Εκλογές χωρίς αύριο με την απλή αναλογική

Εκλογές χωρίς αύριο με την απλή αναλογική

–Για μάχη μέχρις εσχάτων ετοιμάζονται τα κόμματα

Σε… μάχη χωρίς αύριο αναμένεται να εξελιχθούν για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας οι (πρώτες) εκλογές, οι οποίες –ως γνωστόν– θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Και αυτό διότι τα τελικά αποτελέσματα δεν θα αναδείξουν απλώς νικητές και ηττημένους, αλλά θα δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές ανακατατάξεις. Και –το κυριότερο– θα καθορίσουν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο, κυβέρνηση και αντιπολίτευση α­ντιμετωπίζουν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση ως τελευταία και τελική.

Καθώς η κυβέρνηση έχει μπει σε πορεία φθοράς, που θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, η Νέα Δημοκρατία θα φτάσει πολιτικά αποδυναμωμένη στις κάλπες, με συνέπεια η εκλογική επίδοσή της να είναι μακριά από τον πήχη της αυτοδυναμίας. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη διαγνώσει τον κίνδυνο αυτό και γι’ αυτό έχουν επιδοθεί σε μια συντονισμένη προσπάθεια αναστροφής του κλίματος. Με παροχές και προτάσσοντας το κυβερνητικό έργο, επιχειρούν να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις στην κοινωνία.

Στόχος, στις εκλογές να επιτύχουν ένα ποσοστό που θα δίνει ελπίδες για αυτοδυναμία στις επαναληπτικές. Που σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μείνει γύρω στο 32% – 33%. Η προσοχή τους είναι στραμμένη στο ύψος του ποσοστού και όχι στη διαφορά που θα έχουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί από το 31% και κάτω, ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι διπλός: Να καεί εντελώς το σενάριο της αυτοδυναμίας αφενός και αφετέρου να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25).

Την ίδια, εξίσου βαρύνουσα, σημασία αποδίδει και η Κουμουνδούρου στις εκλογές με την απλή αναλογική. Ο στόχος της κωδικοποιείται στο εξής δίπτυχο: Όσο γίνεται πιο χαμηλά η Νέα Δημοκρατία – όσο πιο ψηλά γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μιλάει για νίκη, ωστόσο, αυτό που πραγματικά επιδιώκει είναι η ΝΔ να περιοριστεί στα όρια του 30% και κάτω και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί σε απόσταση αναπνοής, στο 27% – 28%. Ώστε αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη νίκη και την ανάληψη της εξουσίας.

Ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατες δηλώσεις του απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης όντας ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα, με ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, όπως προβλέπει το σχετικό σενάριο. Και αυτό ακόμα κι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, πολιτικές και κοινοβουλευτικές, αν δηλαδή τα δύο ή τρία κόμματα αθροίζουν πάνω από 151 έδρες. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση, οι πιέσεις που θα δεχθεί θα είναι ισχυρές αλλά και πολύπλευρες, κατά συνέπεια είναι αμφίβολο αν τελικώς θα παραμείνει αμετακίνητος στην αρχική του θέση. Το δέλεαρ να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση θα είναι πολύ ισχυρό.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ