«Έφοδος» του ΔΝΤ και στο ΝΑΤ!

Ο ένας από τους τρεις επιθεωρητές του ΔΝΤ που «ξεσκόνισαν» τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων, των ταμείων των ΔΕΚΟ και των ΟΤΑ, ο Μαουρίτσιο Σόχο, εμφανίσθηκε ξαφνικά και αφού επισκέφθηκε τον διοικητή και την προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών, ζήτησε να δει και την υπάλληλο που συγκεντρώνει τα στοιχεία και συντάσσει τους πίνακες με τα απολογιστικά στοιχεία κάθε τριμήνου.
Βέβαια, στο ΝΑΤ θα περίμεναν την επίσκεψη, όχι όμως ότι ο ελεγκτής της «τρόικας» θα έφτανε μέχρι τους υπαλλήλους. Έτσι μόλις το ζήτησε, τον οδήγησαν στο γραφείο της υπαλλήλου, μαζί φυσικά με τη διερμηνέα του, η οποία, όπως είπε, είχε εργαστεί και στο υπουργείο Τουρισμού επί Άρη Σπηλιωτόπουλου. Πάντως στην υπάλληλο έκανε εντύπωση πως ήξερε να μεταφράζει ορολογία και οικονομικούς όρους που δύσκολα θα μπορούσε να γνωρίζει ακόμα κι ένας άριστος γνώστης της αγγλικής, αν δεν ήταν «μυημένος» στα οικονομικά.
Η… επίσκεψη
Στην αρχή ο Μαουρίτσιο Σόχο προσπάθησε να χαλαρώσει την ατμόσφαιρα, καθώς η υπάλληλος ήταν φανερά τρακαρισμένη, ρωτώντας την αν πήγε ή θα πάει διακοπές και άλλα τέτοια. Στη συνέχεια όμως άρχισε να τη… βομβαρδίζει με ερωτήσεις υπηρεσιακού περιεχομένου. Τη ρώτησε από πού συγκεντρώνει τα στοιχεία, πόσο χρόνο κάνει για να τα επεξεργαστεί, με ποιον τρόπο τα επεξεργάζεται κ.λπ.
Ο ελεγκτής εντυπωσίασε με την οξυδέρκειά του και την εμπειρία του. Σε πολλές περιπτώσεις, από την πρώτη λέξη που έλεγε η υπάλληλος, αντιλαμβανόταν τι ήθελε να πει και της το έλεγε μόνος του! Ο κ. Σόχο ζήτησε επίσης οι απολογιστικοί πίνακες να γίνονται πλέον κάθε μήνα και όχι κάθε τρεις που γίνονταν, και να είναι πιο αναλυτικοί.
Μάλιστα τους πίνακες που είχε πάρει μαζί του την Παρασκευή τους έστειλε πίσω δύο ημέρες μετά, γιατί βρήκε κάποιες ατέλειες και ζήτησε να διορθωθούν.
Μιλώντας δε, μετά το τέλος του ελέγχου, είπε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει, η κατάσταση στα Ταμεία είναι απελπιστική και για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει μεταξύ άλλων να μπουν όλα τα Ταμεία κάτω από την ομπρέλα ενός, για να γίνεται πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά ο έλεγχος.
Γιατί, όπως είπε, προϋπόθεση για να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα είναι να μην υπάρχουν «τρύπες», δηλαδή να μην υπάρχουν αδικαιολόγητες και κυρίως απρόβλεπτες δαπάνες.


Σχολιάστε εδώ