Προσοχή με τη Χάγη
Προκάλεσε έκπληξη και προβληματισμούς η παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου. Προβληματισμούς -θετικούς και αρνητικούς- που αφορούσαν τόσο τον χρόνο όσο και το περιεχόμενο των προτάσεών του.
Αναντίρρητα ο χρόνος της δημοσίευσης των προτάσεων αυτών, μετά το τραγικό συμβάν στο Αιγαίο, ήταν αρνητικός. Και κάποιοι έπρεπε να προφυλάξουν τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Κατά δεύτερον όμως, τόσο το διαδικαστικό μέρος όσο και το ίδιο το περιεχόμενο των προτάσεων γεννά σοβαρά προβλήματα και αμφισβητήσεις.
Το «συνυποσχετικό» προϋποθέτει αμοιβαία βούληση και συμφωνία από την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Τουρκία όμως αρνείται τη διαδικασία της Χάγης και επιδιώκει -εδώ και πολλά χρόνια- διμερείς διαπραγματεύσεις ή «επιδιαιτητές» όπως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ κ.λπ.
Κατά τρίτον, δεν υπάρχουν «διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να μπορούν να περιληφθούν αυτές σε κάποιο «συνυποσχετικό». Οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας αποτελούν αυθαίρετες, επιθετικές διεκδικήσεις και δεν συνιστούν οποιουδήποτε χαρακτήρα «διαφορές».
Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά προβλήματα. Η Τουρκία διατηρεί το απαράδεκτο casus belli κατά της χώρας μας. Είναι δυνατόν να συζητάμε «ως πρόταση» την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, όταν απέναντι βρίσκεται πανέτοιμος ο τουρκικός στόλος;
Και το κυριότερο: Η χώρα μας διαθέτει το πιο ισχυρό διαπραγματευτικό ατού: Αυτό της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που έχουν ασκήσει όλες σχεδόν οι χώρες που βρέχονται από θάλασσα. Κι αυτό το πλεονέκτημα δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να ακυρωθεί.
Χρειάζεται συνεπώς μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή όταν «ασχολούμεθα» με τα εθνικά μας θέματα. Το Αιγαίο δεν προασπίζεται με «γιατροσόφια», αλλά με μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που δεν συνοδεύεται βέβαια από πακέτα «παραχωρήσεων» και συμβιβασμών…
ΟΦΙΣ