Βλάβες στη σπονδυλική στήλη των μαθητών προκαλούν τα βαριά σακίδια
Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ
Οι τσάντες χειρός και τα βαριά σακίδια των ενήλικων επαγγελματιών ή φοιτητών, που υποχρεούνται να μεταφέρουν καθημερινά πλήθος εγγράφων και βιβλίων, αλλά και των μικρών μαθητών, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη σπονδυλική στήλη.
Οι γονείς ακούν αρκετά συχνά τα παιδιά τους να παραπονιούνται για το μεγάλο φορτίο που πρέπει να κουβαλούν καθημερινά στην πλάτη τους, γεγονός που μπορεί να επιφέρει, σε βάθος χρόνου, δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Σε ένα ποσοστό αυτών θα προκύψουν σκελετικά προβλήματα, είτε στην πλάτη είτε στους ώμους, ενώ οι έφηβοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σκολίωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατ’ εξακολούθηση μεταφορά βαριών σακιδίων δεν πρέπει να γίνονται μόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τους μαθητές.
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βαριά σακίδια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Μεταξύ αυτών και μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η οποία κατέδειξε ότι η μεταφορά βαριών σακιδίων μπορεί να συμπιέσει τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και να αυξήσει την καμπυλότητα της κάτω μοίρας της.
«Η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Λαμβανομένου υπόψη ότι το 45% της συνολικής ανάπτυξης των οστών συντελείται από το τέλος της παιδικής ηλικίας και κατά την εφηβεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οποιαδήποτε βλάβη προκύψει στη συγκεκριμένη περίοδο θα ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Η έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης και θεραπείας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωσή της», μας εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής – χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το «Fysiotek Sports and Spine Lab», και προσθέτει: «Η συστηματική μεταφορά πολύ βαριών χειραποσκευών, σακιδίων, ακόμα και τσαντών-τρόλεϊ δημιουργεί μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα, με συνηθέστερα τη σκολίωση, την οσφυαλγία και τους πόνους στον αυχένα, στους ώμους και στην πλάτη».
«Όταν η κακή στάση του σώματος διαπιστωθεί εγκαίρως, οι συνέπειές της μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις σωστές φυσικοθεραπευτικές μεθόδους. Η “Fysiotek” είναι μια μέθοδος μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας, που έχει εξαιρετικά και αποδεδειγμένα με μελέτες αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή μέσα σε 5 μόνο συνεδρίες σε μεγάλο ποσοστό ασθενών. Χωρίς να έχει παρενέργειες, αξιολογεί και αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά και καταρτίζει ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ανάγκη», καταλήγει ο Γιώργος Κακαβάς.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: Jan Bergman από το Pixabay