Σπάει η «ομερτά» των δομημένων;

FΗ ησυχία της φυλακής προσφέρεται για εσωτερικές, υπαρξιακές αναζητήσεις και συχνά φέρνει απρόβλεπτες αλλαγές στον ανθρώπινο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, ο προφυλακισμένος για την υπόθεση του «κρυφού» δομημένου των 280 εκατ. ευρώ, Γιώργος Αποστολίδης, όσο κυκλοφορούσε ελεύθερος σεβόταν ευλαβικά την «ομερτά» σχετικά με την κατάληξη του τεράστιου κέρδους που είχε εξασφαλίσει με τον συνέταιρό του, Σ. Πρινιωτάκη, από την πώληση του «αμαρτωλού» δομημένου σε τέσσερα ταμεία.
FΣτη διάρκεια της προφυλάκισής του, όμως, ο κ. Αποστολίδης, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο ως «ο άνθρωπος με τη βαλίτσα» (ήταν αυτός που είχε «σηκώσει» από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Σταδίου 2.500.000 ευρώ και το είχε αποκαλύψει το «Π» με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ), ίσως να έχει αλλάξει στάση. Και οι τρεις συγκατηγορούμενοι (πατήρ και υιός Πρινιωτάκης και Αποστολίδης) είχαν αναθέσει αρχικά την υπεράσπισή τους στον Αλ. Λυκουρέζο, τον οποίο αντικατέστησαν εδώ και μερικούς μήνες με τον γνωστό ποινικολόγο Στ. Παπαδέλη. Όμως, πριν από λίγες ημέρες, όταν κλήθηκε να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Αποστολίδης επιφύλαξε μια έκπληξη στους βουλευτές, ζητώντας αναβολή της κατάθεσής του για δέκα ημέρες, προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος συνήγορός του, ο Αλ. Κούγιας.
FΚρύβει κάτι αυτή η αλλαγή συνηγόρου; Ο ίδιος ο κ. Κούγιας επιβεβαίωσε, σε ραδιοφωνική συνέντευξη αυτήν την εβδομάδα, ότι μια αλλαγή δικηγόρου μπορεί να οφείλεται σε αλλαγή υπερασπιστικής γραμμής, αλλά απέφυγε να προαναγγείλει περισσότερα πριν ενημερωθεί, αφήνοντας να αιωρείται μια σαφής προειδοποίηση (σε ποιους, άραγε;) ότι ο πελάτης του δεν αποκλείεται να σπάσει τη σιωπή του, ίσως και για να απολαύσει τα ευεργετήματα του γνωστού νόμου του Χ. Καστανίδη στα πρόσωπα που αποκαλύπτουν στοιχεία για υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών προσώπων.
FΗ κρίσιμη «λεπτομέρεια» που απασχολεί τους βουλευτές, πάντως, είναι τι έγιναν τα εκατομμύρια των προμηθειών σύστασης πελατείας που εισέπραξαν μέσω Κύπρου από τον Γ. Παπαμαρκάκη οι τρεις… καμπαλέρος της Ακρόπολις Χρηματιστηριακή. Ο Σ. Πρινιωτάκης είπε στη Βουλή ότι το δικό του μερίδιο κατευθύνθηκε σε κάλυψη ομολογιακού δανείου της χρεοκοπημένης πλέον, πρώην εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας, HITECH SNT. Ουδείς τον πίστεψε, βέβαια, αφού μάλιστα τέτοιο
ομολογιακό δάνειο ουδέποτε κατεγράφη στις οικονομικές καταστάσεις της HITECH και η συναλλαγή έχει κριθεί ως εικονική. Για το μερίδιο του κ. Αποστολίδη, όμως, δεν υπάρχει ως τώρα ούτε κάποια προσχηματική εξήγηση για το πού κατευθύνθηκε, ενώ η διακίνηση τεράστιων ποσών σε μετρητά πυκνώνει το μυστήριο. Θα δούμε, λοιπόν, αν ο κ. Αποστολίδης έχει αποφασίσει να εξηγήσει περισσότερα στην Εξεταστική…
FΜέχρι το τέλος του έτους θα έχει αδειάσει τον… θρόνο του στον ΟΤΕ ο Παναγής Βουρλούμης, ύστερα από έξι χρόνια ευδόκιμης θητείας στον Οργανισμό, ο πραγματικός επίλογος της οποίας θα γραφτεί μετά την αποχώρησή του, από τους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν στα χέρια τους τις ουκ ολίγες υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκη ο κ. Βουρλούμης.
FΓια τις συμβάσεις τεχνικής υποστήριξης με τους εθνικούς προμηθευτές είναι γνωστό ότι ο κ. Βουρλούμης δεν θα αποφύγει το ακροατήριο, αν και εδώ και αρκετούς μήνες εκκρεμεί μυστηριωδώς ο προσδιορισμός της δίκης. Για το θέμα της Γερμανός αναμένεται η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, για το αν θα φθάσει και αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο ή θα καταλήξει… μεγαλοπρεπώς στο αρχείο. Προκαταρκτική εξέταση διενεργείται αυτήν την περίοδο και με αφορμή τα στοιχεία που έστειλε στη Δικαιοσύνη ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens, Σήφης Βαλυράκης, αφού αποκαλύφθηκαν ουκ ολίγα περίεργα για τους ελέγχους που έκανε η PriceWaterhouse στις τιμολογήσεις υλικών της Siemens, χωρίς ποτέ να
ενεργοποιηθούν οι σχετικές, ευνοϊκές για τον ΟΤΕ, ρήτρες των προγραμματικών συμβάσεων. Θα καταλήξουν, άραγε, κάπου όλες αυτές οι υποθέσεις της «χρυσής εποχής» Βουρλούμη; Ίδωμεν…
FΠροκαταρκτική εξέταση για το σύστημα «Ήφαιστος», που θα έδινε τέλος στη λαθρεμπορία πετρελαίου θέρμανσης, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο από τη Δικαιοσύνη, μετά τη σχετική μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Νομού Αττικής. Το πρώτο, όπως μαθαίνουμε, που ζήτησε να πληροφορηθεί από το υπουργείο Οικονομικών ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση ήταν πόσο ακριβώς κόστισε στο Δημόσιο η εγκατάσταση και λειτουργία του ακριβού, όπως φημολογείται, αλλά αναποτελεσματικού, όπως αποδείχθηκε, συστήματος πληροφορικής, που είχε προωθηθεί από τον Γ. Αλογοσκούφη με κατεπείγουσα διαδικασία, χωρίς διαγωνισμό, βάσει ειδικής νομοθετικής ρύθμισης.


Σχολιάστε εδώ