«Μητέρα των μαχών» οι πρώτες εκλογές

«Μητέρα των μαχών» οι πρώτες εκλογές

–Πυρετώδεις προετοιμασίες στα κόμματα – Οι στρατηγικές και οι στόχοι 

Για τη «μητέρα των μαχών», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται οι εκλογές με την απλή αναλογική, προετοιμάζονται πυρετωδώς τα κόμματα, όπου μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη δεν υπάρχει ακόμη ακριβής ημερομηνία για το πότε θα στηθούν οι κάλπες.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του –«δεν θα αργήσουν» είναι η προσφιλής του έκφραση–, αλλά είναι προφανές ότι η αντίστροφη μέτρηση έχει πλέον ξεκινήσει. Αν και κάθε κόμμα ξεχωριστά προσεγγίζει την αναμέτρηση με διαφορετική στρατηγική και διαφορετικούς στόχους, όλα ανεξαιρέτως αναγνωρίζουν την κρισιμότητα αυτών των (πρώτων) εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζουν την αναμέτρηση με την απλή αναλογική ως το… πρώτο βήμα για την αυτοδυναμία και ως το εφαλτήριο για την παραμονή στην εξουσία. Με βασικό επικοινωνιακό όπλο το έργο της κυβέρνησης και σε ευθεία σύγκριση με τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει τη στήριξη των πολιτών.

Επιδίωξή του είναι η Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώσει ένα ποσοστό (στο 33% – 35% έχει βάλει τον πήχη) που θα καταστήσει εφικτή την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, τις οποίες θεωρεί δεδομένες, και για τον λόγο αυτό και δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία επαφών και συζητήσεων όταν πάρει την εντολή διακυβέρνησης.

Ορισμένες, μεμονωμένες, δημοσκοπήσεις εκτιμούν ότι η αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές είναι απολύτως εφικτή. Οι τελευταίες, όμως, δημοσκοπήσεις την εβδομάδα που πέρασε έδειξαν απώλειες και για τα τρία κόμματα τη μεγαλύτερη για το κυβερνών κόμμα μετά το τραγικό θανατηφόρο δυστύχημα στα Τεμπη.

Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας προτάσσει το αφήγημα της πολιτικής αλλαγής και προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω (πίσω) από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που είναι απογοητευμένοι, δυσαρεστημένοι ή και αγανακτισμένοι με την πολιτική της κυβέρνησης.

Έχει μάλιστα τοποθετήσει πολύ ψηλά τον πήχη, καθώς μιλάει ευθέως για καθαρή νίκη (με διαφορά) του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας ως δεδομένο τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης. Κόντρα στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, που δίνουν ένα σαφές προβάδισμα (6,5% κατά μέσο όρο) στη Νέα Δημοκρατία. Στον δρόμο προς τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσουν την κριτική σε υποθέσεις που είτε αποπνέουν οσμή σκανδάλου (προμήειες, αγορές, έργα κ.ά.) είτε είναι σε ευθεία αμφισβήτηση των θεσμών και της νομιμότητας (υποκλοπές κ.ά.)

Στην Κουμουνδούρου επενδύουν στο σενάριο ότι οι πρώτες εκλογές θα δώσουν προοδευτική κυβέρνηση, διότι σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η χώρα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν με πιο ευνοϊκούς όρους για τη Νέα Δημοκρατία. Όχι μόνο λόγω της πόλωσης που θα επικρατήσει, αλλά και διότι οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση και δίνει μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Καθοριστικής σημασίας είναι οι πρώτες εκλογές και για το ΠΑΣΟΚ. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει βάλει ως στόχο ένα ισχυρό ποσοστό (12% – 14%) που θα του δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσει ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και να βάλει σκληρούς όρους για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Αν και δεν το λένε ευθέως, στη Χαριλάου Τρικούπη επιθυμούν τα πάντα να κριθούν σε αυτές τις πρώτες εκλογές, να σχηματισθεί δηλαδή κυβέρνηση και να αποφευχθούν οι επαναληπτικές.

Και αυτό διότι ανησυχούν, δικαιολογημένα, λόγω της πόλωσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, που θα κορυφωθεί μεταξύ των δύο αναμετρήσεων, ότι θα υπάρξουν απώλειες για το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, μερίδα ψηφοφόρων του στις δεύτερες εκλογές μπορεί να ψηφίσουν είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ