Διαβατήριο οι επενδύσεις για την έξοδο από το τούνελ
Η οικονομική δυσπραγία, οι απαιτήσεις των δανειστών, αλλά και μια σειρά άλλοι παράγοντες διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον που επιδεινώνει το κλίμα στην κοινωνία και λειτουργεί ανασταλτικά στην προώθηση των αναγκαίων αποφάσεων. Σε μια προσπάθεια να υπερβεί τα εμπόδια που υψώνονται στον δρόμο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς το τελευταίο διάστημα δίνει έμφαση στο ζήτημα των ξένων επενδύσεων. Όχι μόνον για ν’ αλλάξει την ατζέντα του πολιτικού διαλόγου, αλλά και διότι θεωρεί ότι κάθε καλό νέο που έρχεται από το συγκεκριμένο μέτωπο αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έδωσε το «παρών» του, την Παρασκευή, στην τελετή υπογραφής της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ της Cosco και της Hewlett Packard. Στις σχετικές δηλώσεις του μάλιστα αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή για τον Πειραιά και την ελληνική οικονομία». Υπογράμμισε ακόμη ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά «ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία» και στέλνει μήνυμα σε ολόκληρο το πλανήτη ότι η Ελλάδα προσφέρει τις ευκαιρίες και τα εχέγγυα για μεγάλες επενδύσεις. Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τη Hewlett Packard για τη μεταφορά προϊόντων της μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου. Ο κ. Σαμαράς ήταν «παρών» και στην υπογραφή της συμφωνίας με τη Philip Morris, βάσει της οποίας η εταιρεία θα απορροφά το 50% της παραγωγής καπνών στη χώρα μας την τριετία 2013- 15.
Εξίσου θετικές είναι οι εξελίξεις και στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Το αργότερο μέχρι τις 18 Μαρτίου αναμένεται να γίνουν γνωστοί οι όμιλοι που θα μετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την αγορά του ΟΠΑΠ. Η προθεσμία έληγε στις 11, ωστόσο δόθηκε παράταση μιας εβδομάδας, προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένες εκκρεμότητες. Σε εξέλιξη βρίσκονται εξάλλου οι διαδικασίες για την προκήρυξη των διαγωνισμών εκμετάλλευσης των περιφερειακών λιμανιών. Επίσης προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), όπου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές πρέπει να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους το αργότερο μέχρι τις 12 Απριλίου. Στην κυβέρνηση αποδίδουν μεγάλη σημασία στις εξελίξεις στο πεδίο των ξένων επενδύσεων-αποκρατικοποιήσεων, καθώς θεωρούν ότι θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Θα συμβάλουν στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη και, το βασικότερο, θα απομακρύνουν τον κίνδυνο νέων επώδυνων μέτρων για τους πολίτες. Για τον σκοπό αυτό φέρονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που εξελίσσονται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθούν στη χώρα. Και προπάντων να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως τα πρόσφατα στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης στη Βουλή, επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που τηρεί στο ζήτημα των ξένων επενδύσεων. Κατηγόρησε την ηγεσία και τα στελέχη του ότι «υπονομεύουν» την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδυτές από το εξωτερικό και ότι θέτουν το κομματικό πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι στελέχη ενθαρρύνουν ή ακόμη και στηρίζουν «τρομοκρατικού τύπου» αντιδράσεις πολιτών, προκειμένου να μπλοκάρουν επενδύσεις. Η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Σαμαρά «δεν μασάμε, κ. Τσίπρα» υποδηλώνει την απόφαση της κυβέρνησης να προστατεύσει με κάθε μέσον τις ξένες επενδύσεις. Η απάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «θέλουμε επενδυτές, όχι πειρατές» απλώς προϊδεάζει για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους επόμενους μήνες. Παράλληλα, προδιαθέτει και για το κλίμα που θα επικρατήσει στην αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση.