Στα δύο η ΕΣΗΕΑ για το ενιαίο Ταμείο

Η επιλογή της πλειοψηφίας να βάλει στην ανακοίνωσή της τις φράσεις «οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιοι αγωνίζονται μαζί μας εναντίον της κυβερνητικής επίθεσης στα Ταμεία μας και ποιοι δεν είναι δίπλα μας», «απέναντι στην επέλαση της κυβέρνησης για την ενοποίηση ανόμοιων Ταμείων, είναι λάθος η πρόταση για μια άλλη ενοποίηση, επειδή οποιαδήποτε συζήτηση για ενοποίηση προκαλεί σύγχυση με την ενοποίηση που προτείνει η κυβέρνηση. Και είναι βούτυρο στο ψωμί της», προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις. Αυτό που φαίνεται δημόσια σε μια κρίσιμη στιγμή είναι ότι η ΕΣΗΕΑ εμφανίζεται να τάσσεται κατά των άλλων εργαζομένων στον χώρο των ΜΜΕ!
Μαζί με τις αποφάσεις αυτές βγήκε ανακοίνωση της Κίνησης
Επαγγελματιών Δημοσιογράφων, στην οποία γίνεται ευθεία επίθεση σε όσους θέτουν προς συζήτηση στον κλάδο την ενοποίηση των Ταμείων. Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Tη στιγμή που οι δημοσιογράφοι και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δίνουν την πιο κρίσιμη μάχη των τελευταίων δεκαετιών για τη σωτηρία των Ταμείων τους, κάποιοι ανεγκέφαλοι του χώρου εξακολουθούν να αλείφουν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης… Δεν καταλαβαίνουν ότι την ώρα της μάχης αν διασπάσεις το μέτωπο ουσιαστικά ενισχύεις τον εχθρό; Και εχθρός είναι η κυβέρνηση. Οι ανεγκέφαλοι του χώρου αναλώνουν όλη την ενεργητικότητά τους με επιθέσεις στις αποφάσεις του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ…». Η επίθεση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Συσπείρωσης, η οποία κατήγγειλε την «πλειοψηφία των 6». Σημειώνει ότι «η πλειοψηφία των 6, παρά την πρωτοφανή επιτυχία της απεργίας και της διαδήλωσης της 27ης Νοεμβρίου, αρνήθηκε να προχωρήσει σε πρόγραμμα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, πριν ή μετά τις 12 Δεκέμβρη, που θα πραγματοποιηθεί η γενική απεργία… Η πλειοψηφία των 6, υπονομεύοντας τη διασωματειακή ενότητα, αφήνει τις κινητοποιήσεις των δημοσιογράφων “ανάδελφες”, χωρίς καθαρούς στόχους και συνεπώς με μειωμένη αποτελεσματικότητα… Η “συγκυβέρνηση” των Τσαλαπάτη – Σόμπολου αρνείται την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ, παρότι το ζητούν ενυπόγραφα πολλές εκατοντάδες μέλη της. Η ιταμή επίθεση των 6 με τη σφραγίδα του ΔΣ της Ένωσης στρέφεται εναντίον των 11 συνεργαζόμενων σωματείων, αλλά και των συναδέλφων που με αποφάσεις των συνελεύσεων στους επιμέρους χώρους ζητούν ανένδοτη αγωνιστική στάση και έντονη προβολή του αιτήματος αντεπίθεσης για το Ενιαίο Ταμείο και το Συνδικάτο Τύπου». Το ενδεχόμενο, πάντως, η κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο δεν θα πρέπει να αποκλείεται.
Εκτός από τις 3ωρες στάσεις εργασίας πάντως, η ΕΣΗΕΑ κάλεσε τους δημοσιογράφους-μέλη του Κοινοβουλίου να πάρουν θέση και επίσης αποφάσισε πρόγραμμα ευέλικτων μορφών δράσης που δεν θα αποκλείουν την ενημέρωση της κοινής γνώμης, τη διεκδίκηση από το ΕΣΡ ραδιοφωνικής συχνότητας για την εκπομπή μηνυμάτων, την έκδοση της «Αδέσμευτης Γνώμης», με διευθυντή τον Γιώργο Λεβεντογιάννη, την παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στο μπρίφινγκ του κυβερνητικού εκπροσώπου με ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό, επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας σε όλα τα δελτία ειδήσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα portals κ.λπ., με την ταυτόχρονη μετάδοση των θέσεων του κλάδου. Καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης στην κατεύθυνση «υπερασπιστείτε τη δημοσιογραφία και το δικαίωμα της ενημέρωσης».


Σχολιάστε εδώ