Η νέα κυβέρνηση της Κύπρου μπαίνει στα βαθιά

Η νέα κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχουν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, μπαίνει αμέσως στα βαθιά, αφού αύριο σε επίπεδο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα του κυπριακού Μνημονίου, το οποίο εκκρεμεί. Τα αποθέματα κρατικής λειτουργίας αρκούν ως τον Μάιο. Συνεπώς, το θέμα αυτό θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο.

Η νέα κυβέρνηση

Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, και την Πέμπτη εμφανίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου για τη νενομισμένη διαβεβαίωση και την εν συνεχεία ανάληψη των καθηκόντων του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τα 11 χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν από αύριο οι ακόλουθοι:

Υπουργείο Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης, υπουργείο Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής, υπουργείο Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος, υπουργείο Άμυνας: Φώτης Φωτίου, υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού: Κυριάκος Κενεβέζος, υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων: Τάσος Μητσόπουλος, υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (το οποίο θα μετονομαστεί σε υπουργείο Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού): Γιώργος Λακκοτρύπης, υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Νίκος Κουγιάλης, υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Χάρης Γεωργιάδης, υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Ιωνάς Νικολάου, υπουργείο Υγείας: Πέτρος Πετρίδης.

Υφυπουργοί και Επίτροποι Προεδρίας

Ακόμη, ανακοινώθηκε ο διορισμός του κ. Στυλιανίδη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς και οι στενοί συνεργάτες του νέου Προέδρου στο Προεδρικό. Υφυπουργός παρά τω Προέδρω αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου ο Παναγιώτης Αντωνίου.

Σε ό,τι αφορά τους Επιτρόπους, η Καίτη Κληρίδου καταλαμβάνει τη θέση της Επιτρόπου Προεδρίας για θέματα Αποδήμων και Θρησκευτικών Ομάδων, η γγ των Οικολόγων Ιωάννα Παναγιώτου τη θέση της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και η Εμμανουέλλα Μουσιούτα Λαμπριανίδου τη θέση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Η διαβεβαίωση των νέων υπουργών δόθηκε στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Το Κυπριακό

Σε δηλώσεις του, ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι είναι απόλυτα ευτυχής. «Υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο όλοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν». Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο νέος Πρόεδρος τόνισε ότι «η δική του πολιτική είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, χωρίς να παραγνωρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Στις 11 Μαρτίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να εξεταστεί πότε και κάτω από ποιες συνθήκες θα αρχίσουν ξανά οι συνομιλίες στο Κυπριακό. Πάντως, ο νέος Πρόεδρος τονίζει ότι η δική του προτεραιότητα είναι η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν την οικονομία. Όπως είπε ενώπιον της Βουλής, ο συμβιβασμός της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν θα στερήσει τη δυνατότητα της Κύπρου να αποτελεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους, τους κάλεσε να συνεργήσουν προς τη λύση.

Ο πονοκέφαλος της οικονομίας

Η πρώτη μάχη για την οικονομία θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, στο Eurogroup, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Μνημονίου της Κύπρου. Το κλίμα είναι θετικό για τη νέα κυβέρνηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η γερμανική στάση θα είναι ηπιότερη. Απλώς εκτιμάται ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πιο συνεργάσιμη, αποφασιστική και αξιόπιστη. Δύο είναι τα σημαντικά ζητήματα και προβλήματα για την ολοκλήρωση του Μνημονίου. Το πρώτο είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αφού ξεπερνά το 120% επί του ΑΕΠ. Το δεύτερο αφορά τις κατηγορίες σε βάρος της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η βιωσιμότητα του χρέους

Ειδικότερα, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους σχετίζεται με τις ιδιωτικοποιήσεις, επί των οποίων έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση μεταξύ της νέας κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ, που πέρασε στην αντιπολίτευση. Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, ενώ από την πλευρά της, η νέα κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι αυτή που αποδέχθηκε να εισαχθεί στο Μνημόνιο ρήτρα για ιδιωτικοποιήσεις, εφόσον το χρέος δεν είναι βιώσιμο.


Σχολιάστε εδώ