Στο πυρ οι συνταξιούχοι;
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εκπρόσωπο των συνταξιούχων, συνάδελφο Σοφία Μαλτέζου («ΠΑΡΟΝ», «Τυπολογίες», 12.9.10), απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νταβανέλλος απάντησε επί λέξει: «… Εάν, όπως υποστηρίζουμε, η ΕΣΗΕΑ μετατραπεί σε καθαρά εργατικό σωματείο, η θέση των συνταξιούχων μας θα ορίζεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας».
Επειδή ο αγαπητός συνάδελφος δεν διευκρινίζει στη συνέντευξή του εάν η θέση που εκφράζει περί εξοβελισμού των συνταξιούχων δημοσιογράφων από την Ένωση είναι του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ή της παράταξης της οποίας ηγείται, τον καλούμε να προβεί σε σχετική έγγραφη διευκρίνιση επί του θέματος. Πάντως, είναι γνωστό ότι η παράταξη του κ. Νταβανέλλου, καθώς και μία άλλη ακόμα συνδικαλιστική παράταξη της ΕΣΗΕΑ έχουν εκφράσει επανειλημμένως τη θέση για αποπομπή των συνταξιούχων.
Θα πρέπει όμως οι εν λόγω συνάδελφοι, που είναι αντίθετοι στην ενεργό συμμετοχή των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ, να γνωρίζουν ότι μέσα στα 100 χρόνια ζωής της, η Ένωση κατέκτησε επάξια και τον τίτλο ενός ανώτερου πνευματικού σωματείου, παράλληλα με τη συνδικαλιστική της δραστηριότητα. Από τους κόλπους της ΕΣΗΕΑ προήλθαν άνθρωποι των γραμμάτων που θεμελίωσαν τη σύγχρονη πνευματική Ελλάδα. Και σ’ αυτό μεγίστη υπήρξε η συμβολή των συνταξιούχων δημοσιογράφων-μελών της ΕΣΗΕΑ.
Ακόμη, οι δημοσιογράφοι, και όταν είναι συνταξιούχοι δεν παροπλίζονται, αλλά μπορούν να εργάζονται και ασφαλίζονται βάσει του νόμου στο ΤΕΒΕ, συμπεριφέρονται ως ενεργά μέλη της Ένωσης και αγωνίζονται για τα συμφέροντα του κλάδου. Μάλιστα συμμετέχουν στις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ και προσφέρουν σοβαρό έργο λόγω της εμπειρίας τους.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η ενεργός συμμετοχή των συνταξιούχων στην ΕΣΗΕΑ προβλέπεται από το Καταστατικό της Ένωσης, όπως επίσης ενεργό συμμετοχή βάσει των Καταστατικών τους έχουν και οι συνταξιούχοι των άλλων δημοσιογραφικών οργανώσεων, μελών της ΠΟΕΣΥ (συντακτών) και ΠΟΕΠΤΥΜ (προσωπικού).
Επομένως είναι απαράδεκτη η θέση ορισμένων παρατάξεων να μετατραπεί η ΕΣΗΕΑ σε εργατικό σωματείο και να ενταχθεί ως μέλος στο Εργατικό Κέντρο Αθηνών, όπως παγίως επιθυμούν οι δύο προαναφερθείσες συνδικαλιστικές παρατάξεις.
Προβλήματα στο ΑΠΕ – ΜΠΕ
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το προσωπικό του ΑΠΕ – ΜΠΕ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και λοιπό προσωπικό), καθώς υπάρχει ορατός κίνδυνος να μην καταβληθούν οι αποδοχές του τελευταίου τριμήνου του 2010 (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος), αφού με τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου εξαντλήθηκε το κονδύλι του προϋπολογισμού του 2010 και ήδη αναζητείται τρόπος συμπληρωματικής κρατικής επιχορήγησης.
Σε ευρεία συγκέντρωση των εργαζομένων δημοσιογράφων με τη συμμετοχή πολλών μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (Πάνος Σόμπολος, Νανά Νταουντάκη, Έννυ Μαγιάση, Αντώνης Νταβανέλλος, Δημήτρης Τσαλαπάτης, Δημήτρης Κουμπιάς, Χρήστος Κυρίτσης), που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πρακτορείου, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι και γενικά οι εργαζόμενοι στο Πρακτορείο.
Εκτός από το θέμα της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι ανησυχούν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιχειρούμενη από τη διοίκηση του Πρακτορείου επιμήκυνση του εθιμικού ωραρίου εργασίας για τους εσωτερικούς συντάκτες αλλά και για όλο το προσωπικό.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΑΠΕ στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Κεφαλάς και το μέλος του ΔΣ του Πρακτορείου Μιχάλης Ψύλος στο από 6/10/2010 κοινό υπόμνημά τους προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητούν άμεση συνάντηση του ΔΣ της Ένωσης με τη διοίκηση του Πρακτορείου και με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να τεθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι με στόχο την επίλυσή τους. Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν φαίνεται διατεθειμένο μέχρι στιγμής να καταβάλει έκτακτη επιχορήγηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, καίτοι το Πρακτορείο είναι ανώνυμη εταιρεία και έχει εξαιρεθεί με υπουργικές αποφάσεις από το περιοριστικό καθεστώς μισθοδοσίας των ΔΕΚΟ. Τέλος, υπενθυμίζεται στο υπόμνημα ότι οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ – ΜΠΕ έχουν χάσει μέχρι σήμερα τρεις μισθούς λόγω περικοπών από τα μέτρα του Μνημονίου, ενώ αναφορικά με την επιμήκυνση του εθιμικού ωραρίου, ζητούν να εκδοθεί γνωμοδότηση από τον νομικό σύμβουλο της ΕΣΗΕΑ για το αν είναι νόμιμη.
ΣΟΦΙΑ ΜΑΛΤΕΖΟΥ –
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΗΛΟΣ