Παίζουν το παιγνίδι της ηγεσίας της μειονότητας

Η ίδια η διανομή διαφορετικού υλικού είναι μια κίνηση διαχωρισμού και μαντρώματος των παιδιών. Θα δίναμε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο σχολείο διαφορετικό υλικό σε αδύνατους μαθητές εβραϊκής ή καθολικής θρησκείας; Θα σηκώνονταν και οι πέτρες αν το κάναμε, και δικαίως.

Ο λόγος που γίνεται αυτό στη Θράκη είναι άλλος: Είναι απαίτηση της ηγεσίας της μειονότητας, η οποία επιμένει να υπάρχει παντού περιχαράκωση, να τονίζεται με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον ότι τα τσανάκια των μουσουλμάνων μαθητών είναι χώρια από τα τσανάκια των χριστιανών μαθητών. Φοβούνται την ένταξη, φοβούνται τον συγχρωτισμό των μαθητών, φοβούνται μήπως κάποιοι βγούνε από το μαντρί και γίνει προβληματική μετά η διαβουκόληση της μουσουλμανικής μάζας. Το κάνουν ακόμη και στα πανεπιστήμια, όπου ενθαρρύνουν τους μουσουλμάνους φοιτητές να κάνουν δικούς τους συλλόγους και να μην πηγαίνουν στους συλλόγους των «γκιαούρηδων»!

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος γι’ αυτήν την αντιπαιδαγωγική μεθόδευση. Και επειδή οι ιδέες της ηγεσίας της μειονότητας και της Δραγώνα συμπίπτουν, όσο η Δραγώνα έχει αρμοδιότητα για τη Θράκη, τέτοια και χειρότερα θα βλέπουμε.

Στην απάντησή του, στο δημοσίευμα της 25ης Ιουλίου «Τι μαγειρεύουν πάλι στα σχολεία της Θράκης;», το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας τονίζει τα εξής (εμείς παραθέτουμε τα σχόλιά μας στα κρίσιμα σημεία της απάντησης):

«Ο ισχυρισμός του δημοσιεύματος δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις.

Το “πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων” δημιούργησε ένα συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται αποκλειστικά στους μειονοτικούς μαθητές των δημόσιων γυμνασίων. Το υλικό αυτό αφορά τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας, μαθηματικών, φυσικής, ιστορίας και γεωγραφίας και έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά της μειονότητας που φοιτούν στο Ελληνικό Δημόσιο Γυμνάσιο».

(Σχόλιο 1. Σε όλα τα σχολεία υπάρχουν αδύνατοι μαθητές, όχι μόνον στα δημόσια σχολεία της Θράκης όπου φοιτούν και μαθητές μουσουλμανικού θρησκεύματος. Βασική παιδαγωγική αρχή όταν το σχολείο θέλει να στηρίξει αυτούς τους μαθητές, είναι να μην τους ξεχωρίζει και να τους προφέρει τη βοήθεια με ενιαίο τρόπο.

Αλλιώς θα έχουμε σε κάθε δημόσιο Γυμνάσιο, π.χ. της Κομοτηνής ή της Ξάνθης, δύο τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας: ένα για χριστιανούς αδύνατους μαθητές και ένα για… μουσουλμάνους αδύνατους μαθητές. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης γίνεται τέτοιος διαχωρισμός;)

«Πολλά από τα παιδιά της μειονότητας που ακολουθούν το Δημόσιο Γυμνάσιο και έχουν αποφοιτήσει από το μειονοτικό δημοτικό έχουν αδυναμίες στα παραπάνω μαθήματα». (Σχόλιο 2. Αυτό είναι μια παραδοχή ότι το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων, που ξεκίνησε το 1997 και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν κατόρθωσε να πετύχει τον στόχο του, εφόσον πολλά από τα παιδιά της μειονότητας έχουν πρόβλημα όταν αλλάζουν από το μειονοτικό Δημοτικό στο δημόσιο Γυμνάσιο. Τότε γιατί διαδίδετε τον μύθο ότι το πρόγραμμα πέτυχε τους στόχους του;)

«Τα βιβλία αυτά είναι γραμμένα από επιστήμονες με παιδαγωγική αρτιότητα, οι οποίοι έχουν λάβει υπόψη τους τις αδυναμίες των παιδιών στην ελληνική γλώσσα.

Τα βιβλία αυτά στο δημόσιο Γυμνάσιο θα χρησιμοποιηθούν:

• Για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τη χρήση του συμπληρωματικού αυτού υλικού στο κανονικό σχολικό πρόγραμμα».

(Σχόλιο 3. Πότε θα χρησιμοποιηθεί το συμπληρωματικό υλικό; Στο κανονικό πρόγραμμα ή στα πλαίσια της ενισχυτικής διδασκαλίας; Πώς θα χρησιμοποιηθεί στο κανονικό πρόγραμμα, αφού εκεί χρησιμοποιείται ήδη το εγκεκριμένο υλικό για όλα τα Γυμνάσια της χώρας;)

• «Στα πλαίσια ενισχυτικής διδασκαλίας, θα βοηθήσουν τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς με πλούσιο υλικό εκατοντάδων ασκήσεων στη γλώσσα και τη γραμματική και θα χρησιμοποιηθούν και:

• Από τους μειονοτικούς μαθητές αυτομορφωτικά.

Η στήριξη της φοίτησης των παιδιών της μειονότητας στο δημόσιο Γυμνάσιο και η ενίσχυση της ελληνομάθειας, δηλαδή της ικανότητάς τους να μιλούν, να γράφουν και να σκέφτονται με σωστά ελληνικά, είναι ουσιώδης όρος για την ισότιμη ένταξή τους ως έλληνες πολίτες στη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία».

(Σχόλιο 4. Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά φαίνεται ότι 13 χρόνια τώρα δεν το έχετε πετύχει…)


Σχολιάστε εδώ