Ο Νεοοθωμανισμός δεν θα ήταν τόσο δυνατός αν δεν υπήρχε ο… νεοραγιαδισμός πολλών Ελλήνων!
Ο καιρός πλησιάζει. Οι Έλληνες «ξυπνάνε». Φθάνει η στιγμή που οι πολιτικοί δεν θα βρίσκουν χώρους να κρυφτούν. Επανερχόμενοι στην εκδήλωση του περιοδικού «Άρδην» και της εφημερίδας «Ρήξη» της 29ης Νοεμβρίου στην Παλαιά Βουλή, με θέμα την ελληνική Θράκη και τον Νεοοθωμανισμό, με ομιλητές τον Κώστα Καραΐσκο, εκδότη του περιοδικού «Αντιφωνητής» της Κομοτηνής και μέλος της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Σπάρτακος», που εξέλεξε στις πρόσφατες εκλογές έναν δημοτικό σύμβουλο στην Κομοτηνή, τον εκδότη του περιοδικού «Άρδην» Γιώργο Καραμπελιά, την ηρωική δασκάλα του Μεγάλου Δερείου Χαρά Νικοπούλου και τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής Παναγιώτη Σγουρίδη, με συντονιστή τον στρατηγό ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρο, οφείλουμε να σταθούμε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκδήλωσης αυτής, τα οποία ήταν τα εξής:
1) Η παρέμβαση-χαιρετισμός που απηύθυνε ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο οποίος επί σειρά ετών ενισχύει τις προσπάθειες των Πομάκων και των Ρομά στη Θράκη να αυτοπροσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι και όχι ως Τούρκοι ή τουρκόφωνοι, παρά τις πιέσεις και τους εκφοβισμούς που επιχειρεί εις βάρος τους το τουρκικό προξενείο της Θράκης. Επίσης, επισήμανε τη «σχεδόν απόλυτη απουσία» της ελληνικής Πολιτείας από τη Θράκη, ιδιαίτερα στα πεδία της οικονομικής και κοινωνικής ενίσχυσής της, και τέλος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ο «Νεοοθωμανισμός» προβάλλει αξιώσεις και εγείρει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Θράκη και τη Μακεδονία, το Αιγαίο και την Κύπρο, τα χωρικά μας ύδατα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, τονίζοντας πως για όλα αυτά οφείλουμε και πρέπει να κρατήσουμε ανυποχώρητη στάση.
2) Ο Κώστας Καραΐσκος αναφέρθηκε στην πιθανότητα «κυπροποίησης» της Θράκης, στις προσπάθειες που γίνονται για «τουρκοποίηση» της μουσουλμανικής μειονότητας, στον ρόλο, στην επιρροή και στους κινδύνους από την ύπαρξη και τη λειτουργία του τουρκικού προξενείου και τόνισε πως όλα αυτά οφείλουμε να τα αποτρέψουμε με την εφαρμογή νόμων και μέτρων που αν ληφθούν εγκαίρως θα ανακόψουν τις δρομολογούμενες από την Τουρκία εξελίξεις στη Θράκη.
Ο κίνδυνος είναι άμεσος, ίσως δε και μη αναστρέψιμος, αν αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει, τόνισε.
3) Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης μίλησε για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου, τη συνεχή χρηματοδότησή του από την Τουρκία, τον τρόπο με τον οποίο διατηρεί ένα εκτενές δίκτυο πρακτόρων σε ολόκληρη τη μουσουλμανική μειονότητα, καθώς και για την εξάρτηση των κομμάτων από τον τουρκικό παράγοντα, με τη δύναμη (μέσω και των ψευτομουφτήδων) και την επιρροή του στις ψήφους των μουσουλμάνων.
Ακόμη μίλησε για την ψηφοθηρική συμπεριφορά των ελλήνων βουλευτών, που πέραν πάσης λογικής και εθνικού συμφέροντος, αποδέχονται να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις όπου κυριαρχεί ανθελληνικό παραλήρημα.
4) Η ομιλία όμως που συγκλόνισε και «ξεσήκωσε» το κοινό ήταν αυτή της δασκάλας του Μεγάλου Δερείου Χαράς Νικοπούλου, η οποία περιέγραψε με οδύνη την πλήρη απουσία του ελληνικού κράτους από τη Θράκη, που περιθωριοποιεί τους Πομάκους χαρακτηρίζοντάς τους τουρκόφωνους. Περιέγραψε τους δύσκολους και επικίνδυνους αγώνες που έκανε για τους μουσουλμάνους Πομάκους, τις απειλές που δεχόταν ακόμη και για τη ζωή της και τις προσπάθειες του προξενείου να εκτουρκίσει την κοινότητά τους. Ακόμη και η αναφορά της λέξης «Πομάκος» είναι στη Θράκη απαγορευμένη, είπε. Μίλησε για τους ψευτοϊμάμηδες, εγκάθετους του τουρκικού προξενείου, αλλά και για τους έλληνες πολιτικούς που ανεβαίνουν στα μνημεία του Μεγάλου Δερείου και αλαλάζουν ότι στην περιοχή «κουμάντο κάνει το προξενείο».
Κατέληξε δε και αυτή με την επισήμανση ότι «ο Νεοοθωμανισμός δεν θα ήταν τόσο ισχυρός αν δεν υπήρχε ο αντίστοιχος νεοραγιαδισμός πολλών Ελλήνων. Υπάρχει δε σε τρία σημεία της Ελλάδος, στην Κύπρο, στη Θράκη αλλά και στην Ομόνοια, με τους μουσουλμάνους μετανάστες», ξεσηκώνοντας το ακροατήριο, που ξέσπασε σε παρατεταμένο χειροκρότημα.
Τέλος, συγκλονιστικές και καταλυτικής σημασίας ήταν οι δύο ερωτήσεις που έκανε η Χαρά, η δική μας πια «Χαρά», που από το στόμα της βγήκε η φωνή της ίδιας της Ελλάδας, προς τον πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Σγουρίδη, που τον ρώτησε: «Όταν ήσασταν ακόμη εν ενεργεία πολιτικός τα λέγατε αυτά;» και η απάντηση του κ. Σγουρίδη: «Χαρά, σε παραπέμπω στις ομιλίες μου στη Βουλή που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο», και προς τον παρευρισκόμενο –προς το τέλος, είναι αλήθεια, της εκδήλωσης– πρώην πρόεδρο της Βουλής και εν ενεργεία βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολο Κακλαμάνη (για τον οποίο αναφερθήκαμε στο προηγούμενο φύλλο μας): «Μέχρι ποιου σημείου προδοσίας θα φθάσουν οι Μάντατζη, Αχμέτ Ιλχάν και Χατζηοσμάν για να τους διώξετε από τη Βουλή;».
Η απάντηση του κ. Κακλαμάνη, που απάντηση βέβαια δεν υπήρξε, μόνο παρελθοντολογία, με αναφορές στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τόμας Νάιλς και τον σκύλο του κ.λπ., «το στρίβειν διά του αρραβώνος» που λέει ο λαός σε παρόμοιες περιπτώσεις, και τα ανούσια ψελλίσματά του είχαν αποτέλεσμα να εξοργιστεί το ακροατήριο, το οποίο στη συνέχεια εξαγριώθηκε όταν, προκλητικά απευθυνόμενος στο ακροατήριο, είπε τα εξής αχαρακτήριστα: «Εσείς (!) οι έλληνες χριστιανοί για να μη χαθεί η Θράκη να αλλάξετε συμπεριφορά».
Αυτό βεβαίως είχε αποτέλεσμα να εκραγεί το ακροατήριο και η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη σε τέτοιο βαθμό, που οι διοργανωτές να αναγκαστούν να φυγαδεύσουν στην κυριολεξία τον κ. Κακλαμάνη…