Πορεία προς τον λαό ξεκινάει ο Σαμαράς

Από το Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλουν «πορεία προς τον λαό» με leader τον πρωθυπουργό!.. Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, τα εμπόδια που πρέπει να υπερβούν αρκετά υψηλά, ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και τη στάση των δανειστών και… συμμάχων. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ ο ίδιος υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «η μάχη είναι ανοιχτή».

Η προσπάθεια της κυβέρνησης για αλλαγή του κλίματος, που θα συμβάλει στην ανάκαμψη των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις, θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα: Στην εξαγγελία και προώθηση μέτρων που θα ανακουφίσουν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και κοινωνικές τάξεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία τετραετία. Και στην ανάληψη σειράς κινήσεων και πρωτοβουλιών με κοινωνικά χαρακτηριστικά με την παρουσία και την συμβολή, εδώ, του ίδιου του πρωθυπουργού. Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια που δεν θα μείνει στο πεδίο των εντυπώσεων, αλλά θα είναι ουσίας, κάτι που -όπως λένε- θα γίνει αντιληπτό από τους πολίτες. Εκφράζουν δε τη βεβαιότητα ότι σταδιακά το κλίμα θ’ αρχίσει ν’ αλλάζει, ιδίως όταν εκλείψει η καχυποψία για τα αποτελέσματα των κινήσεων της κυβέρνησης.

Η καχυποψία των πολιτών δεν θα είναι η μοναδική αντιξοότητα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιτύχει την αντιστροφή των πραγμάτων. Θα έχει απέναντί της τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αμφισβητούν τις προθέσεις της και θα καταγγέλλουν προεκλογικού χαρακτήρα αποφάσεις και «εξαπάτηση» των ψηφοφόρων. Θα έχει ενδεχομένως να διαχειριστεί και τις «γκρίνιες» του ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνητικός εταίρος θα διεκδικεί μερίδιο από την πίτα της θετικής δημοσιότητας, όπως ακριβώς στην περίπτωση των 17,7 εκατ. Χρήματα που προέρχονται από «μίζες» για τα εξοπλιστικά προγράμματα, μπήκαν στα δημόσια ταμεία και θα διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς. Η Νέα Δημοκρατία διεκδίκησε την αποκλειστικότητα της απόφασης στο όνομα του ίδιου του πρωθυπουργού, προκαλώντας την οργή του Β. Βενιζέλου.

Ανεβαίνει ο πήχης

Ένα πρώτο δείγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσουν στην κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές έδωσαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Πρώτα η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω των social media, την είδηση με τη μορφή αφίσας για τη διανομή των 17,7 εκατ. που προαναφέραμε με την επισήμανση ότι υλοποιείται μια πάγια δέσμευση της κοινωνίας που συμπυκνώνεται στο γνωστό σλόγκαν «φέρτε πίσω τα κλεμμένα». Αρωγοί έσπευσαν κάποιοι υπουργοί (Σταϊκούρας, Αρβανιτόπουλος, Γεωργιάδης κ.ά.) που επισήμαναν την ιδιαίτερη σημασία της συγκεκριμένης απόφασης. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς μετέβη στο υπουργείο Εργασίας, προήδρευσε σε σύσκεψη και εξήγγειλε προγράμματα ύψους 4,4 δισ. με τα οποία τη διετία 2014-15 θα δημιουργηθούν 440.000 ευκαιρίες απασχόλησης. Παράλληλα και σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του ότι ένα σημαντικό τμήμα από το πρωτογενές πλεόνασμα (θα επικυρωθεί στο τέλος Απριλίου) θα δοθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών (ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους). Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση αυτή είναι ανεξάρτητη από αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο, ως γνωστόν, έκρινε παράνομη την περικοπή μέρους των αποδοχών των ενστόλων. Στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, με νεότερη ανακοίνωσή του, «ανέβασε» το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1 δισ. Από το Μέγαρο Μαξίμου υποβαθμίζουν τις αμφιβολίες που εκφράζονται από ορισμένες πλευρές ακόμη κι εντός της κυβέρνησης, ότι το πλεόνασμα δεν θα είναι τόσο υψηλό, ενώ οι διαδοχικές αποφάσεις ακυρωτικού χαρακτήρα του ΣτΕ μπορούν να «τινάξουν στον αέρα» τους όποιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Από την άλλη, ο τρόπος που επιτεύχθηκε το πλεόνασμα (περικοπές δαπανών – στάση πληρωμών του κράτους) δεν εξασφαλίζει και δεν εγγυάται την μονιμότητά του.

Κοινωνικό αντίκρισμα

Η είδηση, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ότι ο κ. Σαμαράς, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, άλλαξε εν πτήσει το δρομολόγιο για να επισκεφθεί την πληγείσα από τον εγκέλαδο Κεφαλονιά προκάλεσε ισχυρές εντυπώσεις. Όσο κι αν κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κοινωνική ευαισθησία του, υπήρξαν ορισμένοι που αμφισβήτησαν τα κίνητρά του, λέγοντας ότι ενήργησε με γνώμονα τη δημιουργία εντυπώσεων και με το βλέμμα στραμμένο προς τις εκλογές. Η σκηνή με τον πρωθυπουργό να σκύβει και να συνομιλεί με τους ηλικιωμένους κατοίκους του νησιού ήταν αναμφίβολα πολύ ισχυρή. Οι στενοί συνεργάτες του αποκρούουν μετά βδελυγμίας τις αιτιάσεις αυτές και τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανέκαθεν κοντά στους πολίτες, είχε πάντα άμεση επικοινωνία μαζί τους. Ανεξάρτητα απʼ όλα αυτά, η κίνηση αυτή εκτιμήθηκε θετικά από ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, πέραν των άλλων και διότι η παρουσία ενός πρωθυπουργού μετά από μια φυσική καταστροφή, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα πολιτικά χρονικά της χώρας. Κοινωνικό αντίκρισμα είχε και η κίνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με τους συγγενείς των αξιωματικών που έχασαν άδικα τη ζωή τους στη κρίση με την Τουρκία, 18 χρόνια πριν, στα Ίμια.


Σχολιάστε εδώ