Σε τροχιά εκλογών…
ΣΕ προεκλογικούς ρυθμούς μπαίνει αργά, αλλά σταθερά, η χώρα ενώ απέχουμε λιγότερο από τέσσερις μήνες από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα ξίφη σε καθημερινή βάση και όλα δείχνουν ότι μέχρι τον Μάιο θα επικρατήσει κλίμα σκληρής πόλωσης. Ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, προειδοποίησε ότι αν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα κινδυνεύει με χρεοκοπία και θα γυρίσει πάλι χρόνια πίσω. Δεσμεύτηκε εκ νέου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διανεμηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού (ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά.), ότι θα ρυθμιστεί το χρέος και ότι η χώρα θα βγει στις αγορές. Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει προγράμματα ύψους 4,4 δισ., με τα οποία τη διετία 2014-2015 θα δημιουργηθούν 440.000 θέσεις απασχόλησης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν εμπαιγμό τις εξαγγελίες του κ. Σαμαρά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι θλιβερό ο πρωθυπουργός, που ηγείται μιας χώρας που βρίσκεται σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, να υπερηφανεύεται για τις επιτυχίες του Μνημονίου.
Τον ξορκίζουν, αλλά…
Όλα τα παραπάνω εξελίσσονται με φόντο τα σενάρια περί «ιστορικού συμβιβασμού» και τη συγκρότηση του «μεγάλου συνασπισμού» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Αφορμή στάθηκε δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία το 58% των πολιτών, το 65% των ψηφοφόρων της ΝΔ και το 45% του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται θετικά υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. Αμφότερα τα κόμματα έσπευσαν, όπως ήταν φυσικό, να αποκηρύξουν τα σενάρια και να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο. Ο Αντ. Σαμαράς σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία με ένα κόμμα που «υπονομεύει» συστηματικά την πρόοδο της χώρας και σκορπά αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της έκανε λόγο για «πολιτικό ανέκδοτο», ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε μια πολιτική που οδηγεί στο αδιέξοδο και την καταστροφή. Στελέχη της αποδίδουν τα σενάρια στην αγωνία και τις ανησυχίες της κυβέρνησης και των διαφόρων κέντρων (οικονομικών, εκδοτικών κ.ά.) για το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απορίες προκάλεσε η αναφορά του Μ. Γλέζου στη Βουλή ότι αν η ΝΔ αλλάξει πολιτική μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ο θόρυβος που προκλήθηκε τον υποχρέωσε να επανέλθει με διευκρινιστική δήλωση και να καταγγείλει παραπληροφόρηση.
Κι όμως ελπίζει…
Κι ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει σταθερά, οι δανειστές συνεχίζουν απτόητοι και αδιάλλακτοι. Πιέζουν για την τήρηση των δεσμεύσεων, επιμένουν για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και απειλούν να μην εγκρίνουν τη δόση του περασμένου Δεκεμβρίου. Ο Γ. Στουρνάρας, που προσπαθεί να δείχνει αισιόδοξος, προσδοκά ότι θα υπάρξει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου και η τελική έγκριση της δόσης θα αποφασισθεί μέσα στον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που φθάνουν από την Ευρώπη κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά είναι, καθώς παράγοντες στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο προεξοφλούν νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο και παραμονή της «τρόικας» στην Αθήνα μέχρι και το 2016. Επιπλέον η Deutsche Bank υποστηρίζει ως «λύση» την έκτακτη εισφορά, βάσει περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, καταθέσεις, εισοδήματα κ.ά.), στις χώρες που ζητούν οικονομική βοήθεια.
Από το πουθενά…
Κόντρα από το πουθενά προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την παρουσία της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά τα πεπραγμένα της «τρόικας». Αιτία η αναφορά του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ότμαρ Κάρας ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε παλαιότερα με τον Αλ. Τσίπρα δεν του κατέθεσε καμιά πρόταση για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε τα λεγόμενά του «ψευδή και συκοφαντικά», έκανε λόγο για «απρέπεια» και «χοντράδα» και τα απέδωσε στο ότι ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και προσπαθεί «να βγάλει λάδι τη Μέρκελ και τον Σαμαρά»! Ο Ότμ. Κάρας, πάντως, υποστήριξε ότι ναι μεν η «τρόικα» έκανε λάθη, αλλά τα Μνημόνια έσωσαν την Ελλάδα. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι ερχόμενος στην εξουσία θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να διερευνήσει τις ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Επιλεκτικά
Αντιδράσεις και ποικίλα σενάρια «πυροδότησε» η κίνηση του Αλ. Τσίπρα να συναντηθεί επιλεκτικά με τον επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας Σ. Ρίζο και την Εισαγγελέα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ελ. Ράικου. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για παρατεταμένη και διαρκή παραβίαση του Συντάγματος τα τελευταία τρία χρόνια κατ’ εντολήν των δανειστών, αναφερόμενος στον μεγάλο αριθμό πράξεων νομοθετικού περιεχομένου που προώθησαν οι κυβερνήσεις παρακάμπτοντας τη Βουλή. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο κι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Επισήμανε ακόμη ότι η δικαιοσύνη, αυτόνομη και ανεξάρτητη, πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο συμβάλλοντας έτσι στην εξυγίανση του δημόσιου βίου αλλά και της πολιτικής ζωής.
Δεν βγαίνει καπνός…
Θολό παραμένει το τοπίο στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς. ΠΑΣΟΚ και «58» προσπαθούν να βρουν κώδικα επικοινωνίας, αλλά κυρίως εμπιστοσύνης, προκειμένου να συμπορευτούν χωρίς περιττές κι επιζήμιες αναταράξεις. Παράγοντες της Χαρ. Τρικούπη επιθυμούν το Κίνημα να έχει τον πρώτο λόγο στο όλο εγχείρημα και διαμαρτύρονται ότι μέχρι τώρα υπάρχει μια… αδικαιολόγητη εύνοια στελεχών που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ. Ο Ανδρ. Λοβέρδος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά παράλληλα συζητάει με τον Φ. Κουβέλη. Ο τελευταίος αμφισβητεί την… αποκλειστικότητα του ΠΑΣΟΚ στον σοσιαλισμό, ενώ αρνείται να συμπαραταχθεί με τους «58». Έχει, ωστόσο, να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές διαφωνίες για τη στρατηγική που ακολουθεί, αλλά και τις… τάσεις φυγής στελεχών (Ανδρ. Παπαδόπουλος, Γρ. Ψαριανός) που μετέχουν ενεργά στις προσπάθειες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς.