Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Να που βρήκαμε καινούργιες δικαιολογίες για την εικόνα και τις επιδόσεις της αγοράς μας: τις εκδόσεις ομολόγων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση Δευτέρα και Τρίτη, σηματοδοτώντας τη… Μεγάλη Εβδομάδα της αγοράς μας. Βλέπετε οι προσδοκίες των περισσοτέρων ήταν πως αμέσως μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης οι επόμενες δανειακές ανάγκες της χώρας μας θα εξυπηρετούνταν με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια. Προφανώς επρόκειτο για μύχιους πόθους όσων τα πίστευαν αυτά. Το γεγονός ότι στην πράξη τα επιτόκια στη νέα ομολογιακή έκδοση ουσιαστικά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα… προ της ευρωσυμφωνίας λίγους πρέπει να εξέπληξε πραγματικά, αποτέλεσε όμως μια πρώτης τάξεως αφορμή για σημαντικές ρευστοποιήσεις από μεγάλα χαρτοφυλάκια και δη σε τίτλους που είθισται να διαμορφώνουν το κλίμα και την τελική εικόνα της αγοράς μας.
δ Έτσι φτάσαμε στο σημείο να βγαίνουν δημοσίως αναλυτές και χρηματιστές και να δηλώνουν πως η πορεία του Γενικού Δείκτη εφεξής -και για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα- θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία των… spreads των ομολόγων (!), ενώ ανάλογη θα είναι και η συμπεριφορά των μεγάλων διεθνών παικτών. Οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί. Προς επίρρωση αυτών ήρθαν στην αρχή της εβδομάδας και οι εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης (Fitch, Moody’s και S&P), που όλοι τους ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να αναθεωρήσουν το ισχύον σήμερα επίπεδο αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, παρά τη θετική εξέλιξη στην Ευρωζώνη, καθώς διατηρούν τις αμφιοβολίες και τις ανησυχίες τους για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας της χώρας!
δ Εκείνο που έχει σημασία λοιπόν από τώρα και στο εξής είναι να έχουμε όλοι μας μια πολύ σαφή εικόνα των δεδομένων στην αγορά. Δεδομένων όπως ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος -που σημαίνει πως ο μέσος ιδιώτης επενδυτής δύσκολα θα βρει «παράθυρο», είτε για να τοποθετηθεί σε κάποιο χαρτί είτε για να πουλήσει- η στασιμότητα, σωστότερα η ακινησία, της πλειονότητας των τίτλων στη μεσαία και στη μικρότερη κεφαλαιοποίηση και η χρονική περίοδος που διάγουμε. Είθισται τις ημέρες των Εορτών, και πριν και μετά, να υπάρχει η λεγόμενη «εορταστική ραστώνη», οπότε καλό θα ήταν κι εμείς να την ακολουθήσουμε. Τόσο απλά …
ΥΓ.: Μικρός ο δανεισμός τίτλων και στο Χρηματιστήριο Παραγώγων. Εθνική, Κύπρου, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς οι μεγάλοι «πρωταγωνιστές» στο ΧΠΑ.
ΥΓ. 2: Ωρύονται πραγματικά οι επαγγελματίες του ΧΑΑ για το θέμα της φορολόγησης των υπεραξιών. Ο ΣΜΕΧΑ μάλιστα απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τα κόμματα και τη Βουλή, όπου προειδοποιεί πως η φορολόγηση των μετοχικών κερδών θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις εισηγμένες. Και δηλώνει πως εάν ο φόρος τελικώς επιβληθεί, θα οδηγήσει στην έξοδο από την αγορά μας τα περισσότερα ξένα funds.


Σχολιάστε εδώ