Ανοικτή σύγκρουση Αρχιεπισκόπου – Χριστόφια

Σε ανοικτή σύγκρουση βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄. Ο λόγος της σύγκρουσης, η διαχείριση του Κυπριακού και η ελληνικότητα της Κύπρου. Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του την περασμένη Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ υποστήριξε ότι κινδυνεύει ο Ελληνισμός της Κύπρου ακόμη και με τις αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Σχέδιο Ανάν είναι υπό συζήτηση λύση και υποστηρίζοντας ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία συνιστά μια λύση που εμπεριέχει τις τουρκικές θέσεις.

Τα ράσα του παπά…

Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου Χριστόφια από την Αυστραλία, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα.
Ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο εθναρχικός ρόλος της Εκκλησίας τελείωσε με τον θάνατο του Μακαρίου Γ΄ και πρόσθεσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, αλλά όχι και να επεμβαίνει στην πολιτική ζωή.
Όπως ισχυρίστηκε, με τον τρόπο αυτό γίνεται ζημιά διεθνώς, διότι από τη μια ο Πρόεδρος υποστηρίζει μια μορφή λύσης και από την άλλη οι ξένοι τού λένε ότι ο Αρχιεπίσκοπος διαφωνεί και, εφόσον μπορεί να επηρεάζει την κοινή γνώμη, «ακόμη κι αν πει “ναι” στη λύση ο Χριστόφιας», αυτή θα απορριφθεί από τον λαό. Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι τα ράσα δεν κάνουν τον παπά και διαχώρισε τη στάση του Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου από τη στάση άλλων ιερέων και του λαού.

Συνωμότης
Οξύτερος από τον Πρόεδρο Χριστόφια ήταν ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β΄ είναι συνωμοτική, αφού εκτός των άλλων φέρεται να είχε συναντηθεί με τον Ζαχαρία Κουλία, ο οποίος αρνούνταν να ψηφίσει για την προεδρία της Βουλής τον Μάριο Κάρογιαν, που τον υποστηρίζει το ΑΚΕΛ.

Προσβολή
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Χριστοφίδη ότι οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου προσβάλλουν τους πρώην Προέδρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο Σπύρος Κυπριανού και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που αποδέχτηκαν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Τα ράσα του Προέδρου
Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ τόνισε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια πως τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ικανότητες του κύπριου Προέδρου. Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου τόνισε ότι η Εκκλησία δεν εμπλέκεται στην πολιτική, απλώς διατυπώνει θέση για το Κυπριακό και ειδικότερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων, όπως το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Εάν αυτό είναι πολιτική παρέμβαση, τόνισε, τότε κάνουμε πολιτική παρέμβαση. Η Εκκλησία, διευκρίνισε, δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική, όμως με βάση τις σφυγμομετρήσεις αυτά που εκφράζει απηχούν τις απόψεις της πλειοψηφίας του Ελληνισμού της Κύπρου. Ως προς το ζήτημα της ομοσπονδίας, επισήμανε ότι ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α΄ ήταν για 30 χρόνια σφόδρα αντίθετος στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Και ο ίδιος, όπως είπε, όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος σκέφθηκε ότι, εφόσον η πολιτική ηγεσία συμφωνούσε στο θέμα της ομοσπονδίας, θα μπορούσε να αναφέρεται σε αυτήν εάν κατοχύρωνε τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα μικρά παιδιά
Σχετικά με το θέμα του Ζαχαρία Κουλία, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου τόνισε ότι εδώ και καιρό ήθελαν να τον διαγράψουν από το ΔΗΚΟ λόγω των απόψεών του και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές δεν είναι μικρά παιδιά για να μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος να τους καθοδηγεί ως προς το ποιον θα εκλέξουν για πρόεδρο της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ