Γιώργος Τσίπρας στο “Π”: Πάτσης: Μεμονωμένη περίπτωση ή σύστημα εξουσίας;

Γιώργος Τσίπρας στο “Π”: Πάτσης: Μεμονωμένη περίπτωση ή σύστημα εξουσίας;

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
Βουλευτή Δυτικής Αττικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


«Ο κ. Πάτσης είναι άλλο ένα σύμβολο της λεηλασίας του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες και τα τρωκτικά», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. «Ξεχείλωσε η ΝΔ, γέμισε μικρούς Μητσοτάκηδες που αυτοεξυπηρετούνται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», τουίταρε ο Γιώργος Κύρτσος. Υπερβολές ή μήπως ήπιες διατυπώσεις για κάτι πολύ πιο εκτεταμένο, βαθύτερο και καλά οργανωμένο; Κεντρικά οργανωμένο;

Ο υιός Πάτσης ήταν συντονιστής της ΝΔ για θέματα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο ίδιος ο Ανδρέας Πάτσης ανέλαβε μέσω εταιρείας του 27 συμβάσεις από τα ΕΛΤΑ. Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς άνωθεν εντολές ή έγκριση ακόμη και ένας παράγοντας της ΝΔ δεν θα είχε αυτήν τη μεταχείριση. Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε απολογητικά ο βουλευτής ήταν σε συνεννόηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου. Δεν έχουμε, προφανώς, να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έπεσε από τα σύννεφα ή απεχθάνεται μεμονωμένες πρακτικές τύπου Πάτση και επιθυμεί να τις εξοστρακίσει. Έχουμε να κάνουμε με ένα Μαξίμου που το μόνο που το ενδιαφέρει είναι η διαχείριση της ζημίας όταν αποκαλύπτεται μια μικρή πτυχή της γενικευμένης δραστηριότητας μιας στρατιάς γαλάζιων ακρίδων που ο κ. Μητσοτάκης έφερε μαζί του στην εξουσία.

Με μια επικοινωνιακή καμπάνια πριν και μετά τις εκλογές του 2019, που ήταν επιστημονικά οργανωμένη, η ΝΔ του Μητσοτάκη ερχόταν, υποτίθεται, για να βάλει τάξη και να απελευθερώσει οικονομικές δυναμικές που δεν άφηνε η προηγούμενη «ιδεοληπτική και ανίκανη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Τα 7,5 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεων και πρόχειρων διαγωνισμών έδειξαν καθαρά τι είδους «απελευθέρωση» εννοούσε (ας όψεται το μιντιακό σύστημα που το κρύβει). Μια από τις βασικές αλλαγές που ξεχωρίζουν τη μετεμφυλιακή και πρώτη μεταπολιτευτική περίοδο από τα πρόσφατα χρόνια, οι ανοιχτοί διαγωνισμοί και η αυστηροποίηση του πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ήταν μια από τις κατακτήσεις που έφερναν την καθυστερημένη Ελλάδα πιο κοντά στα πρότυπα δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Οι αδιαφανείς απευθείας αναθέσεις δεν διπλασιάζουν μόνο το δημόσιο κόστος για τις ίδιες υπηρεσίες, αλλά αποτελούν και πηγή διαφθοράς, διαπλοκής και ασύμφορων επιλογών για το κοινωνικό σύνολο, ενώ ζημιώνουν κατάφωρα και την υγιή επιχειρηματικότητα κατασκευαστών, προμηθευτών και λοιπών. Η ΝΔ του Μητσοτάκη μάς γύρισε δεκαετίες πίσω.

Τα ίδια και με τις προσλήψεις σε δημόσιους φορείς. Επανήλθε ένα γενικευμένο κύμα προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ, με ό,τι σημαίνει αυτό. Και πάλι μακριά από τα φώτα του μιντιακού συστήματος.

Αλλά ας έρθουμε στη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα Πάτση. Αν δεν ήταν βουλευτής, η δραστηριότητά του θα ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος νόμιμη με τις νομοθετικές αλλαγές που έφερε η ΝΔ. Και αυτό είναι το πιο τρομακτικό από όλα. Σε αυτού του τύπου τη δραστηριότητα εμπλέκεται πλήθος στελεχών και φίλων του Μαξίμου και της ΝΔ, κι ας μην είναι βουλευτές. Το εγκληματικό σχέδιο «Ηρακλής», που θα «απάλλασσε» τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, ήταν απολύτως μονόπλευρο, εξασφαλίζοντας 100% τους servicers, στερώντας κάθε δικαίωμα από τους οφειλέτες και οδηγώντας βιώσιμες χρεωμένες επιχειρήσεις σε ρευστοποίηση, ενώ το Δημόσιο κινδυνεύει να εγγράψει στο δημόσιο χρέος δεκάδες δισεκατομμύρια κρατικών εγγυήσεων.

Ο δε Πτωχευτικός Κώδικας, μοναδικός στο είδος του σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των πιστωτών, ο οποίος επίσης στερεί κάθε δικαίωμα από τους οφειλέτες, ήρθε να συμπληρώσει το εγκληματικό για την κοινωνική πλειοψηφία, που μάτωσε μέσα στα Μνημόνια, σχέδιο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν είχαμε να κάνουμε με φόνο, ο ηθικός αυτουργός θα ήταν προφανής: το Μαξίμου και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά το χειρότερο στην περίπτωσή μας είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για ηθική αυτουργία. Ένα μεγάλο μέρος των «αρίστων» που τοποθέτησε σε θέσεις το σύστημα Μητσοτάκη είναι οι ίδιοι φυσικοί αυτουργοί μιας από τις μεγαλύτερες λεηλασίες και «αρπαχτές» στη Μεταπολίτευση. Οι υποθέσεις Μαραβέγια και Πάτση δεν είναι καν η κορυφή του παγόβουνου.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: neaselida.gr


Σχολιάστε εδώ