Τα ασφαλιστικά ταμεία στο κέντρο της προεκλογικής περιόδου στην ΕΣΗΕΑ
Και ενώ η πρόεδρος του Οργανισμού Ελένη Σπανοπούλου, που παραιτήθηκε μαζί με τα άλλα τέσσερα αιρετά μέλη της διοίκησης από την ΕΣΗΕΑ, δηλώνει πως θα είναι και πάλι υποψήφια, στην Ένωση Συντακτών άνοιξε η μάχη για τις υποψηφιότητες. Δύο τουλάχιστον παρατάξεις, με διάφορα επιχειρήματα, δεν αποδέχονται να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ, ενώ υπάρχουν και συνδικαλιστές που προωθούν τη λύση των διπλών εκλογών.
Να γίνουν, δηλαδή, εκλογές τόσο για το νέο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ όσο και για νέο ΔΣ στην ΕΣΗΕΑ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εγκυμονεί κινδύνους παραβίασης του Καταστατικού, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για διορισμό νέας διοίκησης στο Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων από το υπουργείο. Αντίστοιχα, πρόβλημα ακυρότητας των εκλογών τίθεται και στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία πραγματοποίησης γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΣΗΕΜ-Θ, αλλά έγιναν απευθείας εκλογές για εκπροσώπους στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ. Από τα 882 μέλη ψήφισαν μόλις 174 δημοσιογράφοι!
Η μάχη στα δύο ασφαλιστικά ταμεία είναι κρίσιμη, αφού στο παρασκήνιο υπάρχει η εκπεφρασμένη πολιτική βούληση για κατάργηση του ΕΔΟΕΑΠ ή μετατροπή του σε επαγγελματικό ταμείο, στο οποίο οι παροχές για τους ασφαλισμένους θα εξαρτώνται από το ύψος των εισφορών τους. Δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις και η παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ Κώστα Τσουπαρόπουλου, η θητεία του οποίου έληγε το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ αναμένεται να θέσει ο Πάνος Σόμπολος, που διατηρεί και τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ενώ δεν αποκλείεται και διάσπαση της παράταξης που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.