Ετοιμάζεται ο Ερντογάν να προσαρτήσει ξαφνικά τα Κατεχόμενα!

Ετοιμάζεται ο Ερντογάν να προσαρτήσει ξαφνικά τα Κατεχόμενα!

Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Η Άγκυρα, όχι τώρα άλλα διαχρονικά, εργάζεται για μια de facto προσάρτηση και για ενσωμάτωση των Κατεχομένων. Μπορεί να μη θεωρείται κατάλληλη η χρονική συγκυρία, όμως αυτός που θα κρίνει πότε θα γίνει το επόμενο βήμα είναι ο ίδιος ο Ερντογάν.

Την περασμένη εβδομάδα, σοβαρός διπλωμάτης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών άφηνε υπόνοιες για την κίνηση αυτή τους επόμενους μήνες, μιλώντας με ξένους ανταποκριτές.

Εν όψει, πάντως, του γεγονότος ότι το σενάριο αυτό βρίσκεται στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της κατοχικής δύναμης στην Κύπρο, διαπιστώνεται ότι αυτή η μεθόδευση εντείνεται πολύ περισσότερο την τελευταία περίοδο και προωθείται στη βάση ενός σχεδιασμού, ο οποίος συνδέεται με μια σειρά από αλλαγές στα Κατεχόμενα. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν και γίνονται κινήσεις.

Πρώτο βήμα, αμέσως μετά την εισβολή του 1974, ήταν το εθνικό ξεκαθάρισμα και η μεταφορά εποίκων. Σε σχέση με τους εποίκους, η προσπάθεια δημογραφικής αλλαγής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είναι ενδεικτικό ότι, σε σχέση με τον πληθυσμό στα Κατεχόμενα, δεν αναφέρεται συγκεκριμένος αριθμός, αλλά αυτό διαφοροποιείται αναλόγως της συγκυρίας.

Δεύτερο μεγάλο βήμα ήταν η μεταφορά νερού από την Τουρκία με υποθαλάσσιο αγωγό. Παρά το γεγονός ότι αυτό συζητείτο από την περίοδο των Ντεμιρέλ και Ντενκτάς, έγινε πράξη το 2015.

Τρίτο βήμα, που γίνεται σταδιακά, μεθοδικά και συστηματικά, είναι η ισλαμοποίηση των Κατεχομένων με το κτίσιμο εκατοντάδων τεμενών και την πιεστική προσπάθεια να εδραιωθεί στον πληθυσμό ισλαμική συνείδηση.

Τέταρτο βήμα είναι η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος που προωθείται με την βοήθεια καταριανής εταιρείας.

Πέμπτο βήμα είναι η αλλαγή των δομών του ψευδοκράτους και η εναρμόνισή του με τη νομοθεσία του τουρκικού κράτους. Ήδη υπάρχει μια μεθοδευμένη προσπάθεια για «συνταγματικές» αλλαγές στα Κατεχόμενα.

Τελευταίο, κομβικό βήμα είναι η ενίσχυση των στρατιωτικών υποδομών. Η αεροπορική βάση στο Λευκόνοικο, όπου είναι η έδρα των drones, και η υπό κατασκευή ναυτική βάση στο Μπογάζι αφορούν τους σχεδιασμούς της κατοχικής δύναμης. Στοχεύουν στη στρατηγική αναβάθμιση της Άγκυρας και στον έλεγχο της περιοχής.

Υπάρχει και κάτι ακόμα που οι Τούρκοι το δουλεύουν διπλωματικά, αλλά εναπόκειται κυρίως στον ΟΗΕ να πάρει ξεκάθαρη ουσιαστική θέση. Από το ψευδοκράτος λένε –μετά την τουρκική πίεση– ότι θέλουν να συνομιλούν με την UNFICYP. Αν το δεχθεί αυτό ο ΟΗΕ, θα συνιστά μια έμμεση αναγνώριση της κατοχικής κυβέρνησης.

Πάντως, από τα Στροβίλια, όπου προσπαθεί να εκτοπίσει πλήρως την παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, μέχρι τη Δένεια οι επιδιώξεις της Τουρκίας είναι οι ίδιες. Να επιβάλει τετελεσμένα. Γι’ αυτό είναι κομβικής σημασίας η όποια κίνηση του Ερντογάν με τα Κατεχόμενα. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κύβος ερρίφθη και απλώς ψάχνουν τη χρονική συγκυρία.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ