Οι δυνατότητες της Ελλάδος απέναντι στις απειλές της Τουρκίας

Οι δυνατότητες της Ελλάδος απέναντι στις απειλές της Τουρκίας


Του
Δρος ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΓΟΥΝΑΡΗ
Εμπειρογνώμονος, Πρεσβευτού ε.τ.,
Διδάκτορος του Πανεπιστημίου του Βερολίνου (FU Berlin)


Οι απειλές, οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος της Ελλάδος έχουν λάβει καθημερινή μορφή και γίνονται με ε­ντολή του τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Οι τουρκικές ενέργειες, κατά το πλείστον, και σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου κ. Ερντογάν, του υπουργού των Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου και του υπουργού Αμύνας κ. Ακάρ, γίνονται εξαιτίας της στρατιωτικοποίησης εκ μέρους της Ελλάδος των νησιών αυτών, κατά παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης με την Ιταλία του 1947, που παραχώρησαν τα νησιά αυτά στην Ελλάδα. Εκτός τούτου, η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά αυτά και στην αιγιαλίτιδα ζώνη τους και τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα των νήσων αυτών για υφαλοκρηπίδα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της για ΑΟΖ.

Με συνεχείς δηλώσεις τους, Ερντογάν, Τσαβούσογλου και Ακάρ ισχυρίζονται ότι τα νησιά αυτά είναι όλα τουρκικά, περαιτέρω, δε, επαναλαμβάνουν ότι αν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ν.μ., αυτό θα είναι αιτία πολέμου. Επιπλέον, η Τουρκία στέλνει συνεχώς και καθημερινώς πολεμικά αεροπλάνα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στον εναέριο χώρο της Ελλάδος, τελευταίως δε απειλεί την Ελλάδα έμμεσα, με εκτόξευση από τη Μικρά Ασία προς τη Μαύρη Θάλασσα βαλλιστικού πυραύλου που έχει βεληνεκές 500 χλμ., καθώς σε χάρτη φαίνεται ότι ο πύραυλος αυτός μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται εντός της ζώνης των 500 χλμ.

Η Ελλάδα προχώρησε στη στρατιωτικοποίηση των νησιών λόγω της τουρκικής επίθεσης το 1974 στην Κύπρο, καταλαμβάνο­ντας το 45% αυτής, αλλά και εκείνης στα Ίμια, στις αρχές του 1996. Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπεται η αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης ενός κράτους εναντίον άλλου. Στη Σμύρνη μάλιστα, από τη δεκαετία του 1970 ακόμα, υπάρχει η λεγόμενη «Διοίκηση Στρατιάς Αιγαίου», η οποία αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών έγινε επειδή η Ελλάδα θέλει να κατακτήσει πάλι τη Μικρά Ασία, όπως την περίοδο 1918 – 1922, και έτσι διακυβεύεται η ασφάλειά της!

Η Ελλάδα έχει προ πολλού καταγγείλει τις απειλές της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει τοποθετηθεί ως προς τη μη αλλαγή των υπαρχόντων συνόρων, ενώ το ίδιο προκύπτει και από τη Συμφωνία του Ελσίνκι.

Τις θέσεις της Τουρκίας για τα ελληνικά νησιά δεν τις δέχεται κανένα κράτος, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ, ούτε τα υπόλοιπα κράτη του ΝΑΤΟ, ούτε και η Ρωσία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, παρά την αποστολή όπλων και νέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ, προφανώς λόγω των τουρκικών απειλών και της εν γένει πολιτικής της Τουρκίας έναντι της Ελλάδος και της Κύπρου, προέβησαν σε πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν άρεσε στην Τουρκία. Κατόπιν αυτού, φρόνιμο είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να εφοδιασθεί με οπλικά συστήματα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία διατηρεί στην Κύπρο μόνιμες δυνάμεις, που αριθμούν περίπου 40.000 στρατιώτες!

Η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει τη δύναμή της στην Κύπρο και δεν πρέπει να ξεχνά ότι η Τουρκία κατέλαβε το 45% της Κύπρου και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επετέθη στα Ίμια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν Έλληνες να επισκεφθούν τα νησιά αυτά.

Επιτέλους, η Ελλάδα στις 3/11/2022, με το εξερευνητικό σκάφος –νορβηγικής σημαίας– «Sanco Swift», ναυλωθέν από την Exxon Mobil, ξεκίνησε έρευνα σε δύο περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο Ιόνιο, δυτικά της Πελοποννήσου, και Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μέχρι σήμερα η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει στην ενέργεια αυτή, καλό όμως θα ήταν η Ελλάδα, πριν ξεκινήσουν οι έρευνες, να επεκτείνει στα 12 ν.μ. την αιγιαλίτιδα ζώνη σε όλη τη Νότια Κρήτη και εμπράκτως να συμπεριλάβει την εξερεύνηση σε όλες τις νότιες ακτές της Κρήτης, δείχνοντας ότι δεν αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2021. Υπολογίζεται ότι οι περιοχές αυτές θα παράγουν 600 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Οπότε οι σχέσεις μας με την Τουρκία θα γίνουν χειρότερες.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος υπερέχουν κατά πολύ των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τόσο στην Αεροπορία όσο και στο Ναυτικό. Αυτό το ξέρουν οι τούρκοι αξιωματούχοι και διστάζουν να προβούν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου. Άλλωστε μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ αρνούνται να παράσχουν στην Τουρκία νέα αεροσκάφη F-16 ή ανταλλακτικά για τα F-16 που ήδη διαθέτει, το ίδιο δε πράττει και η Γαλλία όσον αφορά τα αεροπλάνα Rafale και τις φρεγάτες Belharra.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ