Για ποιον μεγαλοξενοδόχο η τροπολογία;
Η τροπολογία αυτή, η οποία ψηφίσθηκε άρον άρον και με την οποία παραχωρείται η απλή χρήση αιγιαλού έναντι κάποιου τιμήματος, κάθε άλλο παρά ήρθε τυχαία. Άλλωστε το… ομολογεί ακόμη και η αιτιολογική έκθεση που τη συνοδεύει, όπου πάρα πολύ εύγλωττα αναφέρεται ότι: «Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η εξομάλυνση πρακτικού(!) προβλήματος που ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΥΨΕΙ» και θυμήθηκαν τώρα, όπως στη συνέχεια σημειώνεται ως δικαιολογία, ότι «με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται για τη θερινή περίοδο 2013 η αποτελεσματική λειτουργία των τουριστικών εγκαταστάσεων και λοιπών επιχειρήσεων που σύμφωνα με τον ν. 2971/2001 έχουν δικαίωμα να αιτούνται απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού, με αναμενόμενα οφέλη για τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και κατ’ επέκταση για την εθνική οικονομία».
Απλά ερωτήματα ενός… αφελούς πολίτη:
= Όλα τα προηγούμενα χρόνια τέτοιο πρόβλημα δεν είχε ανακύψει; Ξαφνικά τώρα ανέκυψε;
= Αν ο ν. 2971 δίνει το δικαίωμα να ζητείται η παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού, τότε τι χρειαζόταν η τροπολογία; Ποιο πρόβλημα έρχεται να… τακτοποιήσει;
= Τα οφέλη για την οικονομία, τον τουρισμό και την εθνική οικονομία φέτος τα θυμήθηκαν; Πέρυσι, που ήταν η ίδια με τη σημερινή κυβέρνηση, δεν υπήρχε το ίδιο πρόβλημα που επικαλείται η τροπολογία; Αν ναι, αν η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, γιατί δεν την έφεραν πέρυσι το καλοκαίρι, ώστε να μη χαθούν τα οφέλη;
Τα αποκαλυπτήρια βρίσκονται στην παρ. 1 του άρθρου, που λέει τα εξής:
«1. Μέχρι την 31.12.2013, ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις, κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής θεωρούνται, για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 13 του ν.2971/01, ως όμορες, ακόμα και αν μεταξύ των προβολών που εκκινούν από τις πλάγιες πλευρές της επιχείρησης και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα, εφόσον έχουν ήδη αιτηθεί ή αιτηθούν προς την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), μέσω της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας, τη μίσθωση του ανωτέρω τμήματος δημοσίου κτήματος που ορίζεται από τις προβολές, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου».
Πρώτη επισήμανση:
Η τροπολογία ισχύει για τις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κατασκευασθεί μέχρι τις 31/12/2013.
Δεύτερη επισήμανση:
Φωτογραφίζεται το πρόβλημα, που είναι «ακόμα και αν μεταξύ των προβολών που εκκινούν από τις πλάγιες πλευρές της επιχείρησης και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα».
Και η τρίτη επισήμανση:
Η νομιμοποίηση της παρανομίας, που προσφέρει η σκανδαλώδης τροπολογία, ολοκληρώνεται με τη φράση-κλειδί: «εφόσον (επιχείρηση) έχει ήδη αιτηθεί ή αιτηθεί», που σημαίνει ότι η λεγόμενη επιχείρηση δεν έχει υποβάλει αίτηση και έρχεται η τροπολογία για να την καλύψει!
Κάτι μυρίζει…
Κατόπιν αυτών, αυτονόητο το ερώτημα που τίθεται: Μήπως η… νυκτερινή αυτή τροπολογία έχει σχέση με τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από δύο μήνες στα Μάλια της Κρήτης, όταν πήγαν οι μπουλντόζες και άρχισαν να γκρεμίζουν τα αυθαίρετα κτίσματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΚΕΡΝΟΣ ΜΠΗΤΣ», που ανήκει στον Μαντωνάκη, ο οποίος μπήκε μπροστά στις μπουλντόζες για να τις σταματήσει; Τότε είχαν παρέμβει οι αστυνομικές δυνάμεις και ξαφνικά δόθηκε αναστολή στην κατεδάφιση. Κάθε απάντηση δεκτή…