Ο γερόλυκος δεν κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα

Ο γερόλυκος δεν κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα

Ειδική αναφορά πάντως πρέπει να κάνουμε στην Αικατερίνη Νασίκα, η οποία βρέθηκε στη Μόσχα στην πιο δύσκολη στιγμή, καθώς η θητεία της συνέπεσε σε πρώτη φάση με τη βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, που σημαδεύτηκε και από την ανταλλαγή επισκέψεων του Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά σε δεύτερη φάση είχε να διαχειριστεί την πιο σοβαρή επιδείνωση στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων, λόγω του Ουκρανικού.

Ουσιαστικά, η κ. Νασίκα βρέθηκε μόνη της να εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μόσχα σε ένα εντελώς εχθρικό περιβάλλον, το οποίο φυσικά δεν αντανακλά τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών…

Πάντως, οι τελευταίες δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, τις οποίες φρό­ντισε να γνωστοποιήσει μέσω των λογαριασμών της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, εκφράζουν το παράπονό του, τονίζοντας ότι ενώ οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο, οδηγήθηκαν στη σημερινή κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Επιπλέον ανέφερε ότι η «ηγεσία της Ελλάδας συμφώνησε ή αναγκάσθηκε να υποταχθεί στην αμερικανική συνταγή» και ότι «η ταχύτητα της μετάβασής τους στο ‘‘μέτωπο’’ εκείνων που υπογράφουν τις κυρώσεις και της ομάδας των ηγετών που συμμετέχουν σε αντιρωσικές ενέργειες ήταν περίεργη και δεν αντανακλά τα συμφέροντα των Ελλήνων, αλλά την επιβαλλόμενη γραμμή της επιθετικής αντιπαράθεσης». Μια αναφορά που δείχνει ότι ο γερόλυκος της διπλωματίας δεν κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα, αλλά απλώς στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης. Στην παρούσα φάση αυτό δεν αλλάζει πολλά, αλλά πάντως το σημειώνουμε για όταν και όποτε υπάρξει άρση του σημερινού αδιεξόδου με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

exofrenikos@hotmail.com

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ