Γ. Μανιάτης σε Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας: «Οι σχέσεις καλής γειτονίας, ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων και η μη επαναφορά επικίνδυνης εθνικιστικής ρητορικής είναι βασική υποχρέωση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις»
Το ζήτημα της επαναφοράς της εθνικιστικής και ανιστόρητης ρητορικής της ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε με παρέμβασή του ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Timčo Mucunski.
Ο Γ. Μανιάτης σημείωσε ότι τόσο η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο νέος Πρωθυπουργός αρνούνται να χρησιμοποιήσουν δημόσια το Συνταγματικό όνομα της χώρας, παραβιάζοντας τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι παραβιάσεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο έναν επικίνδυνο εθνικισμό και ανιστόρητες διεκδικήσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της Β. Μακεδονίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Γ. Μανιάτη.
“Η ενταξιακή πορεία όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Β. Μακεδονίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, μεταξύ αυτών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνησή σας όμως δεν φαίνεται να αποδέχεται αυτή τη βασική αρχή. Τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας που προέρχεται από το κόμμα σας, όσο και ο Πρωθυπουργός με δηλώσεις τους παραβίασαν τόσο το γράμμα όσο και το πνεύμα της Συμφωνίας, αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν δημόσια το Συνταγματικό όνομα της χώρας. Οι παραβιάσεις αυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο έναν επικίνδυνο εθνικισμό και ανιστόρητες διεκδικήσεις που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μπλοκάρουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν αν η κυβέρνησή σας σκοπεύει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει”
- «Ο Τιμωρός» – Επεισόδιο 28: Ποιός επέστρεψε από τον κόσμο των νεκρών;
- Σεισμό προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η απόφαση της οικογένειας Ντρέιφους να επενδύσει στον ΟΛΘ
- Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ: H ομάδα μας είναι καλά σε όλες τις διοργανώσεις, βρίσκεται μέσα σε όλους τους στόχους – Η αποστολή
- Μιλένα Αποστολάκη: «Η Ελληνική κυβέρνηση αρνείται να προστατέψει τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο»
- «Άγιος Έρωτας» – Επεισόδιο 49: Όσο ο μυστηριώδης προσκεκλημένος της Θάλειας ετοιμάζεται να έρθει στη Στέρνα
- UEFA Europa League: Οι «μάχες» ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού για την 7η αγωνιστική της League Phase έρχονται στην COSMOTE TV
- Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας Στο Κόκκινο
- Το app για το νέο τηλεπαιχνίδι σόου του ΣΚΑΪ «Η Ελλάδα ψηφίζει»
- Απόψε στους «Πρωταγωνιστές» τα μεσάνυχτα: Ψυχώσεις – Από το σκοτάδι στο φως
- «Οι γυναίκες της Γυάρου» απόψε τα μεσάνυχτα στο ATTICA TV