Μια απʼ τα ίδια τα υποβρύχια

Στην υπόθεση των υποβρυχίων μόνος κατηγορούμενος εστάλη ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για αδικήματα παραγεγραμμένα εκ των οποίων μόνο την κατηγορία για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος θα αντιμετωπίσει στα δικαστήρια.

Τα κόμματα ακολούθησαν για μια ακόμα φορά την πεπατημένη, εκδίδοντας πέντε διαφορετικά πορίσματα, τα οποία συμφωνούν στα παραπάνω βασικά σημεία.

Το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες σχετικά με τις συμβάσεις των υποβρυχίων, για τους διατελέσαντες υπουργούς Εθνικής Αμυνας κατά την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και συγκεκριμένα το διάστημα 2006-2009.

Όπως επισημαίνεται, καταγράφηκαν αδυναμίες των συμβατικών όρων, αδράνεια, σιωπηρή παράταση του συμβατικού χρόνου, διεξαγωγή αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων και σύγχυση ως προς την ικανότητα του υποβρυχίου «Παπανικολής» να ανταποκριθεί στις συμβατικές προδιαγραφές, που είχαν αντίκτυπο στην εξέλιξη των δύο συμβάσεων για τα υποβρύχια.

Όπως τονίζουν, αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να βρεθεί η ελληνική πλευρά αντιμέτωπη με την καταγγελία της σύμβασης από τους αναδόχους, παρά το γεγονός ότι είχε καταβάλει συνολικά για τις δύο συμβάσεις 2.033.100.000 ευρώ. Αντιθέτως η ΝΔ δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες για τους δικούς της υπουργούς, κατά το διάστημα 2004-2009, θεωρεί ότι την περίοδο αυτή η πολιτική ηγεσία ουδεμία ποινική ευθύνη φέρει, καθώς «κύριο μέλημα των υπουργών της παραπάνω περιόδου ήταν πάντοτε η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα στα στενά συμβατικά όρια και υπό το βάρος της εξυπηρέτησης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όπως είπε δε, διευκρινιστικά, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, το πρόβλημα ανέκυψε αφού είχε καταβληθεί το 80% του τιμήματος για τις δύο συμβάσεις.

Το ΚΚΕ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στους Γ. Παπαντωνίου, Σπ. Σπηλιωτόπουλο, Ευάγγ. Μεϊμαράκη, και στο ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε τις σχετικές αποφάσεις, σημειώνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε από πράξεις και παραλείψεις τους. Ο Αντώνης Σκυλλάκος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν πλευρές που πρέπει να εξεταστούν και να διερευνηθεί αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες και θεωρεί ότι «ανάλογες ευθύνες υπάρχουν και στον Βαγγέλη Βενιζέλο για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τη γερμανική πλευρά, που οδήγησε στο ζημιογόνο για τα ελληνικά συμφέροντα 3885/2010, και γιʼ αυτό σκανδαλώδη».

Περαιτέρω διερεύνηση ζητά και ο ΣΥΡΙΖΑ και εξειδικευμένο καταμερισμό πολιτικών ευθυνών όλων των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται στην εισαγγελική παραγγελία, δηλαδή στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1997-2002 και όλων των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών που χειρίστηκαν τις επίδικες συμβάσεις.

Ο ΛΑΟΣ συμφωνεί με τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για την εκάστοτε ηγεσία του ΥΕΘΑ, για την ελεγχόμενη περίοδο, ειδικότερα όμως κατά το διάστημα 2006-2009, τονίζει ο Γιάννης Κοραντής, που επικεντρώνει την κριτική του στην περίοδο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αναφέροντας ότι τελικό αποτέλεσμα των κακών χειρισμών και της κωλυσιεργίας ήταν η καταγγελία των συμβάσεων από τη γερμανική πλευρά.

Παράλληλα η Επιτροπή ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να διαβιβαστεί αντίγραφο της έκθεσής της στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ώστε σε συνδυασμό και με το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που είχε ερευνήσει τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, να διευκολυνθεί στη θεμελίωση των αστικών αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου για την άσκηση αγωγών αποζημίωσης σε βάρος παντός υπευθύνου.

Τώρα μάλιστα, τα πιάσαμε τα λεφτά μας, όπως και στην περίπτωση της Ζήμενς!


Σχολιάστε εδώ