Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

>> Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές. Η διεθνής συγκυρία σαφέστατα και δεν εμπνέει κανέναν όχι μόνο στο να προβάλει αντίσταση σε ένα περιβάλλον ολικής κατάρρευσης, αλλά ούτε καν στο να ασχοληθεί με τα δρώμενα στην αγορά. Επιπρόσθετα, όταν υποχωρούν -σωστότερα κατακρημνίζονται- οι μεγαλύτερες διεθνείς αγορές, μάλλον είναι υπερβολικό να ζητάει κανείς από το ελληνικό χρηματιστήριο να κάνει τη διαφορά και τη μεγάλη έκπληξη.

>> Εκείνο για το οποίο κάλλιστα μπορεί να ψέξει κάποιος τους έλληνες θεσμικούς και μη επενδυτές είναι για το ότι άφησαν το ΧΑ να γράψει σαφώς μεγαλύτερες απώλειες από αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Μεσοβδόμαδα διάβασα και σχόλιο περί περισσεύματος απαισιοδοξίας, αλλά και παντελούς απουσίας επενδυτικού ενδιαφέροντος. Συμφωνώ, αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνον αυτό που φταίει για την εξαφάνιση όλων όσα επετεύχθησαν τους προηγούμενους μήνες μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Γενικός Δείκτης βολόδερνε στα επίπεδα των 4.800 μονάδων. Μέσα σε τρεις συνεδριάσεις απώλεσε πάνω από 5 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά το χειρότερο είναι πως το κύμα των ρευστοποιήσεων «χτύπησε» περισσότερο τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται φυσικά για τα χαρτοφυλάκια των μικρών ιδιωτών.

>> Στα τεχνικά των συνεδριάσεων τώρα -εάν πιστεύει κανείς πως σε παρόμοιες συνθήκες πανικού ισχύουν τέτοια στοιχεία- την Τρίτη οι αναλυτές έλεγαν πως η ισχυρή ζώνη στήριξης στον 20άρη
έφτανε στις 2.610 με 2.620 μονάδες. Φευ την Τετάρτη έκλεισε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κάτω και από τις 2.550! Έτσι, για να έχουμε όλοι μας μιαν ιδέα του πώς καταρρίπτονται τα πάντα εν μία νυκτί, εν προκειμένω μέσα σε μία μόλις συνεδρίαση.

>> Προφανώς, δεν τελειώνει ο κόσμος με μια -έστω οξύτατη- πτώση. Στα συν των επόμενων ημερών το γεγονός πως πλέον τα επίπεδα τιμών είναι σαφώς πολύ χαμηλά για πολλά χαρτιά -άρα και ελκυστικά για όποιον τυχόν έχει ρευστότητα και διάθεση ανάληψης ρίσκου- όπως επίσης και το ότι, καίτοι συγκρατημένοι, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου περιμένουν μια «πειστική ανοδική αντίδραση», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν πολλοί από αυτούς. Περιμένουν βέβαια την όποια αντίδραση να έρθει από τις μετοχές των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ας έρθει λοιπόν και μετά βλέπουμε…

ΥΓ.: Επιχειρήθηκε στο κλείσιμο της Τετάρτης μια πρώτη αντίδραση μέσω ισχυρών εντολών αγοράς στη μετοχή του ΟΤΕ. Κι εκείνο που μας έδειξε η προσπάθεια είναι πως όταν το κλίμα είναι στραβό, όσους κι αν βάλεις να το… τραβάνε, στραβό θα μείνει! Τα ίδια ισχύουν και για τα… γλέντια (επί τριήμερο) στον τίτλο της ΔΕΗ.


Σχολιάστε εδώ