Χάσαμε γιατί προδώσαμε τον κόσμο

Έγγραφο-φωτιά βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του κ. Γ. Παπανδρέου, το οποίο, όπως λένε στενοί συνεργάτες του, έχει προβληματίσει έντονα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και επίσης στη συνδικαλιστική έκφραση του Κινήματος για τον πολιτικό-ιδεολογικό εκτροχιασμό που ακολούθησε…

Αποστολέας του εγγράφου ο γνωστός καθηγητής του Εργατικού Δικαίου (σ.σ.: συμπεριελήφθη και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ σε μη εκλόγιμη θέση) κ. Αλέξης Μητρόπουλος. Σκληρές αλήθειες επισημαίνει, ως παραδείγματα προς αποφυγήν, ο κ. Μητρόπουλος, που «υπενθυμίζει» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

• Όλοι ευθυνόμαστε για τη νεοφιλελεύθερη στροφή του Κινήματος και για την απομάκρυνσή μας από τα κοινωνικά στρώματα που μας στήριξαν, κυρίως στην τελευταία περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης.

• Όλοι στην ηγεσία του Κινήματος στήριξαν τις διατάξεις του νόμου Σιούφα, του πιο σκληρού και αντιασφαλιστικού νόμου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρ’όλο που είχαμε υποσχεθεί την κατάργησή του και τη μη εφαρμογή του.

• Όλοι στήριξαν την απαράδεκτη διάταξη στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και καταδίκασε χιλιάδες συμβασιούχους σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

• Όλοι στήριξαν το Προεδρικό Διάταγμα 81, που «πέταξε» όλους τους συμβασιούχους στον δρόμο.

• Δική μας Επίτροπος εισηγήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη γενικευμένη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας (flexicurity) για να την παραλάβει αργότερα ο τσέχος Επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα.

• Δικός μας υπουργός χαρακτήρισε «στάση» την ειρηνική διαδήλωση των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

• Δική μας κυβέρνηση ψήφισε το χαράτσι στους χαμηλοσυνταξιούχους (ΛΑΦΚΑ), τη μερική απασχόληση, την ενοικίαση και τον δανεισμό των εργαζομένων, τους ιδιωτικούς ΟΑΕΔ, τα stage της ανασφάλιστης εργασίας των νέων μας, τις φτηνές υπερωρίες, τη διευθέτηση του ωραρίου και άλλες αντεργατικές διατάξεις.

• Όλη σχεδόν η ηγετική ομάδα είχε συμφωνήσει στο αντιασφαλιστικό σχέδιο Γιαννίτση, για νʼ αλλάξει γνώμη μετά την πρωτόγνωρη και μαζική αντίδραση των συνδικάτων και όλων των εργαζομένων της πατρίδας μας.

• Δικός μας νόμος, που ισχύει μετά την 1-1-2008, μειώνει δραστικά τις συντάξεις στο Δημόσιο, στα Σώματα Ασφαλείας, στον Στρατό, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, εισάγοντας τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση την πενταετία, αντί τον καταληκτικό μισθό και μειώνει το ποσοστό αναπλήρωσης από το 80 στο 70%.

• Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθήλωσε για μια δεκαετία το επίδομα ανεργίας σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο, ενώ είχαμε νόμο του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, ήδη από το 1994, για να αυξηθεί στο 70% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, κάτι που, απʼ ό,τι φαίνεται, το αγνοούν ακόμη και οι βουλευτές μας που το ψήφισαν, αλλά και κορυφαίοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, αν κρίνω από ανακοινώσεις με πρόσφατα αιτήματά τους.

• Δικοί μας ευρωβουλευτές επέδειξαν επιπολαιότητα και άγνοια στο ζήτημα της Οδηγίας Μπολγκενστάιν, που φέρνει τα πάνω κάτω στο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασιακών σχέσεων.

• Ομόφωνα η ηγεσία του Κινήματος συμφώνησε να κυρωθεί στο Κοινοβούλιο το νεοφιλελεύθερο Σύνταγμα της Ευρώπης και πρόσφατα η τροποποιημένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη, παρακάμπτοντας την έκφραση του λαού μας με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος.

• Ομόφωνα η ηγεσία του Κινήματος, τέλος, ενέκρινε το πρόσφατο πρόγραμμά μας, το οποίο δεν έχει καμία σημαντική διακριτότητα από το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας και για το οποίο, ακόμη και οι συντάκτες του, δεν έδωσαν τη μάχη της εκλαΐκευσης στα κοινωνικά στρώματα, όπως καταστατικά και πολιτικά όφειλαν.


Σχολιάστε εδώ