Κατρακυλάει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις

Κατρακυλάει η Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις

Ισχυρό ράπισμα για την κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, συνιστούν τα ευρήματα των –πρώτων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη– δημοσκοπήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σημαντική απώλεια δυνάμεων, στο επίπεδο των τριών μονάδων (2,9% στην έρευνα της Marc), και οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2019, ενώ σαφώς μικρότερες απώλειες είχε σε άλλα, μείζονος σημασίας ζητήματα που προέκυψαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση και πιο πρόσφατα οι υποκλοπές. Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι, καθώς η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας υποχωρεί στα όρια του 30%, απομακρύνεται κι άλλο από τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών αυτής της περιόδου, ο στόχος αυτός δεν θα είναι εφικτός ούτε στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει τον πήχη όσον αφορά τις πρώτες εκλογές στο 34%, ούτως ώστε η αυτοδυναμία να επιτευχθεί στις επαναληπτικές εκλογές. Στην παρούσα φάση, η Νέα δημοκρατία έχει απομακρυνθεί πολύ από το 34%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών, όσοι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν την κυβερνητική παράταξη δεν κατευθύνονται προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, όπως θα ανέμενε κανείς. Ορισμένοι εξ αυτών μετακινούνται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και άλλοι προς τα μικρά κόμματα, δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Προς επιβεβαίωση όλων όσοι προειδοποιούσαν ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα πυκνώσει τις τάξεις των αναποφάσιστων, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια στάση θα τηρήσουν στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα καταγράφεται μια ενίσχυση της αντισυστημικής ψήφου, με την αύξηση της απήχησης των δεξιών-ακροδεξιών σχηματισμών.

Τα πρώτα δείγματα των δημοσκοπήσεων έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τάξεις της κυβερνητικής παράταξης, καθώς βλέπουν ότι η πορεία προς τις εκλογές θα είναι δύσκολη και επίπονη και το αποτέλεσμα αβέβαιο. Υπουργοί και βουλευτές, στις δημόσιες παρουσίες τους, γίνονται αποδέκτες της οργής και της αγανάκτησης των πολιτών, για την ανικανότητα του κράτους και της κυβέρνησης να προστατεύσει τη ζωή τους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και πως όταν υποχωρήσει η ένταση που υπάρχει λόγω του τραγικού δυστυχήματος, η εικόνα στις δημοσκοπήσεις θα αλλάξει, προς το καλύτερο για την κυβέρνηση εννοούν. Σημειώνουν δε ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί στο παρελθόν σε δύο – τρεις περιπτώσεις και η κυβέρνηση ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η διαφορά ωστόσο τώρα είναι ότι δεν πρόκειται για μια κρίση, έχουμε να κάνουμε με μια τραγωδία, όπου χάθηκαν 57 ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον, ο χρόνος που απομένει μέχρι τις εκλογές είναι περιορισμένος και ίσως δεν επαρκεί, ούτως ώστε η Νέα Δημοκρατία να κάνει το come back στις δημοσκοπήσεις.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ