Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν – Προετοιμάζει “προβοκάτσια” στο Αιγαίο

Θερμό επεισόδιο στήνει ο Ερντογάν – Προετοιμάζει “προβοκάτσια” στο Αιγαίο

Σχεδιάζει τον αποκλεισμό ελληνικών νησιών

Πληθαίνουν οι πληροφορίες αλλά και οι ενδείξεις ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που καταληκτικό στόχο έχει τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου. Με απώτερο σκοπό την ανατροπή των δεδομένων (ισορροπιών) στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Το ίδιο ακριβώς σχέδιο υπηρετεί και η ακραία επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας που έχει υιοθετήσει ο Τ. Ερντογάν αλλά και η πολιτική – στρατιωτική ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ανεβάζουν κατακόρυφα την ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα ούτως ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο, με την πόλωση που επικρατεί, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολεμική σύγκρουση, που μπορεί να έχει ακόμη και τη μορφή επίθεσης ή απόβασης σε ελληνικό έδαφος και θα αποτελέσει αναμφισβήτητα την αιτία για μια πολεμική σύρραξη, με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες.

Ένα από τα ακραία σενάρια που αντιμετωπίζει η ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει με τις ναυτικές δυνάμεις της να αποκλείσει κάποιο από τα κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, ούτως ώστε να μην έχουν καμιά πρόσβαση ή επικοινωνία οι Αρχές της χώρας μας. Αμφισβητώντας έτσι στην πράξη την κυριαρχία τους, κάτι που κάνει μέχρι με τις διαδοχικές δηλώσεις του ο Τ. Ερντογάν και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι.

Αυτό ακριβώς υπονοεί ο Τ. Ερντογάν με τη φράση του «θα έρθουμε βράδυ», την οποία είχε χρησιμοποιήσει τόσο απέναντι στους Κούρδους παλαιότερα και πιο πρόσφατα πριν από την εισβολή στη Συρία. Η ουσιώδης διαφορά με όλες τις προηγούμενες φορές είναι ότι στη φάση αυτή η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρεώσει στη χώρα μας τόσο την επιθετικότητα όσο και την ευθύνη για το θερμό επεισόδιο.

Και αυτό διότι μόνο έτσι θα αιτιολογήσει έναντι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια στρατιωτική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας. Εξ ου και τους τελευταίους μήνες Τ. Ερντογάν και αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας καταγγέλλουν σχεδόν σε καθημερινή βάση ότι η χώρα μας απειλεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ακόμη και ότι σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος της. Ώστε «ο επιτιθέμενος να φανεί προς τα έξω ως αμυνόμενος», όπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές.

Είναι προφανές ότι ο Τ. Ερντογάν θα αναζητήσει την ευκαιρία (α­φορμή) για να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα με σκοπό να αμφισβητήσει ακόμη και με τα όπλα (!) τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Και αν δεν προκύψει η αφορμή, δεν αποκλείεται να τη δημιουργήσει ο ίδιος μέσα από μια προβοκάτσια: Με τα κύματα των λαθρομεταναστών να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και τούρκοι πράκτορες με σκοπό να εκδηλώσουν μια επιθετική ενέργεια έναντι της Τουρκίας. Να αδράξει τότε την ευκαιρία ο Τ. Ερντογάν και να αντεπιτεθεί. Και μέσα από τη διαδικασία μιας πολεμικής σύγκρουσης να επιχειρήσει να αλλάξει το status quo στο Αιγαίο ή έστω να επιτύχει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.

Κοντά σε σύγκρουση!

«Είμαστε πολύ κοντά σε μια σύγκρουση με την Τουρκία», εκτιμά ο αντιστράτηγος ε. α. Λάζαρος Καμπουρίδης και επισημαίνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση».

Η άποψή του έχει βαρύνουσα σημασία, καθότι βαθύς γνώστης της στρατηγικής που ακολουθεί διαχρονικά η γειτονική χώρα. Επιπλέον, την περίοδο 1995 – 1999 υπηρέτησε στη διπλωματική αντιπροσωπεία της χώρας μας στη Κωνσταντινούπολη, ενώ το διάστημα 2013 – 2017 ήταν ακόλουθος Άμυνας στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα. Όπως σημειώνει ο κ. Καμπουρίδης, «ο Ερντογάν δεν έχει ούτε φραγμό ούτε όριο» και θεωρεί ότι προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει και την… απειλή του εξωτερικού εχθρού.

Ο αντιστράτηγος ε.α. χαρακτηρίζει ανησυχητικό το ενδεχόμενο, μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο με την Συρία, η Τουρκία να μεταφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει εκεί στην περιοχή του Έβρου καθώς και στα παράλια, απέναντι από τα νησιά μας.

Επισημαίνει δε τον κίνδυνο μιας προβοκάτσιας εκ μέρους της Άγκυρας και τονίζει ότι δεν πρέπει η χώρα μας να πέσει στην παγίδα αυτή. «Να είμαστε ψύχραιμοι, αλλά και έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», υπογραμμίζει.

Προετοιμάζει με “προβοκάτσια” στο Αιγαίο

Ετοιμάζεται να στείλει μαζικά χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες σε νησιά και βραχονησίδες
–Με στόχο να προκαλέσει κρίση – Στα σκαριά και στρατιωτική επέμβαση

Όπως γράφαμε στο πρωτοσέλιδο, του έντυπου κυριακάτικου φύλου στις 28 Αυγούστου, πληθαίνουν οι ενδείξεις και οι πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα σύμφωνα με τις οποίες στην πορεία προς τις εκλογές στην Τουρκία (Ιούνιος 2023) ο Τ. Ερντογάν θα επιχειρήσει τη «μεγίστη πρόκληση» σε βάρος της Ελλάδας.

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακάμψει πολιτικά και να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία. Πρόκληση που πιθανότατα δεν θα είναι στρατιωτικού χαρακτήρα (κάτι τέτοιο δύσκολα θα γινόταν αποδεκτό από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες), αλλά θα έχει τη μορφή μιας άνευ προηγουμένου προβοκάτσιας, με μοχλό τους πρόσφυγες – μετανάστες.

Η κυβέρνηση και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που ήταν ούτως ή άλλως σε απόλυτη εγρήγορση, από τώρα και μέχρι τον Ιούνιο του 2023 θα βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση συναγερμού.

«Αντανάκλαση» των ενδείξεων (πληροφοριών) ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας υπήρξε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και η λήψη πρόσθετων μέτρων φύλαξης της συνοριακής γραμμής στον Έβρο. Απόρροια και του πρόσφατου επεισοδίου με τους πρόσφυγες – μετανάστες στη νησίδα μέσα στο ποτάμι, το οποίο έλαβε τεράστιες διαστάσεις, πυροδοτώντας και πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές (με ευρεία γνώση των τακτικών της Άγκυρας) εκτιμούν ότι η προβοκάτσια εκ μέρους του Τ. Ερντογάν με «όπλο» τους πρόσφυγες – μετανάστες δεν θα εκδηλωθεί στην περιοχή του Έβρου αλλά στο Αιγαίο, όπου το μέτωπο είναι ευρύ και πολύ δύσκολα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό θα καταφέρουν να την αποτρέψουν. Πιο συγκε­κριμένα, πληροφορίες και εκτιμήσεις προβλέπουν ότι σε δεδομένη χρονική στιγμή, κατ’ εντολήν του Τ. Ερντογάν, θα ανοίξουν οι στρόφιγγες, με σκοπό μια μαζικού χαρακτήρα μετακίνηση προσφύγων – μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ακριτικά νησιά μας.

Δεν γίνεται λόγος, βέβαια, για μερικές εκατοντάδες αλλά για δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες – μετανάστες, που βάσει σχεδίου θα προωθηθούν –όπως λένε οι πληροφορίες– σε νησιά και βραχονησίδες των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί σταθερά η Άγκυρα.

Απώτερος σκοπός θα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες κρίσης στην περιοχή, που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια περιορισμένης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση από τις τουρκικές δυνάμεις. Κάτι ανάλογο με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στα Ίμια το 1996 και είχαν συνέπεια οι εν λόγω βραχονησίδες να χαρακτηρίζονται πλέον «γκρίζα ζώνη».

Στρατιωτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι σχεδιασμοί της Τουρκίας να πηγαίνουν ακόμη βαθύτερα, επιδιώκοντας να υποχρεώσει την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Και αυτό μέσα από μια ελεγχόμενη κρίση, που όμως θα απαιτήσει την παρέμβαση τρίτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ