Πύρρειος νίκη για τον Ιερώνυμο
Tις τελευταίες εβδομάδες οι ιεράρχες είχαν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Απ’ τη μια εκείνοι που υποστήριζαν τον Επίσκοπο Φωτικής Διονύσιο. Τον είχε υποδείξει από την πρώτη στιγμή ως διάδοχό του ο πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομος και τον στήριζε με νύχια και με δόντια (άγνωστο για ποιους λόγους) και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονταν όσοι ήθελαν τον κερκυραίο Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Άνθη. Τον υποστήριζαν οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Καισαριανής και οι περισσότερες χειροτονίες του μακαριστού Χριστόδουλου.
Δεν ήταν τόσο το πρόσωπο του ικανού και αξιόλογου π. Τιμοθέου (που όλοι αναγνωρίζουν πως έχει μέλλον στην ιεραρχία), όσο το να «τιμωρήσουν» τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για τα όσα είχαν… τραβήξει από εκείνον, όπως έλεγαν. «Ήταν μια κόντρα όχι ανάμεσα στους ιερωνυμικούς και τους χριστοδουλικούς. Καλύτερα θα έλεγα πως ήταν μια σύγκρουση ανάμεσα στους φίλους και τους ορκισμένους αντιπάλους του Ζακύνθου» σημείωνε με νόημα έμπειρος κληρικός της Συνόδου. Το παρασκήνιο από την αρχή υπήρξε πολύ έντονο και η κούρσα διαδοχής στη Μητρόπολη έδειχνε πως θα πάει στήθος με στήθος.
Μητροπολίτες πίεζαν, ομάδες άλλαζαν από τη μια μέρα στην άλλη, σχόλια, φήμες και σενάρια κυκλοφορούσαν για το ποιος θα επικρατήσει.
Δεν ήταν η εκλογή σε μια Μητρόπολη, αλλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων για το ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι στην ιεραρχία.
Αν ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος είχε τη δυναμική να «βγάζει» Μητροπολίτες ή αν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου θα έπαιρνε ένα μάθημα από τους «χριστοδουλικούς». Στο Τριπρόσωπο, την πρώτη ψηφοφορία που επιλέγονται οι τρεις υποψήφιοι, φάνηκε πως οι ομάδες πήγαιναν στήθος με στήθος.
Ο Επίσκοπος Φωτικής (ομάδα Αρχιεπισκόπου – Ζακύνθου) έλαβε 58 ψήφους και ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος 49 (ομάδα Θεσσαλονίκης – Καισαριανής). Οι αρχιερείς που αντίκρισαν στον διάδρομο τον πρώην Ζακύνθου έλεγαν πως πρώτη φορά τον είδαν τόσο ανήσυχο. Τελικά ο Επίσκοπος Φωτικής, χάρη στην επιμονή του Αρχιεπισκόπου, εξελέγη Μητροπολίτης Ζακύνθου με 53 ψήφους. Ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος ενέγραψε μια βέβαιη υποθήκη για το μέλλον του.
Από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του π. Τιμοθέου υπήρξαν διαρροές. Οι Μητροπολίτες, καίτοι δεν είχαν καμία διάθεση να κάνουν το χατίρι του Ζακύνθου, τελικά στάθηκαν (όπως αποδείχτηκε) στο πρόσωπο και ψήφισαν τον Επίσκοπο Φωτικής, ως καταλληλότερο για Μητροπολίτη στο νησί. Είχε άλλωστε και τον «αέρα» του πρώτου με την πλειοψηφία του στο Τριπρόσωπο. Είναι άλλωστε ζακυνθινής καταγωγής και ήταν βοηθός Επίσκοπος στη Μητρόπολη. Και με την εκλογή του θα έκλεινε το κεφάλαιο Ζάκυνθος μια και καλή.
Στη Χίο η εκλογή του αρχιγραμματέα Μάρκου Βασιλάκη ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιη.
Όμως έσπασε κάθε ρεκόρ λαμβάνοντας 75 ψήφους! Οι αρχιερείς αναγνώρισαν την πνευματικότητα και την αγάπη τού π. Μάρκου για το νησί. Δώδεκα χρόνια υπηρετούσε στη Σύνοδο από διάφορες θέσεις κι όμως ποτέ δεν ζήτησε να έρθει στην Αθήνα. Υπήρξε μέχρι την εκλογή του ως Μητροπολίτης ένας πιστός κληρικός της Μητρόπολης Χίου και πολύ αγαπητός στον λαό του νησιού.
Στη θέση του βοηθού Επισκόπου του Αρχιεπισκόπου εξελέγη ως Επίσκοπος Διαυλείας ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Γαβριήλ Παπανικολάου με 48 ψήφους. Ένας κληρικός που κέρδισε με το σπαθί του και τη δουλειά του αυτήν τη θέση. Στον Επίσκοπο Διαυλείας η Σύνοδος ανέθεσε και ένα καινούργιο καθήκον: τη θέση του αρχιγραμματέα της Συνόδου που έμεινε κενή με την εκλογή του Μητροπολίτη Χίου.