Ακυβερνησία και αστάθεια

Ακυβερνησία και αστάθεια

Σε αχαρτογράφητα νερά η χώρα μετά τις πρώτες εκλογές

–Η αυτοδυναμία που χάθηκε και τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας

Θολό προδιαγράφεται το πολιτικό τοπίο μετά τις πρώτες εκλογές και είναι ορατός ο κίνδυνος η χώρα να μπει σε μια ισχυρή περιδίνηση, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, και να οδηγηθεί έτσι σε τροχιά ακυβερνησίας.

Με τα κόμματα εξουσίας να καταγράφουν χαμηλή τροχιά όσον αφορά την απήχηση στη κοινωνία από τη μια και από την άλλη οι ασφυκτικοί όροι που θέτει η απλή αναλογική καθιστούν ανέφικτη την αυτοδυναμία για τον νικητή των εκλογών της 21ης Μαΐου. Προϊόντος του χρόνου μειώνονται οι πιθανότητες και για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, καθώς οι προϋποθέσεις που βάζει το ΠΑΣΟΚ και η άρνηση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ψήφο ανοχής υψώνουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Αν και στη σύγχρονη πολιτική τίποτα δεν πρέπει θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές πιθανότατα στις 2 Ιουλίου, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών τον Σεπτέμβριο. Που σημαίνει ότι για έναν ή και περισσότερους μήνες η χώρα θα είναι ουσιαστικά ακέφαλη, καθώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση, συγκροτούμενη από δικαστικούς και καθηγητές, δεν θα είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα. Σε μια περίοδο όπου θα βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά θέματα σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας να έχει αποκλεισθεί οριστικά και αμετάκλητα, η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να προέλθει μόνο από μια κυβέρνηση συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων.

Σενάριο πρώτο: Αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, σύμφωνα με τη δημόσια δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία και στη συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση η λύση θα μπορούσε να προέλθει από μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και εδώ υπάρχουν εμπόδια. Αφενός ο Αλ. Τσίπρας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον σχηματισμό «κυβέρνησης των ηττημένων». Αφετέρου δεν είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων θα αθροίζει το λιγότερο 151 έδρες.
Που σημαίνει ότι θα χρειαστεί την ψήφο εμπιστοσύνης ή έστω ανοχής και τρίτου κόμματος. Ωστόσο, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σενάριο δεύτερο: Συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης, κάτι που προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών και θα έχει τον πρώτο λόγο και τις περισσότερες έδρες. Κάτι τέτοιο αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, καθώς η Νέα Δημοκρατία, παρά τις σημαντικές απώλειες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι να στηθούν οι πρώτες κάλπες, ο Αλ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους πολίτες, πρωτίστως όσους βρίσκονται στην πτέρυγα των αναποφάσιστων, να τον εμπιστευτούν και να κάνει έτσι τη μεγάλη ανατροπή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ