Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα κατεδαφιστεί στην κάλπη

Θεανώ Φωτίου στο “Π”: Το καθεστώς Μητσοτάκη θα κατεδαφιστεί στην κάλπη

Της
ΘΕΑΝΩΣ ΦΩΤΙΟΥ
Βουλευτού Β3 Νότιου Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ,
Αναπληρώτριας Τομεάρχου για την Κοινωνική Αλληλεγγύη


Η διαδικασία και η συζήτηση στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ευτέλισε όχι μόνο τον κοινοβουλευτισμό αλλά και την κοινή λογική. Διαψεύστηκαν όσοι, εντός και εκτός Βουλής, θεωρούσαν ότι μετά την επιβεβαίωση της αρμόδιας κατά το Σύνταγμα αρχής της ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις υπουργών της κυβέρνησης, της στρατιωτικής ηγεσίας, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων και του αρχηγού του τρίτου κόμματος θα εδίδετο μια λογικοφανής απάντηση και αν η μόνη υπεύθυνη για αυτό ήταν η κ. Βλάχου.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε την όποια ευθύνη και οχυρώθηκε πίσω από το «δεν ήξερα». Αυτός ο στρουθοκαμηλισμός συνδυάστηκε επιδεικτικά με μια πραξικοπηματική συρρίκνωση της διαδικασίας, με ένα κρεσέντο καθεστωτικής αντίληψης και πρακτικής, διακηρύσσοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν θα δώσουν λογαριασμό σε κανέναν, όσα στοιχεία και αν προσκομίζονταν, έχοντας την πλειοψηφία των βουλευτών και ένα πανίσχυρο μηχανισμό προπαγάνδας, που όλα αυτά θα τα σβήσει τις επόμενες τρεις μέρες το πολύ. Η ΕΥΠ οφείλει να είναι ανεξέλεγκτη και άβατη για εθνικούς λόγους, ενώ ένοχοι είναι οι ερωτώντες, η ΑΔΑΕ και ο πρόεδρός της.

Αυτό το αντεστραμμένο κάτοπτρο της πραγματικότητας, που δεν μπορούσε να πείσει ούτε μικρό παιδί, επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση με τη δύναμη που της δίνει η πεποίθηση ότι είναι ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης και μονάρχης του κράτους. Γι’ αυτό βασικός της στόχος είναι η αλλοίωση βασικών θεσμών του κράτους, που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών αλλά και τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα. Χωρίς αυτήν τη δημοκρατική εκτροπή, το καθεστώς Μητσοτάκη δεν μπορεί να επιτελέσει την τεράστια αναδιανομή πλούτου που επιχειρεί τριάμισι χρόνια τώρα εις βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Απαιτείται η διάβρωση των θεσμών και της κοινωνικής συνοχής για να νομιμοποιηθεί η αισχροκέρδεια που κοστίζει ακριβά στα νοικοκυριά και βυθίζει τη χώρα στην αγωνία για το αύριο. Απαιτείται η κυριαρχία του καθεστώτος Μητσοτάκη για να νομιμοποιηθεί η τεράστια διαφθορά, το όργιο των απευθείας αναθέσεων, τα μεγάλα κυβερνητικά σκάνδαλα από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ.

Στη Βουλή επιχειρήθηκε μια ακραία πρόβα της ισχύος του καθεστώτος Μητσοτάκη. Όποια από τις δημοκρατικές αριστερές δυνάμεις την υποτίμησε και θεώρησε ότι ήταν ευκαιρία να διακηρύξει την αυτονομία της έναντι των δύο «μονομάχων» ή την καθαρότητά της έναντι όλων των άλλων «συνενόχων», κάνει ένα τεράστιο πολιτικό λάθος. Έχουμε απέναντί μας ένα τεράστιο νεοφιλελεύθερο καθεστώς που εργάζεται για τη διαιώνιση και διεύρυνση των ανισοτήτων, τις οποίες θεωρεί φυσική κατάσταση για την κατάργηση των δημοσίων αγαθών, όπως η στέγη, η παιδεία, η υγεία, το ρεύμα, το νερό, για το βάθεμα της περιβαλλοντικής κρίσης.

Την Τετάρτη, στο Περιστέρι, ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε την πρόταση μομφής από την Βουλή στον ελληνικό λαό, καλώντας τους πολίτες να απαντήσουν στην κάλπη και να κατεδαφίσουν το καθεστώς Μητσοτάκη. Ανέπτυξε παράλληλα το πρόγραμμα της προοδευτικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που θα φέρει σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία.

Η απάντηση απέναντι στην τρομακτική ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες, αποτυπωμένη και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ είναι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τα οποία αντιμετωπίζουν το διπλό πρόβλημα του ελληνικού λαού: Τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη χαμηλότερη αγοραστική αξία της Ευρώπης και τις υψηλότερες δαπάνες διαβίωσης.

Πρότεινε μέτρα για την ακρίβεια, με σκοπό την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, όπως η κρατικοποίηση της ΔΕΗ για να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα και να προστατευθούν οι ευάλωτοι συμπολίτες μας από τις διακοπές ρεύματος, η επιβολή πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική τιμή ρεύματος και η διατίμηση στο φυσικό αέριο και στα πετρελαιοειδή, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο ΕΦΚ στα καύσιμα.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ενίσχυση των εισοδημάτων περνάει από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από τον πρώτο χρόνο, αύξηση κατά 10% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, ξεπάγωμα τριετιών και επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων, όπως ορίζει ο νόμος ΣΥΡΙΖΑ, επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις και αποκατάσταση αδικιών από την προσωπική διαφορά.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος υγείας – παιδείας – πρόνοιας, με προστασία της πρώτης κατοικίας και κατάργηση του πτωχευτικού νόμου Μητσοτάκη, τη δημιουργία Τράπεζας Στέγης για τους νέους και την κοινωνική πλειοψηφία, με διπλασιασμό και της επιδότησης ενοικίου και ένα σύνολο παροχών και υπηρεσιών για τις γυναίκες και τις μητέρες.

Με αυτό το πρόγραμμα ζητάμε από τον ελληνικό λαό να τελειώσει τον εφιάλτη που ζει η χώρα και να γκρεμίσει το επικίνδυνο καθεστώς Μητσοτάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ