Τύφλα να ‘χει ο Χίτσκοκ
Κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας επίσης. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως την ύστατη ώρα, λίγες ώρες πριν το αυριανό Γιούρογκρουπ, προκειμένου να επέλθει συμφωνία και ν’ ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ.
Μεγάλο «αγκάθι» οι απολύσεις και οι μετακινήσεις δημ. υπαλλήλων- 4.000 και 25.000 μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην κυβέρνηση υπήρχε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κοινός τόπος, ώστε η δόση να δοθεί έστω και τμηματικά, ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταστρώσει εναλλακτικά σχέδια στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Ο πρωθυπουργός επισημαίνει προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς να κλείσουν πάση θυσία οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ούτως ώστε η απόφαση του Γιούρογκρουπ να είναι θετική. Να αποφευχθούν έτσι δυσάρεστες συνέπειες και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αν το αργότερο ως σήμερα το βράδυ επέλθει συμφωνία, αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή πολυνομοσχέδιο -σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα που θέτει η «τρόικα».
«Υπάλληλοι»
ΤΗΝ αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν συμμερίζονται σε καμιά περίπτωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προεξοφλούν νέο μνημόνιο και νέα επώδυνα μέτρα, ενώ καταγγέλλουν τους υπουργούς ότι έχουν μετατραπεί σε «υπαλλήλους της ʽʽτρόικαςʼʼ»!
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος «δεν θα μπορούν να στριμώχνονται για καιρό στη σάπια καρέκλα της εξουσίας». Ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για μια ανίσχυρη κυβέρνηση που έχει παραχωρήσει την εθνική κυριαρχία της χώρας στους ύπατους αρμοστές της «τρόικας». Από τη πλευρά του το ΚΚΕ τονίζει ότι οι απολύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, η μονιμοποίηση του χαρατσιού στα ακίνητα και οι νέες ανατροπές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα προχωρούν για να στηριχθεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.
Ό,τι θυμάται…
Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό και τριγμούς στη δικομματική κυβέρνηση προκάλεσαν οι αιτιάσεις που διατύπωσε ο Μ. Βορίδης, μιλώντας στο συνέδριο της Ν.Δ., σε βάρος του Α. Παπανδρέου. Η άποψή του ότι για την οικονομική κρίση που περνάει σήμερα η χώρα φταίνε οι καταστροφικές επιλογές που έγιναν τη δεκαετία του ’80, ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να πάρει θέση δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι καλύπτει πολιτικά τον κ. Βορίδη, κάτι που ήρθε να ενισχύσει κι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τις απόψεις του βουλευτή συμφωνεί κατά βάθος κι ο κ. Σαμαράς. Όποιος υπονομεύει τη σταθερότητα της κυβέρνησης δεν βοηθά τον εαυτό του, ούτε το κόμμα του, ούτε και τη χώρα, προειδοποίησε ο Β. Βενιζέλος. Στην υπόθεση παρενέβη κι ο Γ. Παπανδρέου που υποστήριξε ότι για την καταστροφή της Ελλάδας φταίει ο Κ. Καραμανλής.
Χέρι-χέρι…
ΣΕ μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκαν οι δηλώσεις του Β. Πολύδωρα, ο οποίος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή. Οι αντιδράσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε εκνευρισμός, εξετάσθηκε το ενδεχόμενο διαγραφής του, περιορίσθηκαν ωστόσο σε δημόσια αποδοκιμασία του. Ο κ. Πολύδωρας επανήλθε και με νέες δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν μίλησε για συνεργασία, αλλά για συνεννόηση προσθέτοντας ότι εχθρός δεν είναι η Χρυσή Αυγή, αλλά η «τρόικα». Είπε, ωστόσο, τυχόν διαγραφή του θα τον απελευθέρωνε να λέει τις απόψεις του. Σε νεότερες δηλώσεις του διευκρίνισε ότι δεν κάνει κόμμα, δεν ψάχνει κόμμα και κατήγγειλε «εκστρατεία συκοφάντησής του» από τα μέσα ενημέρωσης και στελέχη της ΝΔ. Έδωσε πάντως την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ να… διαπιστώσει ότι ο Αντ. Σαμαράς χέρι-χέρι με τη Χρυσή Αυγή θα χτίσουν τη νέα Ελλάδα.
Καθ’ οδόν…
Άνοιξε ο δρόμος προς το ειδικό δικαστήριο για τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο κοινό πόρισμά τους (που κατέθεσαν στον πρόεδρο της Βουλής) για την υπόθεση Λαγκάρντ Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προτείνουν την παραπομπή του για δύο κακουργήματα (νόθευση εγγράφου, απιστία στην υπηρεσία) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος). Το γεγονός προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων που είχαν ζητήσει παράταση (μία ακόμη) των εργασιών της Προανακριτικής. Κατήγγειλαν, μάλιστα, το προεδρείο της Επιτροπής ότι εφαρμόζει πρακτικές που ούτε η χούντα δεν θα έκανε και ως εκ τούτου τίθεται θέμα ακυρότητας των διαδικασιών.
Στο δικό του πόρισμα το ΚΚΕ διαπιστώνει την διάπραξη τριών αδικημάτων από τον κ. Παπακωνσταντίνου (νόθευση εγγράφου, απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος). Παράλληλα αποδίδει πολιτικές ευθύνες στον Γ. Παπανδρέου διότι γνώριζε λεπτομερώς για τη λίστα Λαγκάρντ και στον Β. Βενιζέλο διότι δεν αξιοποίησε το περιεχόμενό της.
Αδιέξοδο
ΣΕ αδιέξοδο έχει περιέλθει το ζήτημα της ΕΡΤ και της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Καψής διαβεβαιώνει ότι η μεταβατική λειτουργία μπορεί να ξεκινήσει εντός δύο ημερών αν κι εφ’ όσον συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι με τις προτάσεις του. Οι τελευταίοι τις έχουν ήδη απορρίψει. Υπό την πίεση του Μεγάρου Μαξίμου που έχει ζητήσει να υπάρχει συμφωνία μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ο κ. Καψής προειδοποιεί ότι ο χρόνος των διαπραγματεύσεων τελειώνει.
Ενδεχόμενο επέμβασης των ΜΑΤ προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη του κτιρίου στην Αγ. Παρασκευή δεν τίθεται προς το παρόν, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Την ατμόσφαιρα επιβαρύνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να διαπιστωθούν οι ευθύνες και οι συνέπειες από το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τεθεί σε λειτουργία σε ένα τρίμηνο, θα έχει δύο τηλεοπτικούς και τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς.