Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη

Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ γύρισαν την πλάτη στον Μητσοτάκη

–Κάτω από 70% η συσπείρωση

Βαθαίνει το κλίμα δυσφορίας (απογοήτευσης) στις τάξεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας για την κυβέρνηση, γεγονός που αυξάνει την πίεση για τον Κυρ. Μητσοτάκη εν όψει εκλογών. Η ικανοποίηση ως προς την πολιτική που υλοποιείται σε αρκετούς τομείς περιορίζεται σταδιακά, ενώ αντίθετα διευρύνεται σταθερά η αγανάκτηση για τις αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση μείζονος σημασίας θεμάτων.

Σε όλες τις τελευταίες –μετά τη θερινή περίοδο– δημοσκοπήσεις υπάρχει μια κοινή διαπίστωση: Τρεις στους δέκα από τους πολίτες που στις εκλογές του 2019 είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από το κυβερνών κόμμα.

Εξ ου και η συσπείρωση στην παρούσα φάση κινείται μόνιμα κάτω από το 70% (68,3%, MRB). Ορισμένοι εξ αυτών έχουν μετακινηθεί προς άλλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση κ.ά.) και άλλοι έχουν προσχωρήσει στην παράταξη των… αναποφάσιστων.

Κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προβλέψει πόσοι από εκείνους που έχουν απομακρυνθεί θα επιστρέψουν και στις επόμενες εκλογές θα εμπιστευθούν εκ νέου τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι όσοι αποστασιοποιήθηκαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία κινούνται στη δεξιά πτέρυγα της παράταξης.

Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν φόβους ότι αυτού του είδους οι διαρροές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα λόγω της υπόθεσης με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων (Ν. Ανδρουλάκης). Ισχυρίζονται μάλιστα πως αυτήν τη φορά δεν θα έχουν να κάνουν με αμιγώς δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά προερχόμενους από τον χώρο του Κέντρου, που το 2019 είχαν εμπιστευθεί τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Με κριτήριο τη μετριοπάθειά του και τις διακηρύξεις του περί διαφάνειας στη λειτουργία της κυβέρνησης και του κράτους. Και που τέτοιου είδους πρακτικές (υποκλοπές) δεν συνάδουν με το δημοκρατικό φρόνημά τους.

Η αποσυσπείρωση που παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία έχει ανησυχήσει τα περισσότερα στελέχη, που υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού, με σκοπό την επανασυσπείρωση, ούτως ώστε η παράταξη να μπει με όσες περισσότερες δυνάμεις μπορεί στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση –υπογραμμίζουν– οι κάλπες θα κρύβουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ