Ουσιαστική η επίσκεψη του ΥΕΘΑ στο Ισραήλ

Το απόγευμα της Τετάρτης συναντήθηκε για πάνω από μια ώρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συνάντηση που έβγαλε ειδήσεις, αφού μεταξύ των θεμάτων ήταν και το «φλέγον» θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Βεβαίως, κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών υπό τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή μετά τον εμφύλιο στη Συρία και την κρίση με το Ιράν.

Ευνόητο είναι λοιπόν το Ισραήλ να επιθυμεί την ισχυροποίηση του στρατηγικού άξονα με την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού η γεωπολιτική σημασία των χωρών αυτών είναι τεράστια.

Πάντως, οι λεπτομέρειες της αμυντικής συνεργασίας τέθηκαν την επόμενη μέρα κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπάρακ. Μεταξύ των άλλων συζητήθηκαν η προοπτική συμπαραγωγής εξοπλιστικού υλικού, η εκτέλεση κοινών στρατιωτικών προγραμμάτων, η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων κλπ.

Στις δηλώσεις του ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι ήρθε στο Ισραήλ για να προωθήσει, με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, «την πολιτική ασφάλειας για τη χώρα μας», φράση που δεν έμεινε απαρατήρητη, ενώ, αναφερόμενος και στους δύο λαούς, είπε πως «απέδειξαν ότι μπορούν να στέκονται όρθιοι και να περνάνε μέσα από τις συμπληγάδες της Ιστορίας».

Έμπειροι αναλυτές τόνιζαν ότι όλες αυτές οι επισκέψεις και οι δηλώσεις σαφώς και βελτιώνουν το κλίμα και ενδυναμώνουν τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να συνοδεύονται και από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, πράξεις και αποφάσεις. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση της ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προοπτική της συνεργασίας για την έρευνα των υδρογονανθράκων, όπως ανασταλτικός παράγοντας είναι και οι συνεχείς περικοπές των λειτουργικών δαπανών των Ενόπλων Δυνάμεων στη διεξαγωγή ουσιαστικών ασκήσεων στην ανοικτή θάλασσα, 800 μίλια μακριά από τις βάσεις κ.λπ…


Σχολιάστε εδώ