ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον Βαγγέλη εκτιμούν ότι η απουσία «κοινού εχθρού» λειτουργεί αποδιαρθρωτικά στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι δείχνουν να αδυνατούν να διαχειριστούν τη «νίκη» τους και να δώσουν προοπτική ενιαίας πορείας στη «συμμαχία» τους. Οι ίδιοι θεωρούν ότι η επανεμφάνιση στην «πρώτη γραμμή» της Χαριλάου Τρικούπη των ανθρώπων που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου στην ήττα από τον Καραμανλή τον Σεπτέμβριο και οι αποστάσεις που παίρνουν ήδη οι «αποκλεισμένοι» (Βάσω, Λαλιώτης, Δαμανάκη κ.ά.) οδηγούν σε νέο σκηνικό. Αυτό επιτείνεται και από την ανοιχτή κριτική των «πρωτοπαλίκαρων του Παπανδρεϊσμού», Παναγιωτακόπουλου, Τζουμάκα, Κοτζιά κ.ά., που βαραίνουν πολύ την ατμόσφαιρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, οι συνεργάτες του Βενιζέλου βλέπουν ότι ο Παπανδρέου συνεχίζει να μη βρίσκει βηματισμό στην αντιπολίτευση και να επιμένει να αντιμετωπίζει με εχθρότητα τον «Τύπο της παράταξης», ο οποίος με τη σειρά του ανταποδίδει, αγνοώντας
ό,τι κάνει το ΠΑΣΟΚ και υπερπροβάλλοντας το έργο και τις παρεμβάσεις του Αλαβάνου και του ΣΥΝ.
«Γιατί να κάνουμε κάτι εμείς και να κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε για υπονομευτική στάση, όταν οι άλλοι σκοντάφτουν μόνοι τους», σκέφτηκαν οι επιτελείς του Βενιζέλου, που του ζήτησαν να εξαφανιστεί και να μη δώσει αφορμές για οποιοδήποτε σχόλιο εις βάρος του.
«Ο χρόνος δουλεύει για σένα», του είπαν επικαλούμενοι ακόμη και δημοσκοπήσεις που ετοιμάζονται και στις οποίες θα καταγράφεται αύξηση της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία.
Εκπλήσσοντας φίλους και αντιπάλους, ο Βαγγέλης πειθάρχησε στην «οδηγία» των δικών του. Καμιά πολιτική δήλωση, λίγες δημόσιες εμφανίσεις (με σύζυγο και κόρη στο φεστιβάλ κινηματογράφου) και όλη η ενεργητικότητά του να διοχετεύεται σε «ιδιωτικές» συναντήσεις με επίλεκτους από τους υποστηρικτές του και ολιγομελείς παρέες.
Έμαθα ότι η τακτική αυτή θα συνεχιστεί για όσο διάστημα απαιτηθεί – και οπωσδήποτε μέχρι τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, για να μην καταγραφεί στην κοινή γνώμη η απουσία του, θα δίνει «πολιτικές διαλέξεις» σε διάφορες περιοχές της χώρας. Θα μιλά δηλαδή για πολιτική και φιλοσοφία, αποφεύγοντας κάθε αναφορά σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας.
Και ενώ ο Βενιζέλος αποφάσισε να υποδυθεί τον σπάνια εμφανιζόμενο διανοούμενο, τα οργανωτικά στελέχη του «στρατοπέδου» του βρίσκονται σε… οργασμό, προετοιμαζόμενα για τις εσωκομματικές μάχες εν όψει του συνεδρίου.
Η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο του Φεβρουαρίου και οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για την ανάδειξη των νέων καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος εξιτάρουν τους βενιζελικούς, που αναζητούν τρόπους για να «διατηρήσουν ζεστά» τα στελέχη τους και να διευρύνουν την επιρροή τους.
Έγκυρες πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο θεσσαλονικιός πολιτικός δείχνει να αποφάσισε να ακούσει τους συμβούλους του που προέρχονται από τον χώρο του οργανωμένου ΠΑΣΟΚ, απορρίπτοντας τις εισηγήσεις που του έκαναν οι εξωκομματικοί συνομιλητές του. Οι τελευταίοι τού έχουν εισηγηθεί να παραιτηθεί από το ΠΑΣΟΚ και να επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, αφήνοντας τον χρόνο να τον οδηγήσει στα επόμενα βήματά του.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ οδεύει σε δρόμο συρρίκνωσης των δυνάμεων και της απήχησής του στην κοινωνία, αλλά και ότι το «συρρικνωμένο ΠΑΣΟΚ» δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον να «καλέσει» τον Βενιζέλο να αναλάβει τα ηνία του. «Ακόμη κι αν τεθεί θέμα ηγεσίας, άλλοι θα είναι αυτοί που θα εκφράσουν την ανάγκη διαδοχής του Παπανδρέου», υποστηρίζουν, τονίζοντας ότι μόνον με νέο πολιτικό σχήμα στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό -το βλέπουν να έρχεται τα επόμενα χρόνια- ο Βενιζέλος θα έχει τύχη.
Οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος σκέφτηκε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τις συμβουλές των εξωΠΑΣΟΚικών συνομιλητών του, αλλά τελικά επέλεξε να «δανειστεί λίγο χρόνο» πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις. Έτσι, τουλάχιστον μέχρι το συνέδριο -εκτός δραματικού απροόπτου- θα ακολουθήσει την ιδιόμορφη στρατηγική που περιγράψαμε («εντός εκτός και επί τα αυτά» την ονομάζουν) και την άνοιξη θα πάρει τις οριστικές του αποφάσεις, αφού αξιολογήσει τη στρατηγική του Παπανδρέου, την επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην κοινή γνώμη οι αλλαγές που θα έχουν γίνει (πορεία του κυβερνητικού έργου, αλλαγή στην ηγεσία του ΣΥΝ, ίσως και του ΚΚΕ κ.λπ.).
Ξεκίνησαν οι «Άκηδες»
Χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά λόγια ετοιμάζονται οι «Άκηδες» για το συνέδριο. Σε νέα σύσκεψη που οργανώθηκε στο γραφείο του -παρουσία του πρώην υπουργού- οι Γιαννόπουλος, Κριθαρίδης, Δανιηλίδης, Μαμέλης, Δαδούδης, Μαυροματίδης, Παστιάδης κ.ά. συζήτησαν για την κατάσταση στο κόμμα τους και τις «κινήσεις» των άλλων στρατοπέδων.
Η συζήτηση περιστράφηκε στα οργανωτικά θέματα, όπου έγινε απολογισμός των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη συγκράτηση των διαρροών από τον πάλαι ποτέ πανίσχυρο μηχανισμό των ανθρώπων του Άκη και την προετοιμασία τους εν όψει των προσυνεδριακών διαδικασιών.
Η απόφαση της ομάδας -που αυτοαποκαλείται «Κοινωνική Αριστερά»- είναι να υπάρξει συνεργασία με τους ανθρώπους του Βενιζέλου και με τους δραστηριοποιούμενους στην «Αριστερή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης», με στόχο να κυριαρχήσουν τόσο στην εκλογή συνέδρων όσο και στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων τοπικών καθοδηγητικών οργάνων που θα ακολουθήσουν.
Τους προέκυψε κι ο Βούγιας
Τα προβλήματα συνοχής του στρατοπέδου των παπανδρεϊκών και το άσχημο κλίμα που διαμορφώθηκε με τη διαρροή των πληροφοριών ότι βουλευτές και στελέχη «τα έσπασαν για τη διανομή ρόλων και αξιωμάτων» αξιολογήθηκαν από τον… καιροφυλακτούντα Σπύρο Βούγια ως κατάλληλη ευκαιρία να παρέμβει με στόχο να πάρει κι αυτός το κομμάτι της δόξας που νομίζει ότι του αναλογεί.
Εκεί λοιπόν που ήταν κυριολεκτικά χαμένος -τόσο κατά την προ της 11ης Νοεμβρίου περίοδο όσο και μετά από αυτήν- εμφανίστηκε με δημόσια δήλωση να καυτηριάζει τους τρεις βουλευτές και να επιχειρεί να αυτοαναγορευτεί ως ο πιστός εκφραστής των εξαγγελιών και της λογικής του Γιώργου Παπανδρέου.
Ο Βούγιας επικρίνει τους Καστανίδη, Αράπογλου και Μαγκριώτη, επειδή -όπως αναφέρει- «τσακώθηκαν γιατί ένας απ’ αυτούς προώθησε τρεις (όλους κι όλους) δικούς του ανθρώπους στις ομάδες εργασίας του Συνεδρίου, αγνοώντας τους άλλους». «Τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ αναζητά τη νέα ενιαία έκφραση και την ταυτότητά του, τέτοιου είδους πρακτικές που διαμοιράζουν και τεμαχίζουν την πόλη και τους ανθρώπους της δεν ευνοούν την ελκυστική και αποτελεσματική πολιτική εκπροσώπηση του Κινήματος και του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη», υπογράμμιζε ο Βούγιας στη δήλωσή του.
Η δήλωση του Βούγια δεν προκάλεσε τον θόρυβο που θα ήθελε ο ίδιος. Ουδείς ασχολήθηκε και ουδείς μπήκε στον κόπο να του απαντήσει.
Έτσι, επανήλθε στην επόμενη ευκαιρία που του δόθηκε.
Αφορμή αυτήν τη φορά η πρωτοβουλία που πήραν τρεις βουλευτές (οι Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Μανιάτης και Σπύρος Κουβέλης) να αναδείξουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, αφενός οργανώνοντας σύσκεψη κομματικών στελεχών που ασχολούνται με το περιβάλλον και αφετέρου επισκεπτόμενοι τη λίμνη Κορώνεια και διατυπώνοντας αντιπολιτευτικό λόγο για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Ο Σπύρος Βούγιας αφήνει αιχμές εναντίον των βουλευτών, κάνοντας λόγο για «πρακτικές αποκλεισμών που αναπαράγουν την παθογένεια και την αρνητική εικόνα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη» και υπογραμμίζει ότι αυτές οι πρακτικές «δεν συνάδουν με τη λογική του νέου ανοιχτού και συμμετοχικού κόμματος που σχεδιάζει ο Γιώργος Παπανδρέου». Μάλιστα τη νέα του δήλωση ο Σπύρος την κοινοποίησε -όπως ο ίδιος ανακοίνωσε- και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Οι Κουβέλης, Μαγκριώτης και Μανιάτης (που στοχοποιήθηκαν με τη δεύτερη δήλωση του Βούγια) αντέδρασαν ήπια στις επικρίσεις του, αρκούμενοι να αναφέρουν σε κοινή τους δήλωση: «Θεωρούμε θετική κάθε διάθεση συμμετοχής και προσφοράς. Σύντομα θα συγκροτηθούν ομάδες δουλειάς κατά νομό για τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, στις οποίες θα συμμετέχουν μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ που έχουν γνώση και εμπειρία στα θέματα αυτά».


Σχολιάστε εδώ