Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές τον Μάιο!

Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές τον Μάιο!

Ο Μητσοτάκης στήνει κάλπες αμέσως μετά το Πάσχα και πριν από τις Πανελλαδικές

–Τις μέρες των Χριστουγέννων οι τελικές αποφάσεις
–Για «ήρεμο Πάσχα» μιλούν από το Μέγαρο Μαξίμου

Συγκλίνουσες πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αλλά και εκτιμήσεις από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους τοποθετούν από χρονικής απόψεως τις εθνικές εκλογές τον προσεχή Μάιο. Αμέσως μετά το Πάσχα και λίγο πριν ανοίξει στα σχολεία η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων.

Το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα, ως το πιο πρόσφορο πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά αλλά και από διαδικαστικής απόψεως, καθώς πρέπει να υπάρχει καθαρός χρονικός ορίζοντας διάρκειας 40 – 50 ημερών επειδή θεωρείται βέβαιο ότι θα έχουμε διπλές εκλογές (θα μεσολαβήσουν δύο προεκλογικές περίοδοι, διερευνητικές εντολές εις διπλούν, μέχρι να καταλήξουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης). Άλλωστε, στην πιο πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσδιορίσει χρονικά τις εκλογές για το τέλος της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού. Ο δε υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης προ ημερών έκανε λόγο για ένα «ήρεμο Πάσχα» (16 Απριλίου).

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στον Ιανουάριο, που επίμονα τις προηγούμενες ημέρες διακινούνταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, έμεινε στα… χαρτιά. Η πρόβλεψή τους ότι αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες δεν επιβεβαιώθηκε. Επόμενη… στάση ο Φεβρουάριος! Τι προβλέπει το σενάριο αυτό; Ότι αμέσως μετά τις γιορτές, και χωρίς να ανοίξει εκ νέου η Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές, με σκοπό οι δεύτερες να διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Το ενδεχόμενο τη συγκεκριμένη περίοδο (Φεβρουάριος) οι καιρικές συνθήκες στη χώρα να είναι δυσμενείς περιορίζει στο ελάχιστο τις πιθανότητες να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο σενάριο. Οι μετακινήσεις των πολιτών σε αρκετές περιφέρειες θα είναι δύσκολες και αυτό είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το ποσοστό της αποχής. Η περίπτωση να διεξαχθούν εκλογές τον Μάρτιο και οι δεύτερες τον Απρίλιο παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες. Οι πρώτες θα είναι με βάση την απογραφή του 2011 και οι δεύτερες με βάση εκείνη του 2021.

Παράδοξα, αν μη τι άλλο, πράγματα…

Αυξημένες πιθανότητες συγκε­ντρώνει το σενάριο ο πρωθυπουργός να επιλέξει να στήσει κάλπες στις 2 Απριλίου, με σκοπό οι δεύτερες εκλογές να διεξαχθούν τέλος του μήνα ή αρχές Μαΐου. Μεσολαβεί, ωστόσο, το Πάσχα και η προεκλογική περίοδος, με πολιτικές αψιμαχίες, ομιλίες, περιοδείες κ.ά., δεν συμβαδίζει με το πνεύ­μα της Μεγάλης Εβδομάδας και γενικά των εορτών. Τα κόμματα θα είναι υποχρεωμένα για ένα δεκαήμερο να… κατεβάσουν τα ό­πλα, δεδομένου ότι ούτε ο κόσμος θα είναι εκείνες τις ημέρες σε διάθεση να ακούσει για σχέδια και προγράμματα, μέτρα και αποφάσεις.

Άλλωστε, όπως προειδοποίησε και ο κ. Γεραπετρίτης θα έ­χουμε ένα «ήρεμο Πάσχα», και με προκηρυγμένες τις εκλογές μόνο ήρεμο δεν θα είναι. Υπάρχουν ωστόσο και αρκετοί λόγοι που δίνουν ισχυρό προβάδισμα στο σενάριο του Μαΐου και ενισχύουν τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να στήνει κάλπες όσο γίνεται πιο κοντά στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι από τις αρχές της άνοιξης το κλίμα στην οικονομία θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, κάτι που θα αλλάξει και την ατμόσφαιρα στην αγορά.
Μέχρι τότε θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή και θα αρχίσουν να αποδίδουν μια σειρά κυβερνητικά μέτρα, όπως, π.χ., η αύξηση των συ­ντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά. Μέτρα που αυξήσουν τις μηνιαίες αποδοχές (εισόδημα) εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, όλων των κατηγοριών.

Επίσης, από τον Φεβρουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή το «Market Pass», το οποίο, έστω και περιορισμένα, θα μειώσει το ύψος των δαπανών των νοικοκυριών για τρόφιμα και είδη πρώτη ανάγκης. Ακόμη, από την 1η Μαΐου θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, κάτι που θα επηρεάσει όλες τις μισθολογικές κλίμακες, αυξάνοντας τις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω θα αμβλύνουν τη δυσφορία και την απογοήτευση των πολιτών και θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης, ούτως ώστε να πάει σε εκλογές με σαφώς ευνοϊκότερες συνθήκες από αυτές που επικρατούν την τρέχουσα περίοδο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ