Κλίμα «παράλυσης» στην κυβέρνηση

Υπουργοί και υφυπουργοί στη μεγάλη τους πλειονότητα έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιορίζονται στη διαχείριση της καθημερινότητας και μόνον. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, γνωρίζουν ότι στον επικείμενο ανασχηματισμό θα χάσουν το χαρτοφυλάκιό τους, οπότε έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για την «τελική έξοδο». Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που σκόπιμα έχουν «παγώσει» διάφορα θέματα, δεν υπογράφουν συμβάσεις και συμφωνίες για προμήθειες από τον… φόβο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ανησυχούν ότι στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας ενδεχομένως να επικρατήσει «κλίμα διώξεων» και οι ίδιοι να βρεθούν κατηγορούμενοι. Τις ανησυχίες τους αυτές εντείνουν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί σταθερό προβάδισμα. Και να ʼταν μόνον αυτό; Τα γεγονότα των προηγούμενων εβδομάδων έχουν φέρει σε δυσχερή θέση ορισμένους, όπως π.χ. ο Ν. Δένδιας, που καλείται να διαχειριστεί τις παρενέργειες της απόδρασης του Χρ. Ξηρού αλλά και την ισχυρή πιθανότητα ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος. Ή ο Μ. Βαρβιτσιώτης, που λόγω των χειρισμών που έγιναν στην υπόθεση με τους λαθρομετανάστες στο Φαρμακονήσι, έχει μπει στο «μάτι του κυκλώνα». Από την άλλη, κορυφαίοι υπουργοί παραμένουν «άφαντοι», έχουν κλειστεί στην ασφάλεια των γραφείων τους και αποφεύγουν να στηρίξουν με σθένος το κυβερνητικό έργο προκειμένου να μην έχουν πολιτικό κόστος. Οι μόνοι, ελάχιστοι, που συνεχίζουν να δουλεύουν, είναι οι υπουργοί που έχουν άμεση εμπλοκή με ζητήματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την «τρόικα». Αλλά και σʼ αυτό το πεδίο τα πράγματα κάθε άλλο παρά ήρεμα είναι. Η προσήλωση του Κ. Χατζηδάκη στις «εντολές» του ΟΟΣΑ για τα φάρμακα (διάθεση εκτός φαρμακείων) και το φρέσκο γάλα, τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με τους Άδ. Γεωργιάδη και Αθ. Τσαυτάρη – Μαξ. Χαρακόπουλο αντίστοιχα και τροφοδοτούν την ατμόσφαιρα σύγχυσης κι εκνευρισμού που υπάρχει στην κυβέρνηση. Σʼ αυτό, μεγάλη είναι η συμβολή του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος βρίσκεται σε μόνιμη (δημόσια) αντιπαράθεση με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και «πρωταγωνιστεί» σε αλλεπάλληλα «θερμά επεισόδια» εντός κι εκτός νοσοκομείων.

Απροθυμία

Η… απροθυμία των κυβερνητικών στελεχών είναι πλέον ορατή και στο Κοινοβούλιο, καθώς αρκετοί δηλώνουν «κώλυμα» και… «φόρτο εργασίας» και δεν πηγαίνουν για να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών. Χαρακτηριστικά, προχθές (Παρασκευή), από τις δέκα επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί απαντήθηκε μόνον μία, αφού στις υπόλοιπες εννέα δεν εμφανίσθηκε κανείς από την πολιτική ηγεσία για να απαντήσει. Άπαντες –υπουργοί και υφυπουργοί– ενημέρωσαν ότι είχαν επείγουσες υποθέσεις να χειρισθούν και δεν μπορούσαν να δώσουν το «παρών» στη Βουλή.

Το φαινόμενο –της… υπουργικής απροθυμίας– επεκτείνεται σε όλα τα επίπεδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παράγοντες της Λ. Συγγρού, που επικοινώνησαν με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να τους εντάξουν στον προεκλογικό αγώνα για την τοπική αυτοδιοίκηση, συνάντησαν περιορισμένο ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι υπουργοί απάντησαν ότι έχουν αυξημένες υποχρεώσεις και δεν μπορούν να διαθέσουν χρόνο, ενώ άλλοι είπαν ότι θα κάνουν μόνο μερικές επιλεκτικές εμφανίσεις σε επίπεδο ευρωεκλογών. Το πιθανότερο είναι πολύ σύντομα να υπάρξει παρέμβαση του ίδιου του Αντ. Σαμαρά, αλλά καλού-κακού από τη Λ. Συγγρού έχουν στραφεί προς τους βουλευτές, οι οποίοι παραδοσιακά αναπτύσσουν σχέσεις αλληλεγγύης με περιφερειάρχες και δημάρχους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ