Γραμμή άμυνας απέναντι στο σκηνικό πόλωσης αναζητεί το ΚΚΕ
Στον Περισσό, μετά την αλλαγή της ηγεσίας, οργανώνεται η τακτική του κόμματος για το επόμενο διάστημα, με τον νέο γραμματέα Δ. Κουτσούμπα να δίνει το στίγμα του με τις πρώτες δημόσιες παρεμβάσεις, όπως έγινε με τη συνέντευξη που έδωσε στη «Real News», αλλά και στον κομματικό τηλεοπτικό σταθμό 902.
Από τις παρεμβάσεις αυτές διαφαίνεται ότι στο κέντρο της προσοχής του ΚΚΕ είναι το σκηνικό πόλωσης που θα κυριαρχήσει στην πορεία προς τις εκλογές ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και, ως εκ τούτου, η ηγεσία φροντίζει από τώρα τη γραμμή άμυνας. Στο ΚΚΕ, εξάλλου, έχουν την οδυνηρή εμπειρία των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, όταν κάτω από την πίεση της πόλωσης που κυριάρχησε ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είδαν τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος να κατρακυλάνε στο 4,5%, χάνοντας το 50% των ψηφοφόρων τους κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρόβαλε τότε την ιδέα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, ιδέα την οποία εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι την πίστεψαν οι ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν το ΚΚΕ.
Η ηγεσία του κόμματος προειδοποιεί ότι η εξελισσόμενη αντιπαλότητα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κλασική αντιπαράθεση «δικομματικού τύπου», που έρχεται να αντικαταστήσει την παλιά διαμάχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Στο ΚΚΕ ξεκαθαρίζουν ότι επιδίωξη αυτής της αντιπαράθεσης δεν είναι η επίλυση των λαϊκών προβλημάτων, αλλά ο εγκλωβισμός της υπαρκτής δυσαρέσκειας και του ριζοσπαστισμού που μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα νέο δίπολο, που στόχο έχει να αναπαλαιώσει το φθαρμένο αστικό πολιτικό σύστημα.
Και οι δύο εκδοχές, είπε στη «Real News» o Δ. Κουτσούμπας, υπηρετούν τον καπιταλιστικό μονόδρομο, τις δεσμεύσεις της Ε.Ε., εκφράζουν διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων και εκπροσωπούν παραλλαγές της ίδιας αντιλαϊκής στρατηγικής.
Στον Περισσό εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας από τον ένα ή τον άλλο πόλο, με κόμματα και αποσχίσεις τμημάτων τους, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ ή όπως το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ή ακόμη και άλλα κόμματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν, δεν αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντίθετα το επιδιώκει και κάνει «απλωτές» προς αυτούς κυρίως τους χώρους. Άλλωστε, λένε, η αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού είναι σε εξέλιξη και έχει γίνει συχνό φαινόμενο η δημιουργία νέων κομμάτων, με φθαρμένες ιδέες. «Δεν είναι σενάρια. Είναι η αντικειμενική βάση που οδηγεί σε τέτοιες συνεργασίες, αφού όλα αυτά τα κόμματα υπηρετούν την ίδια στρατηγική, βρίσκονται στην ίδια πάνω-κάτω γραμμή», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.
Ως εκ τούτου, είναι φυσικό το ΚΚΕ να αποκλείει κάθε συζήτηση για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή η κίνηση του Αλ. Αλαβάνου. Και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, όπως τονίζουν στον Περισσό, «πρόκειται για δυνάμεις που αποσπάστηκαν από το ΚΚΕ και συγκρότησαν κόμματα, αφού πρώτα απέτυχαν να διαλύσουν το ΚΚΕ. Πάνω από 20 χρόνια οι ίδιοι άνθρωποι παίζουν ενεργό ρόλο στη συκοφάντηση του ΚΚΕ. Λοιδόρησαν ιδέες, αξίες, οράματα, ιδεολογίες. Συνεχίζουν να δρουν υπονομευτικά μέσα στο κίνημα, στις παρυφές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τι συνεργασία μπορεί να υπάρξει με τέτοιες δυνάμεις, που συκοφάντησαν το ΚΚΕ, πάλεψαν ενάντια στην ύπαρξή του, ενάντια στη σοσιαλιστική προοπτική; Και πάνω από όλα, τι συνεργασία μπορεί να υπάρχει με δυνάμεις που οι προτάσεις τους είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της διαχείρισης-εξιλέωσης του συστήματος; Το ότι κάποιες από αυτές τις δυνάμεις κάνουν ελιγμούς ή υιοθετούν κάποια συνθήματα που φαίνονται φιλολαϊκά, αυτό δεν ακυρώνει ούτε την ιστορία τους ούτε τον χαρακτήρα αυτών των κομμάτων, ως αναχωμάτων στον ριζοσπαστισμό. Το ΚΚΕ έχει βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα, δεν κάνει τα ίδια λάθη του παρελθόντος κι αυτό ενοχλεί».
Η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι οι προσυνεδριακές διαδικασίες, αλλά και οι αποφάσεις του συνεδρίου, διέψευσαν την «παραφιλολογία των ΜΜΕ» που μιλούσαν για «εμφύλιο» μέσα στο ΚΚΕ, αφού οι θέσεις του συνεδρίου υπερψηφίστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος και ομόφωνα από το σώμα του συνεδρίου.