Η πιο ακατάλληλη κίνηση τη χειρότερη στιγμή
ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ «εθνικού διχασμού» και το ενδεχόμενο να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την οικονομική κρίση, επισημαίνουν από τη ΝΔ. Σημειώνουν ότι μια τέτοια κίνηση, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα εκληφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ως προσπάθεια «μετάθεσης των ευθυνών» και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την αντίδρασή τους την ώρα της κάλπης.
«Είναι η πιο ακατάλληλη κίνηση τη χειρότερη στιγμή», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της παράταξης. Προειδοποιούν μάλιστα ότι σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι αρνητικό, δεν είναι καθόλου απίθανο, με το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, η χώρα να μπει σε περίοδο κι άλλης κρίσης: Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να παραιτηθεί, αφού θα έχει απορριφθεί το αίτημά της, και θα ξεκινήσει ένας κύκλος διεργασιών με την εμπλοκή και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Διεργασίες που θα καταλήξουν είτε στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης (δεν συντρέχουν αυτήν τη στιγμή οι προϋποθέσεις…) είτε σε πρόωρες εκλογές.
Στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά εκτιμούν ότι, παρά τη φημολογία που έχει αναπτυχθεί, ο Γ. Παπανδρέου δεν θα αποπειραθεί τελικά να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, εκτός κι αν την αξιοποιήσει ως «δρόμο διαφυγής»: Κερδίζοντας πολιτικό χρόνο αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, καθώς το «ναι» θα το θεωρήσει ως ανανέωση της λαϊκής εντολής, ή υποβάλλοντας την παραίτησή του και οδηγώντας τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. «Αν ο κ. Παπανδρέου θέλει να… δραπετεύσει από την πρωθυπουργία, το δημοψήφισμα είναι μια καλή ευκαιρία», τονίζουν από τη Συγγρού.
Γεγονός είναι ότι το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσχωρούν στην άποψη ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει μπει σε… τροχιά εφεδρείας και αναζητεί τρόπο να αποχωρήσει με το μικρότερο δυνατό προσωπικό κόστος και προπάντων χωρίς το «στίγμα» ότι εγκαταλείπει το καράβι για να σωθεί.
Η αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις εντεινόμενες πιέσεις (απαιτήσεις) των δανειστών και την κοινωνική κατακραυγή για την ακολουθούμενη πολιτική, διαμορφώνουν ένα «ζοφερό» πολιτικό περιβάλλον για τον πρωθυπουργό. «Δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη», λένε χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ, προβλέπουν μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί εντός του 2011, αφού θα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, θα έχει εκταμιευθεί η 6η δόση και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το (αναθεωρημένο) δεύτερο πακέτο ενίσχυσης της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στη Συγγρού έχουν φτάσει πληροφορίες ότι στις τελευταίες συναντήσεις του ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται απογοητευμένος και ψυχολογικά πεσμένος, ενώ στις συνεδριάσεις των οργάνων παρεμβαίνει ελάχιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνει αφηρημένος.
Θεωρούν δε ότι το δημοσίευμα των «Financial Times» της Γερμανίας που έκανε λόγο για… επικείμενη παραίτηση δεν ήταν ούτε τυχαίο ούτε εκτός πραγματικότητας. Αντανακλούσε ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου, ενδεχομένως και στην… ευρύτερη οικογένεια Παπανδρέου, που βλέπει ότι πολύ δύσκολα θα διατηρήσει για πολύ τα ηνία της χώρας. Υπάρχουν πάντως και ορισμένοι στη ΝΔ που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, ισχυριζόμενοι ότι η διαρροή στους «Financial Times» έγινε εν γνώσει του πρωθυπουργού, προκειμένου να αρχίσει να διαμορφώνεται κλίμα για ενδεχόμενη αποχώρησή του.
Το ερώτημα που τίθεται από ορισμένους είναι αν με τη «λύση» αυτή θα συμφωνήσουν οι δανειστές, μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχθεί, λόγω των πολιτικών εξελίξεων, το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν επιβάλει στη χώρα μας.
Πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι συνέταιροι της «τρόικας» είναι πλήρως απογοητευμένοι από τον Γ. Παπανδρέου και τη σημερινή κυβέρνηση.
Έχουν καταλήξει ότι δεν έχουν την πολιτική βούληση και την ικανότητα να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει και οι οποίες γίνονται συνεχώς περισσότερες και πιο επώδυνες.
Κατά συνέπεια, ενδεχομένως να μην είχαν αντίρρηση σε μια πολιτική αλλαγή που θα έδινε νέα δυναμική στην προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κράτους.
Εκτός από την εκτίμηση των Ευρωπαίων, τελευταία ο κ. Παπανδρέου -άγνωστο για ποιους λόγους- φαίνεται να έχει απολέσει και τη στήριξη των ΗΠΑ. Βουλευτές της ΝΔ επισημαίνουν ότι, ενώ στην αρχή της θητείας του «περνούσε κάθε τρεις και λίγο τον Ατλαντικό», εδώ και μήνες δεν έχει κάνει ούτε ένα ταξίδι στην Αμερική.
Ορισμένοι εξ αυτών συνδέουν το γεγονός με την περιπέτεια του Ντ. Στρος-Καν και τις οικονομικές προεκτάσεις που πιθανότατα αυτή είχε.