Άρχισε η κούρσα στη ΔΗΜΑΡ για την κατάληψη… υπουργείων!
Στο επιτελείο της ΔΗΜΑΡ τηρούν σιγή ιχθύος αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην Ιπποκράτους, ενώ ο κ. Φώτης Κουβέλης έκανε μία εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση σε μια διευρυμένη συνεδρίαση το πρωί της Μ. Τρίτης. Παρόντες ήταν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ορισμένοι εκ των βουλευτών.
Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι έχει διαβεβαιώσεις από το Μέγαρο Μαξίμου πως ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει πριν από το συνέδριο της ΝΔ, ήτοι πριν από το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, αποκαλύπτοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της Ε.Ε., και παρότι το θέμα δεν ετέθη επισήμως στο τραπέζι, η συζήτηση για τον τρόπο εμπλοκής και της συμμετοχής του κόμματος στο κυβερνητικό σχήμα άνοιξε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν τα όσα είπε στο «Π» βουλευτής του κόμματος που ήταν στη συνεδρίαση.
«Φαίνεται ο πρόεδρος να σκέφτεται την ενεργότερη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ αυτήν τη φορά, αφού με τους καθηγητές είδε ότι δεν του βγαίνει», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για την πρόσφατη διαφωνία των κ. Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη (με αφορμή την επίμαχη τροπολογία για τους συμβασιούχους), που έληξε με την πυροσβεστική παρέμβαση του προέδρου, από την πόλη του Ευρωκοινοβουλίου. Η αντιπαράθεση των «δύο» εμφανίστηκε ως πρόβλημα «υπουργών της ΔΗΜΑΡ» που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος του κόμματος, κάτι που απέδειξε ταυτόχρονα πως ορισμένοι θεωρούν το σχήμα που μας κυβερνά επί της ουσίας… ομοσπονδία κομμάτων και όχι κυβέρνηση. Συνεπώς, είναι απόλυτα δικαιολογημένο αυτό που τόνισε στο «Π» συνεργάτης του προέδρου: ότι εν ολίγοις ο κ. Κουβέλης διαβλέπει να αδυνατίζει το επιχείρημά του περί παραμονής στις θέσεις τους των Αντώνη Μανιτάκη και Αντώνη Ρουπακιώτη.
Παίρνει «φωτιά»
η κούρσα της διαδοχής
για τα υπουργεία
Παρά το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός παραπέμφθηκε στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η συζήτηση στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ έχει ανάψει για τα καλά. Δεδομένη είναι για πολλούς η «αλλαγή φρουράς» για την κ. Φωτεινή Σκοπούλη, με πιθανότερο διάδοχό της τον καθηγητή Γιάννη Ευδοκιμίδη.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πολιτικά στελέχη –αν και ο Φώτης Κουβέλης δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του επ’ αυτού– επικρατέστερα είναι ο Σπύρος Λυκούδης για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, ο Βασίλης Οικονόμου για τη θέση του υφυπουργού Άμυνας, η Ασημίνα Ξυροτύρη για παραγωγικό υπουργείο, ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του κ. Γρηγόρη Ψαριανού για τον τομέα του Πολιτισμού. Ακόμη, «φωνές» από την Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν πολύ πιθανή την επιλογή του Δημήτρη Χατζησωκράτη για οικονομικό υπουργείο, ανάλογα με τον αριθμό του κυβερνητικού σχήματος, καθώς και του Νίκου Τσούκαλη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, προορίζεται για το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης. Το βέβαιο είναι πως οι υπόγειες κόντρες μεταξύ βουλευτών και στελεχών για τους υπουργικούς θώκους φούντωσαν πρόωρα στα μεταξύ τους πηγαδάκια, «υποδαυλίζοντας» τη φαινομενική νηνεμία στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο Φώτης Κουβέλης θέλοντας και μη επωμίζεται τον δύσκολο ρόλο του εξισορροπιστή, αφού, όπως λένε οι παροικούντες την Αγίου Κωνσταντίνου, ήδη το γραφείο του έχει μετατραπεί σε «γραφείο παραπόνων»!
«Τρίζει» η συνοχή
του κυβερνητικού
συνασπισμού…
Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το γεγονός ότι τα κυβερνητικά προβλήματα (τα οποία και εκδηλώθηκαν τόσο με το πολυνομοσχέδιο, όσο και με την απομάκρυνση του διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Ηλία Κικίλια) στην τρικομματική αυτή κυβέρνηση μαίνονται, και τα… μέτωπα ανοιγοκλείνουν σε εβδομαδιαία βάση. Πιο πρόσφατο κρούσμα, υπήρξε η αντικατάσταση του Ηλία Κικίλια από τον Θόδ. Αμπατζόγλου, για την οποία η Αγίου Κωνσταντίνου εξεμάνη. Έκανε λόγο για επιδίωξη κομματικοποίησης του κράτους από κύκλους της ΝΔ, περιγράφοντας τον νέο διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. ως «παιδί του κομματικού σωλήνα», αποφασίζοντας από δω και στο εξής να αναδεικνύει τέτοιες συμπεριφορές από πλευράς της κυβέρνησης, όπου τις εντοπίζουν.
Κατά τα λοιπά, έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Μαΐου η επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Τότε αναμένεται να τοποθετηθούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος επί παντός επιστητού, προσδιορίζοντας τη στάση του κόμματος με το αριστερό DNA για έναν επικείμενο ανασχηματισμό και αποτιμώντας παράλληλα –εκ νέου– τη συμμετοχή τους στην τρικομματική κυβέρνηση.
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ