Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο “Π”: Η Ελλάδα απέδειξε ότι ξέρει να απαντά αποτελεσματικά στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να δείχνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο “Π”: Η Ελλάδα απέδειξε ότι ξέρει να απαντά αποτελεσματικά στις τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να δείχνει αλληλεγγύη και ανθρωπιά

Της
ΑΝΝΑΣ-ΜΙΣΕΛ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ*


Τα αντανακλαστικά και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανθρωπιστική κρίση, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία και στη Συρία, βρέθηκαν στο επίκεντρο, κατά την έναρξη των εργασιών μας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην Αίθουσα της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων και το ίδιο έπραξαν και οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στα συμπεράσματα της οποίας γίνεται λόγος για την ευρωπαϊκή βοήθεια και στήριξη στα δύο πληγέντα κράτη, απέναντι στην τραγωδία που βιώνουν.

Η ενεργοποίηση της διεθνούς κοινότητας ήταν άμεση. Μάλιστα, οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο έλληνας πρωθυπουργός, απέστειλαν επιστολή αλληλεγγύης προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου θα διοργανώσουν σχετική Διάσκεψη Δωρητών, η οποία θα λάβει χώρα τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη ύψους 1,78 δισ. δολαρίων στην Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ως απάντηση στην πρωτοφανή αυτή ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα.

Άλλωστε, πρόκειται για τη «χειρότερη φυσική καταστροφή των τελευταίων 100 ετών» στην Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη σεισμόπληκτη Αντιόχεια τις προηγούμενες ημέρες, καθώς και ο υψηλού συμβολισμού ένθερμος εναγκαλισμός του με τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Άδανα τον καθιστούν τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέπτεται τις περιοχές της Τουρκίας οι οποίες επλήγησαν από τον σεισμό.

Από την πρώτη στιγμή, η Ελλάδα εξέφρασε τη βαθιά και ειλικρινή της θλίψη για την τραγωδία στη γείτονα χώρα και προχώρησε σε συντονισμένες δράσεις, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για την παροχή αρωγής με κάθε διαθέσιμο μέσο. Με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και με τις αποστολές της προς τις περιοχές που επλήγησαν, αποτελούμενες από πλήρως εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους εθελοντές από όλη την Ελλάδα, από διασώστες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και γιατρούς, συνέβαλε και συμβάλλει με αποφασιστικότητα, γενναιότητα και αυταπάρνηση στη διάσωση των θυμάτων του φονικού σεισμού, κερδίζοντας τον θαυμασμό όλων. Πολίτες και φορείς από όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης, υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό για την κάλυψη των αναγκών των πληγέντων, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης.

Η Ελλάδα εισέπραξε τα εύσημα για την έμπρακτη στήριξή της στην Τουρκία, την οποία συνεχίζει να προσφέρει. Τουρκικές εφημερίδες ευχαριστούν την Ελλάδα, ενώ γερμανικά και ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για τη συνεισφορά των ελλήνων εθελοντών. Παράλληλα, η τουρκική ηγεσία αναγνωρίζει το έργο της ελληνικής κυβέρνησης, με το προξενείο της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του, τον κ. Τσαβούσογλου να κάνει λόγο για έναν «πραγματικό γείτονα» και τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν να ευχαριστεί δημόσια τον έλληνα πρωθυπουργό. Εμφανής είναι και η ευγνωμοσύνη του τουρκικού λαού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με διαπιστώσεις όπως «οι Έλληνες ήρθαν τελικά νύχτα, για να μας βοηθήσουν», καθώς και στους δρόμους, με χειροκροτήματα και επευφημίες.

Είναι αξιοσημείωτο πως η Ελλάδα, όπως ορθά δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «έπραξε το αυτονόητο», ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα της Τουρκίας για βοήθεια και όπως έκανε και στον σεισμό του 1999, έτσι και σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του τουρκικού λαού σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Δεν πρόκειται απλώς για τη «διπλωματία των σεισμών», όπως αναφέρουν ορισμένοι. Πρόκειται για μια έμπρακτη απόδειξη ότι η Ελλάδα, μέσω της εξωτερικής της πολιτικής, γνωρίζει όχι μόνο πώς να απαντά με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά γνωρίζει ταυτόχρονα και να ανταποκρίνεται στις ανθρωπιστικές τραγωδίες, με αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στον τουρκικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά, γεφυρώνοντας τα χάσματα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

*Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου είναι Οικονομολόγος, Νομικός και Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ