Αποχώρησε το ΔΗΚΟ, απελπιστικά μόνος ο Χριστόφιας!
Καθοριστικής σημασίας για την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση ήταν οι εσωτερικές αντιδράσεις στο κόμμα, καθώς και οι προτάσεις Έρογλου για αποδοχή της εκ περιτροπής Προεδρίας από τη μια, αλλά με την κατοχύρωση του βέτο από την άλλη, γεγονός που παραπέμπει στη γνωστή τουρκική θέση για συγκυβέρνηση.
Τώρα στην Κύπρο δημιουργείται ένα νέο σκηνικό. Ο Μάριος Κάρογιαν δήλωσε ότι δεν έγινε κατορθωτή η συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι το ΔΗΚΟ παύει να συνεργάζεται με αυτόν. Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του μέσω του εκπροσώπου του Στέφανου Στεφάνου, τόνισε όμως ότι θα συνεχίσει να ενεργεί για την ενότητα και τη συναίνεση.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι απονομιμοποιημένος, αφού τα κόμματα που τον στήριξαν για την άνοδο στην εξουσία, δηλαδή το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Βεβαίως, το προεδρικό σύστημα της Κύπρου του επιτρέπει να παραμένει στην εξουσία, όμως διαθέτει πλέον μόνο 19 από τους 56 βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οπότε θα έχει πρόβλημα να περάσει τα δικά του νομοσχέδια. Ταυτόχρονα το ερώτημα που εγείρεται είναι κατά πόσον μπορεί πλέον να συνομιλεί με τον Έρογλου στις συνομιλίες, όταν δεν έχει τη στήριξη κανενός από τα κόμματα, και δη της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι), τα οποία ζητούν να αποσύρει τα δώρα του για την εκ περιτροπής Προεδρία, για τη σταθμισμένη ψήφο και για την παραμονή 50.000 εποίκων. Καθόλου τυχαίο δεν είναι το ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ έσπευσε τη Δευτέρα το βράδυ να διοχετεύσει ότι ο Έρογλου αποδέχθηκε και κλείδωσε την εκ περιτροπής Προεδρία, άρα τώρα μένουν οι λεπτομέρειες και υπό αυτές τις συνθήκες ο Πρόεδρος δεν μπορεί να υπαναχωρήσει. Διότι, εάν υπαναχωρήσει, θα πληρώσει κόστος και θα χαρακτηριστεί αδιάλλακτος.
Η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση δημιουργεί τις προοπτικές δημιουργίας τριών συμμαχιών: 1. Του κεντρώου χώρου, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων. 2. Του ΑΚΕΛ, που παραμένει στην εξουσία. 3. Του ΔΗΣΥ, του οποίου ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προσδοκούσε, εάν το ΔΗΚΟ παρέμενε στη συγκυβέρνηση, να δημιουργήσει συμμαχία εν όψει των Προεδρικών Εκλογών με την ΕΔΕΚ, ακόμη και με το ΕΥΡΩΚΟ και τους Οικολόγους.
Τώρα το πρόβλημα που θα έχει ο Αναστασιάδης είναι ότι οι θέσεις του στο Κυπριακό στηρίζονται στο Σχέδιο Ανάν, κάτι που δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τον κεντρώο χώρο στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμμαχίας. Συνεπώς, εάν δεν εξευρεθεί λύση ως τον Ιούλιο του 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ, τότε θα υπάρχουν λογικά τρία μπλοκ στις Προεδρικές Εκλογές, όπως τα έχουμε περιγράψει. Πάντως, μέχρι τις εκλογές υπάρχει ακόμη δρόμος. Το σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι απελπιστικά μόνος ενώπιον των οικονομικών προβλημάτων και του Κυπριακού, στο πλαίσιο του οποίου θα βρεθεί κάτω από φοβερές πιέσεις στην τριμερή του Οκτωβρίου, χωρίς οι ενέργειές του να στηρίζονται από τα λοιπά κόμματα.