Γιατί δεν πάει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Γιατί δεν πάει σε πρόωρες εκλογές ο Μητσοτάκης

Τι φοβάται; Τι τον ανησυχεί;

Κόντρα στις εισηγήσεις κορυφαίων υπουργών, ακόμα και στενών συνεργατών του, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν υπέκυψε στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών και αποφάσισε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία.

Αναλαμβάνει έτσι ένα υψηλό πολιτικό ρίσκο, που στην πορεία μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, καθώς οι επόμενοι μήνες, ιδίως η χειμερινή περίοδος, προδιαγράφονται εξαιρετικά δύσκολοι σε όλα τα πεδία. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το πότε και το πώς η χώρα θα εξέλθει από το βαθύ τούνελ της ενεργειακής κρίσης και της κλιμακούμενης ακρίβειας.

Την απόφαση να στήσει κάλπες δεν την έλαβε εν μια νυκτί ο κ. Μητσοτάκης, ήταν απόρροια εξαντλητικής μελέτης των δεδομένων στην τρέχουσα περίοδο αλλά και εκτιμήσεων για τις εξελίξεις σε εσωτερικό και εξωτερικό επίπεδο τους επόμενους μήνες. Βασίστηκε δε σε μια παραδοχή (βεβαιότητα) την οποία ασπάζεται μετά… πολλής ευλαβείας ο πρωθυπουργός!

Σύμφωνα με αυτή, τους πρώτους μήνες η κατάσταση στη χώρα θα αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο σε όλα τα πεδία, αρχής γενομένης από την οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σίγουρος (πεπεισμένος) ότι το κλίμα θα αλλάξει και στη κοινωνία, καθώς από τις αρχές του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή σειρά μέτρων που θα λειτουργήσουν προς όφελος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Μέτρα όπως, π.χ., η αύξηση των συντάξεων, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση του κατώτατου μισθού στη συνέχεια. «Θα δουν λεφτά στην τσέπη», όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικοί παράγοντες. Κατά συνέπεια, όταν έρθει η ώρα της κάλπης, οι πολίτες θα πάρουν την τελική τους απόφαση με άλλα δεδομένα.

Στην απόφαση του πρωθυπουργού να μην υποκύψει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών συνέβαλαν μια σειρά ακόμη, δευτερεύοντες μεν, ουσιαστικοί δε, λόγοι. Ένας εξ αυτών έχει να κάνει με την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και έχει διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα για την κυβέρνηση. Κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, από τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο θα προκύψει. Ως εκ τούτου, θα ήταν πολιτικά άστοχο ο κ. Μητσοτάκης να προκήρυσσε εκλογές τέλος Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου, όπως ανέφεραν τα σχετικά σενάρια.

Από την άλλη, με την απόφασή του να εξαντλήσει την κυβερνητική θητεία του ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται θεσμικός και συνεπής ως προς τις αρχικές δεσμεύσεις του. Κάτι που, κατά την εκτίμηση των στενών συνεργατών του, θα μετρήσει όσον αφορά τη μερίδα των πολιτών που θέλουν οι κυβερνήτες τους αφενός να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και αφετέρου να μη διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της Πολιτείας με κομματικά ιδιοτελείς πράξεις και αποφάσεις.

«Επισπεύδων της πολιτικής αστάθειας εγώ δεν πρόκειται να γίνω», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Υπονοώντας ότι η χώρα πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας, από τη στιγμή που θα μπει στη διαδικασία των εκλογών και μέχρι να αποκτήσει κυβέρνηση. Περίοδος που μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν κι εφόσον χρειαστεί να στηθούν κάλπες και δεύτερη φορά, δεδομένου ότι οι πρώτες θα διδαχθούν με την απλή αναλογική.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ