«Μίντια και κρίση»: Βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας!

Ο Γερμανός γενικός διευθυντής του Ελληνο-Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Martin Knapp μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά είπε: «Για την αρνητική εικόνα της Ελλάδας στα διεθνή μίντια αλλά και στο εσωτερικό φταίει το ανύπαρκτο πολιτικό μάρκετινγκ. Κάνατε οικονομικό στριπτίζ από μόνοι σας. Ακτινογραφία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει ανοίξει έτσι τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού της! Έβαλαν μέχρι και φακό κάτω από το κρεβάτι σας για να δουν αν έχετε σκουπίσει. Ενώ στις άλλες χώρες βλέπουμε μόνο το έξω μέρος του κτιρίου το οποίο είναι πάντα ωραία βαμμένο. Αλλά ακόμη και η τουριστική εικόνα που προωθείται προς τα έξω, αυτή του ανέμελου Αλέξη Ζορμπά, είναι εναντίον σας γιατί δημιουργεί την εικόνα ενός τυχοδιωκτικού λαού»!

Η δημοσιογράφος του ΑΝΤ-1 Μαρία Χούκλη, από τη μεριά της, υπογράμμισε το ρόλο της τηλεόρασης σε σχέση με την κορύφωση της κρίσης: «Η ελληνική τηλεόραση αντιμετώπισε την οικονομική κρίση με όρους θεάματος. Καλοί, κακοί, παρενέργειες, ανατροπές, εξελίξεις. Η τηλεόραση όμως ως μέσο είχε όλα τα δομικά χαρακτηριστικά για να καταρρεύσει και η ίδια από την κρίση, αφού τα κανάλια στην Ελλάδα είναι πολλά περισσότερα από ό,τι μπορεί να αντέξει η αγορά. Άρα και η τηλεόραση έγινε μέρος της κρίσης. Ωστόσο, η ελληνική τηλεόραση λόγω του ανταγωνισμού στάθηκε πολύ καλά. Δεν έκρυψε ειδήσεις, προθέσεις, συμφέροντα, κίνητρα, αποκαλύψεις. Μπορεί να υπήρξε υπερβολή, κραυγές, κριτική και το κλασικό “οι άλλοι φταίνε και όχι εμείς”, αλλά η τηλεόραση δεν είναι θεσμός. Η τηλεόραση έχει την παθογένειά της, έχει πάρει το μάθημά της με την κρίση, αλλά τα γεγονότα αντιμετωπίζονται πρωτίστως πολιτικά». Από την άλλη μεριά, η ανταποκρίτρια ξένου Τύπου Αλεξία Κεφαλά, παίρνοντας το λόγο, μας έδωσε και μια καλή συμβουλή, την οποία ακολουθούν οι Γάλλοι: «Μη δίνετε τόση μεγάλη σημασία για το τι λέγεται στο εξωτερικό…». Και ίσως έχει δίκιο!

Ο ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Γιώργος Τζογόπουλος ανέφερε με το όνομά τους τα μέσα που μας επιτίθενται: «Τα διεθνή μέσα “Wall Street Journal”, “Financial Times”, “BILD”, “Spiegel”, αλλά και το κρατικό κανάλι της Γερμανίας καλύπτουν επιθετικά τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. Ως επί το πλείστον, οι δημοσιογράφοι τους κάνουν αρνητική κάλυψη. Μας παρουσιάζουν ως τεμπέληδες, διεφθαρμένους, αδιάφορους και αναπαράγουν στερεότυπα. Τα θετικά της Ελλάδας, όπως την ελληνική ναυτιλία, δεν τα παρουσιάζουν. Μεγάλο σοκ παθαίνουν οι δημοσιογράφοι όταν έρχονται στην Ελλάδα και καταγράφουν από μόνοι τους την ελληνική πραγματικότητα. Απεργίες, βία, ακρίβεια. Αυτό που θα μας έσωζε θα ήταν τα ξένα μίντια να αδιαφορούσαν για την Ελλάδα. Πάντως, όταν είχαμε μπει στην ΟΝΕ και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είχαμε θετική κάλυψη».

Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε όμως και για τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε σχέση με τα μίντια: «Πάντως η γερμανική “BILD” ωχριά μπροστά σ’ αυτά που λένε τα ελληνικά κανάλια. Δεν πιστεύω στα σενάρια συνωμοσίας, αλλά υπάρχει μια κοινή γραμμή τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία όσον αφορά την καταστροφολογία και τη χρεοκοπία. Γιατί παντού υπάρχουν κερδοσκόποι. Αλλά αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα θα καταρρεύσει γενικότερα το τραπεζικό σύστημα. Χρειάζεται αλλαγή σκέψης και στάσης.

Ο οικονομικός πανικός δεν βοηθά γιατί η χρεοκοπία μόνο ως ιστορία φρίκης μπορεί να αναφερθεί».


Σχολιάστε εδώ