Β. Συρίγος στο “Π”: Στους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών η απάντηση είναι μία: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Β. Συρίγος στο “Π”: Στους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών η απάντηση είναι μία: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

Του
ΒΑΛΣΑΜΟΥ ΣΥΡΙΓΟΥ
Μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ΓΓ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων


Οι χιλιάδες πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών που πρόκειται να γίνουν μέσα στον χειμώνα θα φέρνουν συνεχώς στην επικαιρότητα το ζήτημα της προστασίας των λαϊκών νοικοκυριών από την επίθεση των τραπεζιτών και των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων.

Στα σωματεία έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα από εργαζομένους που βλέπουν τα σπίτια τους αναρτημένα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών. Μονογονεϊκές οικογένειες, άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα υ­γείας, κατεστραμμένοι ε­παγγελματίες από τα χρόνια της προηγούμενης κρίσης απευθύνονται στις Ε­πιτροπές Αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Κύριο αίτημά τους, μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να συνεχίσουν να ζουν στο σπίτι τους, που με ιδρώτα και αίμα το έχτισαν και τώρα τους το αρπάζουν τα «κοράκια» γιατί βρέθηκαν, χωρίς δική τους ευθύνη, σε αδυναμία να πληρώσουν κάποιες δόσεις.

«Είχα τρία καταναλωτικά, τα δύο σε μία τράπεζα, τα ρύθμισα και πληρώνω κανονικά. Το άλλο ζητούσα να μου το ρυθμίσουν για να μπορώ να το αποπληρώσω, αλλά αδιαφορούσαν. Έβαζα κάθε μήνα όσα μπορούσα, κάποια στιγμή μού μπλόκαραν τον λογαριασμό. Πέρασε ένας χρόνος και μου έστειλαν διαταγή πληρωμής 5.500 ευρώ. Αδυνατούσα να πληρώσω και τώρα μου βγάζουν το σπίτι σε πλειστηριασμό», μας κατήγγειλε η Κατερίνα (μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα παιδί 10 ετών).

«Ζητάω εδώ και μήνες να μου ρυθμίσουν το δάνειο. Μου ζήτησαν 12.000 ευρώ και να πληρώνω 330 ευρώ τον μήνα. Δανείστηκα και συμφώνησα. Μου είπαν εγκρίθηκε 12.000 και 480 ευρώ η δόση. Με κοροϊδεύουν. Θέλουν να μου πάρουν το σπίτι», μας ανέφερε οργισμένος πρώην επαγγελματίας, νυν συνταξιούχος.

«Έχασα πέντε δόσεις την περίοδο της πανδημίας. Από τότε με κυνηγάνε. Θέλουν να μου πάρουν το ένα και μοναδικό σπίτι που έχω. Είναι γονική παροχή της μητέρας μου, 65 τ.μ. Έχω τρία παιδιά και σοβαρά προβλήματα υγείας», μας κατήγγειλε η Αναστασία, η οποία ίσα που στέκεται στα πόδια της.

Είναι μόνο τρεις περιπτώσεις από τις δεκάδες καταγγελίες που έφτασαν σε εμάς την προηγούμενη εβδομάδα.

Ποια είναι η στάση των εταιρειών; Η αναμενόμενη. «Φέρτε μας ζεστό χρή­μα για να αρχίσουμε να μιλάμε για το δάνειο, να κατέβει το σπίτι από την πλατφόρμα». Και αν πάει κάποιος με χρήματα εκεί, «οι δόσεις πρέπει να ακολουθούν την κατάσταση της αγοράς, τα spreads ανεβαίνουν, τα επιτόκια» κ.λπ. κ.λπ.

Μπορούμε όλοι εμείς οι απέξω από το πρόβλημα να θεωρούμε ότι αυτό το κοινωνικό ζήτημα δεν μας αφορά; Μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να βλέπουμε τους γείτονές μας να πετιούνται στον δρόμο; Το πρόβλημα είναι συλλογικό και όχι ατομικό. Έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε όλους όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, με όποιους τρόπους θεωρεί το Κίνημα ότι μπορεί να υπερασπιστεί τη λαϊκή κατοικία.

Υπάρχει ένα μότο που δεν χωράει αμφισβήτηση: «Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον». Αυτό έχει πάρει σάρκα και οστά στο νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε με τα τρία Μνημόνια. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατάργησαν την όποια προστασία υπήρχε για την πρώτη κατοικία και άνοιξαν τον δρόμο για να μπουν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων ή για να φτιάξουν τέτοιες οι ίδιες οι τράπεζες, ώστε να ξεφορτωθούν ανεπιθύμητα δάνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε στις «ακρίδες» το σύνολο των δανείων και έφτασε στο σημείο να κάνει κάτι που κανείς μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει, έκανε ιδιώνυμο αδίκημα τον αγώνα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Έτσι, ο Πάτσης είναι νόμιμος και παράνομοι εμείς που αγωνιζόμαστε για την προστασία του λαού από τα «κοράκια». Όλοι κρίνονται σε αυτήν τη ζωή…

Η Ιστορία έχει δείξει ότι τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής. Όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς. Χωρίς αναμονή, διαμορφώνουμε ένα μεγάλο μέτωπο εργατικών σωματείων, ενώσεων επαγγελματιών, αγροτικών συλλόγων και μαζικών φορέων για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που χυμάει στα λαϊκά σπίτια.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ