ΚΡΙΣΗ-ΦΙΑΣΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Η «φωτιά» που άναψαν οι δηλώσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ότι δηλαδή η λύση του Κυπριακού θα στηριχθεί στη διζωνικότητα, στους δύο λαούς και στα δύο ισότιμου καθεστώτος συνιστώντα κράτη, που θα φτιάξουν έναν νέο συνεταιρισμό, απείλησε δήθεν να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Αληθές είναι ότι η δήλωση Έρογλου πυροδότησε την αντίδραση των ελληνοκυπριακών κομμάτων και του Προέδρου Δ. Χριστόφια, ο οποίος ενημέρωσε τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι δεν θα μετέβαινε στις συνομιλίες της περασμένης Πέμπτης εάν δεν ξεκαθάριζε το επόμενο διάστημα η βάση της λύσης των συνομιλιών. Την επομένη, πάντως, ο κ. Ντάουνερ, προτού αναχωρήσει από την Κύπρο για τη Νέα Υόρκη, ανέγνωσε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών στην οποία τονίζεται ότι: «Οι συνομιλίες συνεχίζονται στη βάση που έχει συμφωνηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Όλα τα κεφάλαια συζητούνται με στόχο να αυξηθούν τα σημεία σύγκλισης στη βάση του ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα». Στην ουσία τίποτε δεν είπε ο κ. Ντάουνερ, αφού είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη η δήλωση και η βάση των συνομιλιών ώστε ο καθείς μπορεί να την ερμηνεύει όπως θέλει.
Η ιστορία
Το ιστορικό της «δήθεν κρίσης» έχει ως εξής: Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας διαμήνυσε στον κ. Ντάουνερ ότι δεν θα συναντούσε τον κ. Έρογλου την περασμένη Πέμπτη και ότι θα διεξήγετο συνάντηση μεταξύ των συμβούλων των δύο ηγετών. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν ενημέρωσε ή όχι έγκαιρα ο Ντάουνερ τον Έρογλου. Πάντως ο τουρκοκύπριος ηγέτης μετέβη στον χώρο των συνομιλιών με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μεταβεί και ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας. Πραγματοποιήθηκε μια δεκάλεπτη συνάντηση και μετά οι πρωταγωνιστές αποχώρησαν, με τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια να τονίζει ότι εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της, θα προκύψει μεγάλη κρίση στις συνομιλίες. Ο κύπριος Πρόεδρος θεωρούσε ότι ο Έρογλου δεν ήθελε να συζητήσει στη βάση των συμφωνηθέντων Χριστόφια – Ταλάτ και ζητούσε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Αυτό σήμαινε ότι ο Έρογλου θα έπρεπε να αποδεχτεί τη βάση των συνομιλιών, όπως αυτή καθορίστηκε από τους Χριστόφια – Ταλάτ. Χθες ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση και όλα φαίνεται να κυλούν και πάλι μέλι γάλα. Η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.
Ο κ. Ντάουνερ μετέβη την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, για να ενημερώσει τον Γ.Γ. του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, για τις εξελίξεις, καθότι θα εκδοθεί και η σχετική με την ανανέωση της θητείας των Κυανοκράνων στην Κύπρο έκθεση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εγκρίνει συναφές ψήφισμα.


Σχολιάστε εδώ