Κτηματολογικά: Αδιαφόρησαν οι αυθαιρετούχοι

Κτηματολογικά: Αδιαφόρησαν οι αυθαιρετούχοι

Οι πολίτες που είχαν χτίσει παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις αδιαφόρησαν πλήρως να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να εξασφαλίσουν προσωρινή ασυλία από κατεδαφίσεις και πρόστιμα.

Μετά από περίπου έξι μήνες που έμεινε ανοικτή η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δηλώσεις δασικών αυθαιρέτων, την οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μόνο 3.866 αυθαιρετούχοι υπέβαλαν αιτήσεις οι οποίες αφορούν έκταση 8.540 στρεμμάτων, δηλαδή δεν αντιστοιχούν ούτε στο 2% από τα συνολικά 600.000 στρέμματα που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν τα αυθαίρετα στις (άλλοτε) δασικές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των δηλώσεων στην πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, σε επίπεδο νομών, μετά την Αττική, ακολουθεί η Κορινθία, η Εύβοια και η Βοιωτία. Όσον αφορά την Αττική, η Σαλαμίνα είναι η πρωταγωνίστρια και ακολουθούν Κορωπί, Μαρκόπουλο, Κερατέα, Μάνδρα, Μέγαρα, Ραφήνα και Αρτέμιδα. Εκτός Αττικής, οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τους Αγίους Θεοδώρους στην Κορινθία.

Μία από τις αιτίες του μειωμένου ενδιαφέροντος ήταν και η γενικότερη αίσθηση πως θα δοθεί παράταση, κάτι που δεν έγινε, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει με σιγουριά το άνοιγμα εκ νέου της πλατφόρμας σε μεταγενέστερη φάση. Και αυτό διότι θα πρέπει να κατεδαφιστούν όσα δασικά αυθαίρετα δεν δηλωθούν, κάτι που, ωστόσο, έχει περιορισμένες πιθανότητες, συνεπώς θα υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία μετεκλογικά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ