Διχάζουν την κυβέρνηση οι εκλογές

Διχάζουν την κυβέρνηση οι εκλογές

Ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης καθυστερεί να λάβει την τελική απόφαση

–Υπουργοί και βουλευτές φοβούνται το απρόοπτο και ζητούν οι κάλπες να στηθούν τον Απρίλιο
–«Ο χρόνος κυλάει υπέρ της κυβέρνησης», λένε άλλοι και μιλούν για Μάιο

Καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, τα σενάρια και οι εικασίες ως προς τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών πυκνώνουν και εντείνονται.

Στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης και τα στελέχη της φαίνεται να είναι χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, με γνώμονα το πότε συμφέρει περισσότερο, πολιτικά, να στηθούν οι κάλπες για την πρώτη αναμέτρηση. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό μομέντουμ και να προσφύγει στον ελληνικό λαό το ταχύτερο δυνατό και να μη ρισκάρει να βρεθεί αντιμέτωπος με άλλα απρόοπτα. Κατά προτίμηση στις αρχές Απριλίου, 2 ή 9 του μήνα, που οι φήμες θεωρούν ως επικρατέστερες ημερομηνίες. Τα συγκεκριμένα στελέχη επισημαίνουν ότι μετά τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία έχει εκλείψει ο κίνδυνος ενός επεισοδίου, ενδεχόμενο που μέχρι πρότινος προσμετρούσε ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να καταλήξει στην καταλληλότερη ημερομηνία.



Από την άλλη, υπάρχει και μια δεύτερη ομάδα στελεχών στην κυβερνητική παράταξη –δεν αποτελεί την πλειοψηφία–, που επιμένει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που του δίνει το Σύνταγμα. «Ο χρόνος πλέον κυλάει προς όφελος της κυβέρνησης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης να στηθούν οι κάλπες», σημειώνουν. Το επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή μια σειρά από ευνοϊκά μέτρα, ειδικά δε η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, το έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους, αλλά και αυτό που θα δοθεί παραμονές του Πάσχα.

Επιπλέον, με το πέρας της χειμερινής περιόδου θα μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος (για τη θέρμανση) για τα νοικοκυριά και οι πολίτες θα αισθανθούν ανακουφισμένοι. Ακόμη, θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και η αγορά θα κινείται με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, τονίζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, πρέπει να μεσολαβήσει ο απαιτούμενος χρόνος ούτως ώστε εργαζόμενοι και συνταξιούχοι να… νοιώσουν στις τσέπες τους τα νέα μέτρα.

Θεωρούν ότι ο καταλληλότερος χρόνος να στηθούν οι κάλπες είναι ο Μάιος, με την προοπτική οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν τον Ιούνιο. Υπάρχει δε και μια κατηγορία στελεχών, ορισμένα εξ αυτών στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, με πιο… ακραίες απόψεις, που του ζητά να εξαντλήσει την τετραετία και να προκηρύξει εκλογές τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το σενάριο αυτό συγκεντρώνει ελάχιστες έως μηδενικές πιθανότητες.



Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα αργήσει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του ως προς τον ακριβή χρόνο των εκλογών. Αν στα σχέδιά του είναι να στήσει κάλπες στις 9 Απριλίου, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο, τότε θα πρέπει να τις προκηρύξει το αργότερο μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Αν προσπεράσουμε το ορόσημο αυτό, οι εκλογές πάνε για τέλος Απριλίου το νωρίτερο. Στον πιο πρόσφατο «χρησμό» του, ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τις εκλογές την άνοιξη, λίγες εβδομάδες πριν ή μετά. Ανοίγοντας έτσι τη βεντάλια από τις αρχές Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ