Το 48,3% του ΠΑΣΟΚ βλέπει τον Βενιζέλο για διάδοχο!
Σήμερα παρουσιάζουμε ορισμένα άλλα ευρήματα της έρευνας, απ’ τα οποία προκύπτει ότι:
• Η Ντ. Μπακογιάννη (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) προηγείται μακράν άλλων στελεχών στην απάντηση στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να διαδεχτεί τον Κ. Καραμανλή στη ηγεσία της Ν.Δ., με ποσοστό 33,5%, ενώ ακολουθούν οι Γ. Σουφλιάς και Δημ. Αβραμόπουλος. Ωστόσο είναι άξιο επισήμανσης το γεγονός, ότι με ποσοστό 39,6%, δηλαδή με το μεγαλύτερο ποσοστό, οι πολίτες απαντούν «δεν γνωρίζω» στο σχετικό ερώτημα. Αυτό σημαίνει, πως το ζήτημα της διαδοχής Καραμανλή δεν θεωρείται καθόλου επίκαιρο απ’ τους πολίτες. Γι’ αυτό και τα ασήμαντα ποσοστά άλλων στελεχών, τα οποία δυνάμει θα παίξουν ρόλο, όταν το θέμα τεθεί στα σοβαρά (Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Παυλόπουλος, Μεϊμαράκης κ.λπ).
• Στο ΠΑΣΟΚ διαπιστώνεται μια αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Β. Βενιζέλου, με ποσοστό 48,3%, ενώ το «δεν γνωρίζω» ακολουθεί με ποσοστό 30,2%. Και εδώ τα ποσοστά των άλλων στελεχών είναι ασήμαντα. Ιδιαίτερα δε εντυπωσιακά είναι τα μικρά ποσοστά στελεχών που θεωρούνται δυνάμει δελφίνοι ή έχουν… εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, όπως της Α. Διαμαντοπούλου (1,5%!) ή της Φ. Γεννηματά (1,2%).
«Ισορροπία» στις μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, εδώ διαπιστώνεται μια «ισορροπία», αφού:
• Υπάρχει (ΠΙΝΑΚΑΣ 2) «ισοπαλία» στις απαντήσεις στο ερώτημα αν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση, οι απαντήσεις είναι απόλυτα μοιρασμένες. Το 42,6% τις θεωρεί σωστές και το 42,6% λανθασμένες.
– Παρόμοια «ισορροπία» (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) διαπιστώνεται και στο ερώτημα, αν πρέπει οι μεταρρυθμίσεις να προχωρήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις. Το 47,7% ζητά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά τις αντιδράσεις και το 46% εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να προχωρήσουν.
Αυτό φαίνεται να δικαιώνει την πολιτική Καραμανλή, που συμπυκνώνεται στο «μεταρρυθμίσεις με συναίνεση».
Όχι στη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων
Ένα σημαντικό εύρημα αποτελούν οι απαντήσεις στο ερώτημα αν πρέπει οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι να είναι μόνιμοι ή όχι (ΠΙΝΑΚΑΣ 4).
Μια σημαντική πλειοψηφία 53,6% πιστεύει, ότι δεν πρέπει να είναι μόνιμοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι, έναντι του 41,7% που θεωρεί ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να απολαύουν της μονιμότητας.
Προκύπτει επομένως ότι η κυβερνητική επιλογή να «σπάσει» η μονιμότητα στους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ συναντά την έγκριση της πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι μάλιστα τάσσονται υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας για όσους θα προσλαμβάνονται από δω και πέρα ακόμα και στον στενό δημόσιο τομέα!
Αναξιοπιστία της συνδικαλιστικής ηγεσίας!
Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται η προφανής αναξιοπιστία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Μια αναξιοπιστία που έχει προκύψει από συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, από συνδικαλιστές που χρησιμοποιούν τη συνδικαλιστική δράση για να προχωρήσουν σε βουλευτικά και υπουργικά αξιώματα, απ’ τον κυβερνητικό εν τέλει συνδικαλισμό, που ανθεί τα τελευταία -πολλά…- χρόνια.
Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) στο ερώτημα, γιατί οι πολίτες δεν συμμετέχουν όπως παλιά σε απεργίες και διαδηλώσεις, με μεγάλη πλειοψηφία 44,8% απαντούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ένα μικρότερο ποσοστό 35% πιστεύει πως δεν θα πετύχουν τίποτα με τέτοιου είδους διεκδικήσεις, ενώ ένα αξιοπρόσεχτο 10,9% το αποδίδει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου, που μειώνει τη διάθεση για διεκδικήσεις.
Σε ένα άλλο ερώτημα, γιατί μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών βρίσκει δουλειά στη χώρα μας (ΠΙΝΑΚΑΣ 6), με μεγάλη πλειοψηφία 67,7% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι αυτό γίνεται, επειδή οι μετανάστες κάνουν δουλειές που οι Έλληνες αποφεύγουν, ενώ το 46,5% εκτιμά ότι αυτό οφείλεται στο ότι έχουν μειωμένες απαιτήσεις απ’ τους εργοδότες.
Περί καταναλωτισμού και ανοιχτών τις Κυριακές καταστημάτων…
Είναι σημαντικό το εύρημα (ΠΙΝΑΚΑΣ 7) ότι η πλειοψηφία των πολιτών απαντά ότι δεν χρησιμοποιεί πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια (64,4%) στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες ή καταναλωτικά δάνεια.
Αυτό χρήζει ανάλυσης, διότι η εκτίμηση που γενικά επικρατεί είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ζει από κάρτες και δάνεια.
Ένα σημαντικό ποσοστό (26,2%), απαντά ότι το κάνει επειδή πρέπει να ικανοποιήσει βασικές του ανάγκες και μόνο το 8,5% δηλώνει ότι αυτή του η συμπεριφορά οφείλεται σε καταναλωτισμό.
Αλλά είναι επίσης σημαντικό (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ότι με μεγάλη πλειοψηφία 69,5% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι τάσσονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές (μετά τη λειτουργία) και μόνο το 26,3% συμφωνεί με μια τέτοια διευθέτηση.