Απόδραση μέσω δημοψηφίσματος
Απόδραση δηλαδή μέσω δημοψηφίσματος ή… στρίβειν διά δημοψηφίσματος, για να παραφράσουμε τη γνωστή ατάκα της παλιάς ελληνικής ταινίας!
Είναι γεγονός ότι την τελευταία περίοδο έχουν ζυμωθεί και ωριμάσει εντός του κύκλου των στενών επιτελών του πρωθυπουργού, καθώς και στους κόλπους της «οικογένειας», οι σκέψεις για μια «αξιοπρεπή αποχώρηση» του Γ. Παπανδρέου απ’ την πρωθυπουργία, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα απ’ τον ίδιο και συνεργάτες του.
Ο ίδιος, όπως αναφέρουν εγκυρότατες πληροφορίες, είναι πολύ πεσμένος ψυχολογικά, επειδή αντιλαμβάνεται ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι εξελίξεις οδηγείται σε μια δεινή ήττα, με ορατό τον κίνδυνο ακόμα και διάσπασης ή διάλυσης του ΠΑΣΟΚ, στον βαθμό που αυτή η ήττα θα είναι στρατηγικού χαρακτήρα, με ποσοστά της δεκαετίας του ’80.
Επίσης θεωρεί αναπόφευκτη τη χρεοκοπία και τρέμει στην ιδέα ότι «θα σκάσει στα χέρια του».
Κάτι άλλο που τον έχει επηρεάσει είναι η αίσθηση, κατ’ άλλους η βεβαιότητα, ότι πλέον έχει απολέσει την εύνοια του ξένου παράγοντα, στην ουσία έχει εγκαταλειφθεί, αφού επιτέλεσε ένα άσχημο έργο. Τώρα φαίνεται πως δεν είναι πια χρήσιμος και οι διεθνείς έως πρόσφατα υποστηρικτές του τού γυρίζουν σιγά σιγά την πλάτη…
Ούτως ή άλλως λοιπόν οι σχεδιασμοί για μια «ηρωική έξοδο» υπάρχουν. Το αν βέβαια τελικά θα υλοποιηθούν είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Ωστόσο υπάρχουν.
Ένας τέτοιος σχεδιασμός, ο πλέον σοβαρός και πιθανός, αφορά στην «απόδραση» μέσω μιας σειράς πολιτικών πρωτοβουλιών, που έχουν κεντρικό άξονα ένα επικείμενο δημοψήφισμα. Δεν είναι ασφαλώς διόλου τυχαίο ότι εν μέσω της οικονομικής θύελλας και της συζητούμενης χρεοκοπίας αίφνης έπιασε τον πρωθυπουργό η «πρεμούρα» να θεσμοθετήσει τα δημοψηφίσματα και να εξαγγέλλει, εμμέσως ή αμέσως, τη διενέργεια δημοψηφίσματος και μάλιστα μέσα στο 2011.
Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, οι πρωτοβουλίες του Γ. Παπανδρέου θα «ξεδιπλωθούν» ως εξής:
1. Μόλις διασφαλίσει την 6η δόση του δανείου (κάτι που αυτήν τη στιγμή θεωρείται δεδομένο, εκτός μεγίστου απροόπτου…), περάσει απ’ τη Βουλή η νέα δανειακή σύμβαση και ψηφιστεί ο προϋπολογισμός (σύμφωνα με τον προγραμματισμό γύρω στα τέλη του Οκτώβρη), θα προκηρύξει δημοψήφισμα με ερώτημα, αν ο λαός αποδέχεται αυτήν την πολιτική, την οποία ο ίδιος θεωρεί μονόδρομο για έξοδο από την κρίση. Το ερώτημα θα είναι προσεκτικά και «πονηρά» διατυπωμένο, ώστε να παρακαμφθεί ο σκόπελος του Συντάγματος, που απαγορεύει δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά.
Και με τέτοιον τρόπο ώστε επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου να ζητά επικύρωση των πολιτικών του.
2. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αναλύσεις που υπάρχουν, το πιθανότερο είναι να εισπράξει αρνητική απάντηση, αφού ο λαός θα θελήσει έτσι να εκφράσει την οργή του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, κάτι που καταγράφεται και σε όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου.
3. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα ζητήσει όμως εκλογές με το επιχείρημα ότι «θα είναι καταστροφικές για τη χώρα». Απ’ την άλλη μεριά όμως θα τονίσει ότι επί της ουσίας δεν έχει τη λαϊκή αποδοχή για να προχωρήσει στις πολιτικές τις οποίες θεωρεί αναγκαίες. Έτσι θα υποβάλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός, παραμένοντας αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσει απ’ τον Πρόεδρο να προχωρήσει σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος.
4. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 37 παράγραφος 2, και να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, για να σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή, η οποία θα πρέπει να είναι κυβέρνηση συνεργασίας.
5. Αν ούτε αυτό γίνει δυνατό, π.χ. λόγω μιας άρνησης του Αντώνη Σαμαρά, τότε ο Πρόεδρος σχηματίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και προκηρύσσει εκλογές.
6. Αν σχηματιστεί κυβέρνηση, εννοείται ότι δεν θα έχει πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, αλλά κάποιον άλλο, που μπορεί να είναι εξωκομματικός. Ήδη συζητούνται τα ονόματα του διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλου ή του Λ. Παπαδήμου, καθώς και άλλα, κατά το πρότυπο του 1989, όταν σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Ξεν. Ζολώτα.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός για την «απόδραση» του πρωθυπουργού απ’ την κεντρική πολιτική σκηνή με «αξιοπρεπή τρόπο». Φυσικά τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντοτε σύμφωνα με σχεδιασμούς. Αλλά έχουν σχεδιαστεί εναλλακτικές και για μια τέτοια περίπτωση.
Για παράδειγμα, αν οι εξελίξεις οδηγήσουν αναπόφευκτα σε εκλογές, τότε τα σενάρια είναι δύο:
1. Το πλέον πιθανό θα είναι η παραίτηση του Γ. Παπανδρέου και απ’ τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι ο ίδιος μεν θέλει αλλά… ο λαός δεν μπορεί! Έτσι το ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθεί στις εκλογές με άλλον αρχηγό, που θα έχει στο μεταξύ εκλεγεί.
2. Το ασθενέστερο σενάριο προβλέπει να ηγηθεί πάλι του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές ο Γιώργος με βασικό σλόγκαν την καταγγελία της ανευθυνότητας της αντιπολίτευσης και με προσδοκία μια ήττα «ελεγχόμενη» και πιθανό αποτέλεσμα μια νίκη μεν της ΝΔ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.
Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ένα ενδεχόμενο «ελεγχόμενης» εκλογικής ήττας και παράλληλα μη αυτοδυναμίας της ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Προς τούτο μάλιστα επικαλούνται και δημοσκοπήσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις οποίες η ΝΔ υπερέχει μεν, αλλά το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται στο 35%, οπότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι και ανοιχτές…
Μίλησε και στη Μέρκελ…
Σύμφωνα εξάλλου με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Α. Μέρκελ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «εξελίξεων» ή ακόμα και «εκλογών», γεγονός που δείχνει πως πλέον πράγματι έχει ωριμάσει η σκέψη της «αξιοπρεπούς αποχώρησης»…
Είπαν ψέματα!
Αξίζει εδώ να υπογραμμιστεί ότι το επιτελείο του Γιώργου είπε ψέματα ότι η γερμανίδα καγκελάριος είχε την πρωτοβουλία αυτής της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στην πραγματικότητα η πρωτοβουλία ανήκε στον Γ. Παπανδρέου και είναι απορίας άξιο γιατί προσέφυγαν σε ένα τέτοιο ψέμα!
Τι θα γίνει στην
Κοινοβουλευτική Ομάδα;
Τα προαναφερθέντα έχουν ως προϋπόθεση το να μην προκύψει κάποιο «μπαμ», κάποια απρόβλεπτη εξέλιξη απ’ την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ούτως ή άλλως εντός της ΚΟ το κλίμα είναι κάτι παραπάνω από εκρηκτικό. Και μπορεί μεν να μη φαίνεται στον ορίζοντα κάποια σοβαρή «έκπληξη», δηλαδή καταψήφιση κάποιου νομοσχεδίου, αλλά μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κάτι τέτοιο, με τόση ρευστότητα στην πολιτική ατμόσφαιρα;
Διότι αν καταψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο, τότε οι εξελίξεις θα «τρέξουν» με άλλους ρυθμούς, με άλλα δεδομένα, με εντελώς διαφορετικό πολιτικό κλίμα…
Για παράδειγμα, κάποιοι δεν αποκλείουν 2-3 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο του Γ. Ραγκούση για τα ταξί…